• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Doblo 1.3 JTD błąd P0100 P0110

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam mam problem z Doblo 1.3 JTD
Mianowicie pojawia się błąd przepływomierza
P0100
P0110
I błąd wody w filtrze paliwa.
Auto dostałem już z wymienionymi przepływomierzem sprawdziłem kabelki od kostki przepływomierza do sterownika wszystkie są ok piny są ok zielono nie jest
Ale zauważyłem że jeden kabelek łączy sie od przepływomierza i idzie do czujnika wody w filtrze patrzę a tam przerwany kabelek polutowalem ale nic to nie pomogło.
Dodam że auto ma problem z odpaleniem odpala o gaśnie tak można ze 30 razy aż za którymś odpali chyba że się skasuje błąd P0100 wtedy odpala auto generuje od razu błąd i po zgaszeniu odpala i za chwilę gaśnie.
P0110 jest stały nie kasuje się w ogóle
Czy jest możliwość uszkodzenia sterownika
Dodam że już na koniec podmieniałem przepływomierz i czujnik ciśnienia w kolektorze ale bez rezultatu.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Sprawdzić sygnał z przepływki po zapłonie , czy zgadza się z danymi producenta przepływomierza oe.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Sprawdzić sygnał z przepływki po zapłonie , czy zgadza się z danymi producenta przepływomierza oe.
Myślisz że może być wina przepływomierza?
W sumie miałem Vivaro 5 3 przepływomierze i dopiero na oryginale nie wywala błędu i jedzie normalnie.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Nie napisałem wyciągałem całą obudowę wylałem całą zawartość nowy filtr założony kilka razy zaołon żeby napełnić układ paliwem. Tak że wody ma tam nie ma chyba że taka ropa ale wątpię.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Nie napisałem wyciągałem całą obudowę wylałem całą zawartość nowy filtr założony kilka razy zaołon żeby napełnić układ paliwem. Tak że wody ma tam nie ma chyba że taka ropa ale wątpię.

Załączniki

• IMG_20241207_133030.jpg
    IMG_20241207_133030.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 13

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Masz cały czas te same błędy.
Sprawdzałeś kable? Przewdzoń je konkretnie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Rozumiem ze podstawa ( bezpieczniki ) sprawdzine ? Bo na pinie "1" ma byc 12v ktore to wychodzi z F35 w kabinie ....
Wszystkie 3 bledy masz zwiazane z jednym bezpiecznikiem ....

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Wydaje mi się że wszytko sprawdzone ale być może coś mi jeszcze zostało dlatego pytam.
Więc bezpieczniki sprawdzone kabelki do sterownika sprawdzone od przepływki. Dodam że błędy się kasują auto odpala od strzału i generuje od razu błędy jak się błędy pojawia po zgaszeniu auta i ponownym rozruchu nie można odpalić auta odpala na 3 sekundy i gaśnie i tak można bez końca. Dopiero po skasowaniu błędów auto odpala i chodzi.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Miałeś rację dziś poszedłem na chwilę sprawdzić zasilanie ale brak po podaniu z Aku auto odpala bezpiecznik jest ok będę szukał dalej gdzie jest problem wielkie dzięki za naprowadzenie.
Ale tak w moim przypadku jest jak się porywa do czegoś bez schematu.

Do góry Bottom