• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Panda-dziwne objawy

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Witam wszystkich,
Mam taki dość nietypowy problem, mianowicie powiedziałbym że faluje wskazówka temperatury, natomiast podpinając komputer pokazuje że przegrzewa się silnik, temp. ok 104 stopnie.
Wentylator włączony jest cały czas po nagrzaniu silnika, przewód do chłodnicy gorący, od termostatu jest zmiennie raz jest gorący a raz letni, przewody od nagrzewnicy są zimne, jak odkręcę odpowietrznik i poleje się trochę płynu to przewody są gorące ale tylko przez chwilę, potem znów są zimne. Kolejna sprawa która mnie zastanawia to że przewody są twarde, nie są jakoś bardzo napuchnięte ale są twarde, po odkręceniu korka zbiorniczka są takie jak mają być prze chwilę potem znów twardnieją. Dodatkowo po odkręceniu korka zbiorniczka czuć delikatnie zapach spalin. A no i na to wszystko wykrywa wypadanie zapłonów na 1 cylindrze i sporadyczne na wszystkich, błędy P0300 i P0301.
Jak dla mnie to są objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą, ale nie ukrywam że mam wielką nadzieję że się mylę i nie trzeba zrzucać głowicy.
Co wy sądzicie na ten temat? Myślę że na początek warto wymienić termostat i zastanawiam się czy korek miałby coś z tym wspólnego bo w nim jest zawór, może być zacięty i nie upuszcza ciśnienia, stąd te napuchnięte węże, ale wtedy by nie śmierdziało spalinami, sam już nie wiem.
A i czy może mieć z tym coś wspólnego pompa wody, bo jest delikatny wyciek spod pompy, rozrząd do wymiany za 10 tysięcy km
Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat.
Samochód to Fiat Panda 1.1 40 Kw 2004r.
Dziękuję
Pozdrawiam
Paweł

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Głowica do zrzucenia . Oczywiście nowy rozrząd. Koszt nie jest znowu taki wielki toż to Fiacik . Robota prosta i szybka (mówię o demontażu i montażu) do tego planowanie .

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
A mam jeszcze takie pytanie, cy po planowaniu głowicy muszę dobierać jakoś grubość uszczelki cy po prostu ostawić taką grubość jak była stara?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Czyli rozumiem grubosc uszczelki pozostaje takavsama jak byla zalozona twraz tak? To tak dla pewnosci grubosc uszczelki zmieniamy tylko wtedy gdy robimy planowanie bloku?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Witam ponownie, sory że zawracam dupę ale dopiero teraz robiłem z tą pandą, głowica już przyszła planowania, ostało zebrane 0,08 mm, stara uszczelka była jeszcze oryginalna więc nie miała żadnych nacięć ani rowków, kupiłem uszczelkę nową z wymiarem nominalnym z corteco, rozumiem że taka ma być, tak?
I jeszcze jedno pytanie ma ktoś może do tego auta momenty dokręcenia śrub głowicy? Byłbym wdzięczny.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Sruby juz mam nowe kupione tylko chce sie upewnic ze grubosc uszczelki jest ok, zeby potem nie bylo cyrkow jak poskladam to

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Panowie poda ktos te momenty dokrecenia bo nie ma ich przy uszczelce a chcialbym to dzisiaj skladac. Dzieki z gory za info

Do góry Bottom