• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato 2.8 idtd - pompa wtryskowa

integral

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Kraków
www.integralservice.pl
Witam. Może ktoś poratuje. Fiat Ducato 2.8 idtd na zwykłej pompie. Pompa była nieszczelna, zregenerowana i dwa razy sprawdzona - jest OK. Wtryski zrobione, nowe końcówki, wyregulowane. Też powinno być OK. Ale niestety nie jest. Auto ciężko odpala, dymi na czarno - szaro. Nie chce się wkręcić na obroty. Rozrząd ustawiony na znaki, wszystko jest teoretycznie OK. Nie mam już pomysłu. Poskładane wszystko tak jak było po staremu. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
to jeszcze do kompletu brakuje kompresji
i może czy w zbiorniku jest na 100% czysta ropa.
czy pompę naprawiałeś i sprawdzałeś w tym samym miejscu, przez tą samą osobę? czasami swoich błędów się nie widzi :)

to na początek.

integral

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Kraków
www.integralservice.pl
to jeszcze do kompletu brakuje kompresji
i może czy w zbiorniku jest na 100% czysta ropa.
czy pompę naprawiałeś i sprawdzałeś w tym samym miejscu, przez tą samą osobę? czasami swoich błędów się nie widzi :)

to na początek.
Kompresja jest OK. To sprawdzone też. Pompa i wtryski zrobione w jednym miejscu, pompa sprawdzona też w drugim miejscu. Wszyscy twierdzą, że ok. W sumie tego paliwa to nie sprawdziłem. Ale spróbuje mu podać bezpośrednio świeżego, bo w sumie auto z pół roku stało. Filtr paliwa oczywiście też nowy.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Pewnie już odpalony.
Ale dla potomnych.
Trzeba ustawić kąt wtrysku.
Pompa jest na fasolkach .

integral

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Kraków
www.integralservice.pl
No własnie aktualnie jestem na urlopie w tym tygodniu, ale w przyszłym tygodniu chcę go finalnie skończyć. Masz jakąś procedurę co do ustawienia tej pompy? Bo to, że jest ruchoma to już wiem. Natomiast mam wrażenie, że coś tam już wcześniej było kombinowane patrząc na jakieś wolne miejsca na piny i luźne przewody.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Przewód plusowy tylko jeden jest potrzebny do odpalenia.
Można na zegar ustawić kąt. Można na lampę stroboskopową.
Ale na słuch jest najlepiej. Dosuń pompę do bloku na maksa i próbuj odpalić. Jak źle to po kawałku odpuszczasz i tak do skutku. Tylko to jest naprawdę kawałeczek.

integral

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Kraków
www.integralservice.pl
przewód plusowy jest. Oczywiście zasilanie też. Ok, będę próbował. Dziękuję za wskazówki. On ogólnie zapala,, ale tak jakby nie chciał się właśnie wkręcać i kopci.

Czacza92

Nowy
Punktów
0
Panowie nie chcę zakładać nowego tematu. Mam LADOG z silnikiem Iveco 8140.43 czyli taki jak w temacie. Silnik jest z turbo. Chcę pozbyć się turbo i mam pytanie co z pompą wtryskową. Ponoć gdzieś się przestawia T lub N (turbo i non-turbo). Proszę pomoc.

Do góry Bottom