• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Mito - Problem łożyska hydraulicznego

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Trochę głupio pisać ale szkoli mnie jedna rzecz.
Mito 1.4 Tjet na 6 skrzyni tej wadliwej

Skrzynia po pełnym remoncie + nowy dwumas luk + docisk z tarczą + nowe łożysko hydrauliczne

Podczas odpowietrzania przepchało nam za daleko łożysko i wypchało uszczelnienie polało się płynem
Zasugerowałem się że łożysko było z zamiennika i coś jest z nim nie halo.
Do pewności jeszcze raz porównałem sprzęgła i wszystko pomierzyłem - jest OK
Zamówiłem łożysko z VALEO, przelałem powoli cały układ bez pompowania, i ta sama akcja przy odpowietrzaniu - Skrzynia znowu do pola
No wstyd bo przecież odpowietrzyło się naście sprzęgieł w życiu i nigdy takich jaj nie było.

Czy ktoś wie gdzie może być problem albo jaki błąd mogę popełniać ? Ewidentnie słoneczko jakby nie było w stanie cofnąć łożyska tylko zachowuje się to jakby na układzie był zawór zwrotny który pozwala tylko pchać łożysko ale już nie pozwoli wrócić płynowi do zbiorniczka.

Gdzieś wyczytałem że zostaje powietrze w łożysku i to przez to. Ale z mojego doświadczenia i logicznych przemyśleń raczej to nie przez to.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Na teorii mieliśmy wykład o przytkanym przewodzie hydraulicznym, że wtedy płyn się nie cofa tylko nowy pompa zabiera i rozsadza siłownik.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Panowie ogarnięte.... Jaki człowiek jest głupi ....
Ze starego wyprzęgnika została ta gumka na końcu w tym adapterze plastikowym. a na nowym była nowa gumka i zrobił się efekt zaworu zwrotnego. W jedna stronę pchało a w drugą widocznie nie miało siły wrócić.
Wyjąłem gumkę odpowietrzyłem też od tyłu i działa .... :dead:

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Panowie ogarnięte.... Jaki człowiek jest głupi ....
Ze starego wyprzęgnika została ta gumka na końcu w tym adapterze plastikowym. a na nowym była nowa gumka i zrobił się efekt zaworu zwrotnego. W jedna stronę pchało a w drugą widocznie nie miało siły wrócić.
Wyjąłem gumkę odpowietrzyłem też od tyłu i działa .... :dead:
Tak właśnie bywa, pan na lekcji mówił, że nawet instrukcje montażu dodają czasem w hurtowniach żeby uniknąć tego problemu i ponoć jakiś rexekspert coś tam o tych starych gumkach mówił ale akurat za bardzo nie słuchałem wykładu bo akurat autochellenge mowy odcinek wrzucił na YT a nie mam podzielnej uwagi.
Automatyczne połączenie postów:

O, pan Drugi2 mnie ubiegł

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Drugi2 to jest dokładnie ten wyprzęglik :D
Ale tyle lat i chyba zawsze fartem ta gumka mi wychodziła,
Już stoi Astra J na sprzęgło aż zwrócę uwagę czy wyjdzie sama czy zostanie :D

botek

SuperMechanior
Punktów
96
No gumka jak spadnie to zawsze są problemy.

Do góry Bottom