• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato 2,3 jtd. 2003 dziwna sprawa

dawcioo

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie,

cieszę się, że mogłem się przywitać w osobnym temacie, bo jestem nowy, choć na forum trochę zaglądałem.
Do rzeczy: chodzi o fiata ducato 2,3 jtd. z rocznika 2003. Kupiłem w tamtym roku na wiosnę i generalnie problemów z nim nie miałem dopóki nie przyszły zimne nocki i tak do dzisiaj.
Niestety nie chce zapalić na zimnym silniku, pomimo że są nowe:
- świece
- przekaźnik świec
- akumulator.

Dwóch czy trzech mechaników badało sprawę, oglądali, diagnozowali, grzebali, zamieniali i jak było tak jest.
Jak muszę jechać to wykonuję następujące czynności:
- otwieram maskę
- odkręcam chyba wąż intercoolera (?) patrząc stojąc przed maską po lewej stronie bardziej.
- psikam troszeczkę plaku
- zakładam wąż
- idę spokojnie do auta - przekręcam kluczyk i pali jak nowy.

Po rozgrzaniu silnika odpala ogólnie bez większych problemów, choć potrzebuje 1-2 sekundy, czasem troszkę więcej jak silnik trochę ostygnie.
Nie wiem kompletnie o co chodzi, być może ktoś miał podobne doświadczenie i jest mi w stanie pomóc, bo nie mam już siły, a co mechanik to lepszy.

Napisane w taki sposób, bo na mechanice to się nie znam, choć przez to wszystko przynajmniej poznałem mniej więcej co gdzie jest :D

Dziękuję i pozdrawiam

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Faktycznie, sprawa jest bezapelacyjnie enigmatyczna!
Aby rozwikłać zagadkę, trzeba kilka rzeczy sprawdzić/zmierzyć. Bez tego można czasem "ustrzelić" problem ale z naprawą ma to tyle wspólnego co kot z kotarą bo podmieniać części bez żadnych pomiarów potrafiłby średnio inteligentny szympans.
Napisz jakiej pomocy oczekujesz? Wydaje mi się ze jedną z lepszych dla Ciebie opcji to znalezienie warsztatu w którym ktoś będzie miał jakiekolwiek pojęcie o tym jak działa silnik w twoim samochodzie i podejdzie do niego indywidualnie bo w przeciwnym wypadku naprawa usterki która może finalnie okazać się błaha zaboli Cię finansowo. Czas też ma znaczenie bo dostawczak raczej jest narzędziem pracy.

To że zostały wymienione świece i sterownik niekoniecznie znaczy że ten układ działa prawidłowo.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Aleś cię pomogli....
Zrób diagnostykę i pomiary jak auto już zapali i zapisz wartości np.cisnienia paliwa itd.
Zapalają na ciepłym i porównaj wartości.
Zapalają a zimnym i też porównaj.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Facet pisze że nie zna się na mechanice więc napisz mu jeszcze czym i jak ma sobie te pomiary zrobic...

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
No to po temacie...
Myślę że jak ktoś się pyta to chce coś zrobić i ma choćby min.sprzetu.
Reszta daję auto do zrobienia.

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
"Dzień dobry koledzy, moja babcie boli w prawym boku, nic nie pomaga. Niedawno kupilem nozyk do tapet (z chin), babcia jest otwarta. Czy ktos z Was operowal sledzione?"

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Sledziona jest w lewym boku pierdoło. W prawym jest watroba i wyrostek robaczkowy który może ulec zapaleniu.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
No to gość już ma zrobione auto :)
Chyba źle trafił.
Daję nowy pomysł na zarobek na tym forum." Naprawa On-line".
Gość pracuje swoimi rękoma poprzez wasze komendy i porady poprzez kamerkę.

Do góry Bottom