• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falujące obroty Valvetronic.

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Borykam się z lekko falującymi obrotami w silniku N46B20, BMW E90, 129km. Falowanie występuje zawsze i na jałowym i podczas jazdy przy trzymaniu gazu na jednym poziomie, ale mam wrażenie że na zimnym jest gorzej, bo aż ciężko z miejsca ruszyć z rana tak szarpie i bez dodania większej ilości gazu może zgasnąć. Na ciepłym rusza się o wiele łagodniej, aczkolwiek jak mówię, falowanie jest wyczuwalne wciąż i stojąc w miejscu po prostu widać jak sobie skaczą i wracają o jakieś 100-200.

Wymieniłem świece, odme, uszczelki elektrozaworów, uszczelki czujników wałków, wszystkie kostki przepsikałem kontaktem, przeczyściłem też wtyczkę od vanosów, wtyczkę od silniczka VVT, cewki wszystkie są sprawne, olej zmieniany już 3krotnie przez ten czas zawsze na inny - raz 5w30, dwa razy do teraz 5w40. Obudowę z filtrem powietrza aż do przepustnicy sprawdzałem nigdzie żadnych dziur w wężu czy plastikach nie ma, ale raczej to nie nieszczelnosc bo straciłby na mocy. Kasowałem adaptacje. Błędów komputer nie pokazuje, od czasu do czasu pojawi się coś o sondach, ale po skasowaniu nie wraca myślałem że to kwestia tego, że robiłem uszczelniacze trzonków zaworów i sondy są zawalone od spalania oleju.

Macie jeszcze jakieś pomysły gdzie zajrzeć i co po sprawdzać? Z góry dzięki. Pewnie o czymś zapomniałem więc pytać.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Tak. Lewe powietrze, uszkodzony "fazator", wytarta panewka/stopka która idzie olej do fazatora

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Tak. Lewe powietrze, uszkodzony "fazator", wytarta panewka/stopka która idzie olej do fazatora
Dodam, że wymieniałem w nim panewki korbowodowe. Pompa oleju i wszystko dookoła sprawdzane, założona nowa uszczelka misy. Ten silnik nie posiada bagnetu tylko elektryczny czujnik poziomu oleju. Resztę muszę obczaić o ktorej piszesz.

Pomyślałem o oringach przy wtryskach, ma to jakiś sens żeby tam grzebać? Wiadomo, że zawsze dobrze wymienic na świeże, ale czy to da jakiś efekt z obrotami?

A i chciałbym napomnieć, że jeszcze w lato było okej, problem pojawił się znikąd. Samochód do października głównie stał. Być może ma to związek z temperatura na zewnątrz?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Mogą być i oringi ale raczej rzadko. A jak silnik chodzi to zasysa Ci korek od wlewu oleju

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Tylko kwestia jak mocno. Tam się to mierzy manometrem przez gumowy korek ale ile ma być nominalnie to nie wiem

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Hm, podesłać jakieś konkretne wskazania korekt po OBD do oceny?

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Wrzucam korekty cylindrów na silniku zimnym przy podanych parametrach.
Nawet widać, że obroty silnika to granice 800, gdzie na pewno na tyle nie są ustawione, a i dodam, że włączenie klimatyzacji zwiększa zakres obrotów, ale te dalej falują.

Załączniki

• zimny.png
    zimny.png
    43,2 KB · Wyświetleń: 24
  • info.png
    info.png
    58,5 KB · Wyświetleń: 25

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Pomiar kompresji by się przydał i ciśnienia oleju bo te fazatory są zasilane olejem

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Obroty prawidłowe. Parametr "setpoint" to te zadane przez sterownik. Gaz masz? Jakie korekty STFT i LTFT? Błędy jakiekolwiek pokazuje?

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Witam, a więc ogólnie sytuacja się trochę zmieniła, tzn. postanowiłem wykonać aktualizacje sterownika ECU do najnowszego softu BMW i o dziwo chyba dało to jakiś efekt, albo naiwnie przypisuje to czemuś innemu co po drodze wydarzyło się w motorze, ale od momentu update'u obroty znacznie się uspokoiły, samochód trzyma je i zdarzy się jakieś drobne opadnięcie raz na parę minut podczas postoju (podczas jazdy ciężko zaobserwować). Pomimo tego niestety ale silnik na zimnym wciąż ma problemy z ruszaniem i bardzo przy tym telepie. Tylko się trochę nagrzeje i jest lepiej. Zdarza się też, że na 2biegu przy gazowaniu potrafi się dławić na puszczonym sprzęgle oczywiście więc dwumasy czy dociski bym w to nie mieszał jeśli chodzi o te ruszanie.

Masz zjebany przepływomierz.
Nie pomyślałem żeby sprawdzić jak auto się zachowuje po odłączeniu czy jest jakaś różnica, chociaż teraz może być ją ciężej zauważyć, ale ogólnie to była jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem, a mianowicie przeczyściłem przepływkę przy okazji demontażu i montażu dolotu w celu znalezienia jakichś nieszczelności. Sprawdzę i zaktualizuje w razie co.

Obroty prawidłowe. Parametr "setpoint" to te zadane przez sterownik. Gaz masz? Jakie korekty STFT i LTFT? Błędy jakiekolwiek pokazuje?

Nie ma instalacji gazowej. Błędów żadnych stałych nie ma jak pisałem na początku, ale co parę kilometrów potrafi wywalić sonda, a jeszcze rzadziej czujniki tlenu, które wyrzucają też przy okazji check engine.

Co raz bardziej zastanawiam się nad tym czy to właśnie nie zmierza w stronę spalin i ich odczytów, a jak pisałem wcześniej z początku myślałem, że olej dostający się do spalin przez twarde uszczelniacze zaworowe tak je przytkał i muszą się po prostu przepalić. Samochodem jeszcze nie byłem na Sce, ani autostradzie, ale może stąd nagła poprawa? Bo samochód więcej jeździ? A czas aktualizacji softu tylko zgrał się z tym wszystkim i te wydarzenia na siebie nachodzą. Nie jestem ekspertem, ale co myślicie?

Poniżej wstawiam odczyty i błędy jakie wyrzuca komputer.

Załączniki

• lambda.png
    lambda.png
    46,9 KB · Wyświetleń: 9
  • Screenshot_20231217_161050_UCANDAS.jpg
    Screenshot_20231217_161050_UCANDAS.jpg
    210,7 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Na zimnym za każdym razem jest problem z ruszeniem? Pojawia się wtedy wypadanie zapłonów? Korekty STFT i LTFT sprawdzone?

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Na zimnym za każdym razem jest problem z ruszeniem? Pojawia się wtedy wypadanie zapłonów? Korekty STFT i LTFT sprawdzone?
Tak na zimnym zawsze, wypadanie zapłonów w ogóle nie występuje.
W INPIE jedyne co znalazłem to ta zakładka, z tego co wiem to powinno być Additiv i multiplicativ.
Te korekty są na silniku, który już był odpalany, przejechane może 5km i stał z 2 godziny. Pewnie będzie lepiej, jak zarknę do nich na zimnym tylko czy patrzę w dobre miejsce?

Załączniki

• paliwo.png
    paliwo.png
    45,8 KB · Wyświetleń: 11

hilin71352

Początkujący
Punktów
0
Witajcie, prawdopodobnie mogłem natrafić na przyczynę całego zamieszania. Mianowicie jeden z węży gdzieś od odmy podłączonych do kolektora od razu za przepustnicą pod czujnikami, ma niezbyt dobrze działający plastikowy zacisk na łączeniu przez co nie dociskał on do końca i tworzył przerwę w łączeniu, dodatkowo oring znajdujący się w środku był już bardzo twardy, wokoło było trochę tłusto od oleju. Zmieniłem o-ring i docisnąłem siłą przewód do końca. Po odpaleniu samochodu z rana nie faluje, rusza normalnie, a obroty zdają się wzbijać przy gazowaniu w miejscu znacznie, znacznie swobodniej. Poniżej wstawiam zdjęcie o co chodzi przed, jak i po ogarnięciu. Wygląda na to, że to mogłobyć lewe powietrze, ale czy ktoś mógłby to potwierdzić? Czy rzeczywiście coś mogłobyć tu na rzeczy czy to znowu efekt placebo? Z góry dziękuję za każde odpowiedzi.

Na razie wszystko mniej więcej obczyściłem z oleju i będę obserwował zachowanie auta, jak i ewentualne wycieki.

Załączniki

• 20231221_224715.jpg
    20231221_224715.jpg
    877,5 KB · Wyświetleń: 16
  • 20231222_103525.jpg
    20231222_103525.jpg
    690,7 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom