• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FIAT DOBLO 1.9 JTD 2003 Problem z BCM brak możliwości dodania kluczyków pilotów

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam Koledzy

Słuchajcie mam ogromny problem ze swoim Doblo. Auto kupiłem rok temu z niedziałającym klyczykiem z pilotem do centralnego. Poprzedni właściciel twierdził że bateria się rozładowała i póżniej już nie działał. Poprzedni właściciel nie miał Code Card.
W pojeżdzie zainstalowany jest BCM o oznaczeniu 46817786. Ze sterownika zczytałem wsad z eepromu z kości 93LC66. Jednocześnie kupiłem identyczny BCM od Punto II (wylutowałem eeprom) aby na nim działać a orginalny BCM zostawić sobie awaryjnie. Wygenerowałem sobie key code oraz dodałem przy okazji jeden kluczyk z nowym transponderem do pamięci nowego BCM.
Po zainstalowaniu w pojeżdzie auto odpala jeździ, nie robi błędów, szyby inne rzeczy działają, orginalne klyczyki też. Wsad dobrze zgrany i przeszczepiony do nowego BCM.
Problem pojawił się w momencie próby dodania nowego kluczyka i pilota. Używając Multiecuscana ( różne wersje) widzę poprawne informacje o ilości zakodowanych pilotów oraz kluczyków w pamięci. W momencie kiedy próbuje przejść do kodowania pilotów/ kluczyków po wciśnięcia klawisza "y" potwierdzającego rozpoczęcie procedury dostaje monit że nieznany błąd i procedura zamyka się. Program nie przechodzi do etapu kiedy ma wołać Code.
Początkowo myślałem, że jest to wina kabla. Używałem ELM327 BT. Postanowiłem zainwestować i kupiłem Obdlink SX (oryginał). Niestety problem ten sam. Postanowiłem użyć programu Alfaobd. Dalej brak możliwości kodowania BCM nie chce dać się zaprogramować.
Zakupiłem całą skrzynkę BSI bo może oprócz sprawnych bezpieczników coś tam mogło nie działać. Nic to nie dało nowe bcm i bsi i dalej brak możliwości. Sprawdzałem akumulator, okablowanie, masowanie w aucie, psiknąłem w złączki ECU i inne wtyczki bo może gdzieś coś nie styka i dalej nic.

Jest jedna rzecz która mnie niepokoi to fakt że w przypadku gdy pojazd łączy się z modułem BCM to nie widze żadnych danych oprócz numeru ISO. Tylko w tym module jest taka sutuacja że program nie widzi innych danych jak SW, data zaprogramowania itd. Wygląda to tak jakby gdzieś była zachwiana komunikacja CAN w aucie. Dlatego nie mogę przejsć przez procedure. Sam sterownik działa bez zarzutu, mogę w nim robić testy kasować błędy itd .

W aucie zauważyłem, że również nie mogę podejrzeć korekt poszczególnych wtryskiwaczy, program nic nie pokazuje i teraz pytanie czy to jest objaw nie zakodowania ich czy coś jest z linią CAN odbierającą sygnały.
W sterowniku poduszki powietrznej odkryłem stary błąd
0F - poduszka boczna pasażera ( kod w podpowiedziach mówi ze wykryto zwarcie do masy lub + w obwodach
02- Zasilanie jednostki sterującej - kod mówi coś o problemie z zasilaniem sterownika

W aucie wymontowałem orginalne radio Blaupunkta i wrzuciłem radio Pionierka. Ale to chyba nie jest problem.
Myśle nad zrobieniem osiowania, tylko obawiam się, że może to się źle skonczyć jeżeli sterownik BCM nie wyświetla pełnych danych oraz nie działa kodowanie.....

w załączeniu wrzucam zrzut pamięci silnika oraz dump pamięci zrobionej z body
Ecu Selection = Fiat Doblň 1.9 JTD Bosch EDC15C7-2.13
Power status Low
Power percentage 27%

Fiat Hawdware Number 73501235
Bosch Hardware Number 0281010344
Bosch Hardware Id 00
Bosch Software Number 1037351971
Bosch Sofware Id 9141
Fiat Identifacation Number 22341
Fiat Iso Code FD861601EF
Fiat Tester Number
Programming Date 02/04/2003

PROSZĘ WAS O POMOC CO MOŻE BYĆ POWODEM PROBLEMÓW !!!!!!

Załączniki

• bcm widok.JPG
    bcm widok.JPG
    107,1 KB · Wyświetleń: 18
  • bcm widok 2.jpg
    bcm widok 2.jpg
    615,2 KB · Wyświetleń: 17
  • 93LC66(x16)@SOIC8 Doblo add key.rar
    364 bytes · Wyświetleń: 8
  • 93LC66(x16)@SOIC8 Doblo not touched.rar
    359 bytes · Wyświetleń: 5
  • DOBLO 1.9 galleto.rar
    138,4 KB · Wyświetleń: 2
  • 73501235 DOBLO 1.9 MPPS.rar
    138,4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Wrzuć oryginalny eeprom do tego "nowego" BCM i zobacz co pokazuje MES w tej zakładce identyfikacyjnej.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Wrzuciłem oryginalny epprom do nowego BCM . jest to samo co w przypadku oryginalnego BCM. Nie ma możliwości że jeden i drugi BCM pokazuje to samo w mesie czyli w zasadzie nic oprocz numeru ISO.. Auto jeżdzi na nowym BCM tak samo dobrze jak na oryginalnym , dlatego sądze że wsad z pamięci eeproma był poprawnie zczytany.

Chyba że rozmawiamy o przelutowaniu całej kości eeprom do nowego BCM???

Ostatnia edycja:

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Spróbuj na innym fiacie się połączyć.
Automatyczne połączenie postów:

Wypnij sterownik poduszek sprawdź czy pokaże coś więcej.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Mam jeszcze trzecie BCM kupione od tozsamego modelu na allegro , zejde pozniej i wepne go i sprawdze czy tak samo bedzie problem z identyfikacja. Oprocz bledow z ecu nic przeciez nie pogorsze wrzucajac bcm od innego auta z innnyk immo ???

a powiedzcie mi czy majac bcm z innebo auta wyliczajac sobie key code do immo z dumpa jestem w stanie przystosowac oryginalne ECU z z mojego auta . Zrobic virgin aby eeprom z ecu zassal immo z bcm oraz jeszcze z edytowac pamiec flash ecu pod to ???

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Dlaczego nie zrobisz immo off-a na próby?

Chodzi mi o sterownik silnika.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Dlaczego nie zrobisz immo off-a na próby?

Chodzi mi o sterownik silnika.
Chcialem aby dzialaly mi piloty otwieranie i zamykanie . Immo nie jest dla mnie problemem ze jest w aucie i dziala . Chcialem zakodowac piloty

rozumiem ze immo off zrobie modyfikujac sam wsad flash z ECU ???

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Nie pamiętam teraz jak jest w tym ecu czy Flash czy eprom , siedzę w domu a nie w warsztacie jutro się odezwij to ci powiem.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Nie pamiętam teraz jak jest w tym ecu czy Flash czy eprom , siedzę w domu a nie w warsztacie jutro się odezwij to ci powiem.
Jasne dziekuje Ci bardzo za poswiecony i tak czas w niedziele. Jutro w takim razie sie odezwe a ja sprawdze ten sterownik poduszki. Moze on szkodzi jak jest uszkodzony i zakloca komunikacje

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Masz dobry klucz ? Tzn dobrany pod twoje bcm ? Coś kojarzę że tam dwa rodzaje kluczy są....

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Masz dobry klucz ? Tzn dobrany pod twoje bcm ? Coś kojarzę że tam dwa rodzaje kluczy są....
Witaj
Wiesz co mam dwa oryginalne klucze jeden z pilotem drugi sam w srodku siedza transpondery Megamos id48 i taki tez dodawalem. Problemem jest to ze fiat nie przyjmuje nic jezeli chodzi o dodanie klucza czy nawet oryginalnego pilota. Centralka radiowa widze ze dziala bo jak wciskam przycisk na pilocie to status baterii zmienia sie z ok na not ok w MESIE pomimo braku zaprogramowania go

AUTO DZIALA NA ORYGINALNYCH KLUCZYKACH !!

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Sprawdź ten kolejny BCM. Jak się normalnie będzie identyfikował, to w tym swoim możesz mieć częściowo wysypany eeprom.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Z tego vo widzę to masz 3 klucze dopisane w tym 93lc66 add key. Czym robiłeś ten klucz ?

Ostatnia edycja:

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Tak trzeci klucz ja dodalem zedbullem. Jak podepne BCM z tym trzecim kluczem to widze go w MESie ze sa 3 zaprogramowane klucze i 1 pilot. Takze MES prawidlowo identyfikuje wsad eepromu i moje modyfikacje. Auta nie odpale z trzeciego kluczyka!!! Dobrze mysle ze zapewne potrzebne jest dodanie go dzieki procedurze w MESIE i dodanie z podaniem KEY Codu ????

w iprogu jak sprawdzalem dump z dodanym kluczykiem ID klucza z czytnika to pokazywal zgodnos ze ten klucz jest 3 kluczem w tym pojezdzie

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Probuj dodać testerem . Ade robi ten klucz z pliku .TP +radiówka.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Probuj dodać testerem . Ade robi ten klucz z pliku .TP +radiówka.
Przepraszam ale wyjasnisz mi jasniej ??? Ade to testery tak ???
A co sadzisz o samym wsadzie eepromu czy on wyglada normalnie czy rzeczywiscie moze byc czesciowo wysypany ???

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Advence code Evo. Programator do kluczy. Eprom wygląda ok . Druga sprawa nie wiem czy zedbul obrania pilota radiowego bo TP napewno robi dobrze . Kluczyk raczej masz zablokowany i raczej testerem go nie ruszysz .

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Trzeci klucz ma status unlock nie zostal zamkniety …..pierwszy raz mam taki przypadek zeby fiat robil takie problemy
A kwestia braku informacji o wtryskach czym moze byc spowodowana ze sterownik nie widzi ich. Auto poki co normalnie pali

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
masz dobry klucz ? tam jest inny klucz do bsi delphi i inny do bsi marelli

Do góry Bottom