• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Punto 1.4 8v

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Witam. Nie mogę znaleźć momentu dokręcenia wariatora. Punto 2015r 1.4 8v. Gdyby ktoś z kolegów dysponował informacją będę wdzięczny.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Najtańsza czekolada z biedry. Dziękuję to ja mam pełne kieszenie
Automatyczne połączenie postów:

Mosz napinacz do kompletu

Załączniki

• IMG_20230327_200147.jpg
    IMG_20230327_200147.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 55
  • IMG_20230327_200327.jpg
    IMG_20230327_200327.jpg
    4,5 MB · Wyświetleń: 54

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Na kiego grzyba tam wariator jak to letwo jedzie zaduszone przez ekologię? Jeździłem tym, strach tira wyprzedzać pod górę.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
@heniek1000, na klej z wyczuciem to se możesz korek analny wtyknąć. To jest jedna z najważniejszych śrub, jeśli chcemy żeby silnik nie uległ autodestrukcji, a Ty paproku mówisz, żeby dokręcać ją z wyczuciem. Bardzo profesjonalnie i fachowo. Z wyczuciem to sondy lambda dokręcaj, a nie koła rozrządu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja se kupiłem 1.3 multijeta 90 KM. Tera wypluwa 130 na hamowni. Ino kopci jak traktor

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@heniek1000, na klej z wyczuciem to se możesz korek analny wtyknąć. To jest jedna z najważniejszych śrub, jeśli chcemy żeby silnik nie uległ autodestrukcji, a Ty paproku mówisz, żeby dokręcać ją z wyczuciem. Bardzo profesjonalnie i fachowo. Z wyczuciem to sondy lambda dokręcaj, a nie koła rozrządu.
Niezły poziom, że nawet takie g. łapiesz jak pelikan.
Ja pierd.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Niezły poziom, żeby takie głupoty pisać jak ktoś normalnie pyta i prosi. Sam wprost pokazujesz ile warte są Twoje posty. Już nie wspomnę o tym, że już nie pierwszy raz radzisz, żeby kręcić koło rozrządu na klej.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Chłopcze Ty myślisz, że nie robią takich numerów, jak nie mają dostępu do Nm.
W jakim Ty świecie żyjesz naiwniaku.

Ciekawe co byś zrobił gdybyś nie wiedział z jaką siłą dokręcić. A musisz to zrobić NA JUŻ!

Cukierkowy naiwniaku.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
To tak jak u mojego szwagra. Współczuję temu co będzie po nim robił. Wszystko tak dopiero...ne
Np sobota godzina 15 robimy we dwóch rozrząd w maździe. Klient już stoi i patrzy. Dokręcam walki tyle ile ma byc. Ten chciał.poprawic targa rura cyk po gwincie. A auto.potrzrbne na już

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Tak się nie robi! Niemożliwe, co Ty nie powiesz?
Dobrze, ze wszystkich oświeciłeś.
Teraz już nikt nie popełni takiego błędu.
Automatyczne połączenie postów:

Mikur

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Hehe. Chłopie co praktykanci odpier....ja. Na starym warsztacie tak chłopu klocki zrobil. Właściciel przestawił dwa auta jak ruszyl

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jak odkręcał nakrętki koła w przeciwnym kierunku 2 metrową rurą zrywając połowę szpilek.
Opowiadałem?
Klient zapłacił za wszystkie szpilki, jeszcze po rękach całował, że się nie zabił, że koło mu się nie urwało podczas jazdy. WRĘCZ ŻYCIE CHŁOPU URATOWALI.

Mieli się przyznać że nie umieli odkręcić koła w samochodzie?

Klej na gwincie to jest lux serwis. Pełna profeska.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
U mnie wymienili te klocki w range rover i nie spowodowali. Klient wsiadł wrzucił R powoli się toczył jak chciał zahamować to zanim napompał układ to dwa auta za nim przestawione

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Niezły poziom, żeby takie głupoty pisać jak ktoś normalnie pyta i prosi. Sam wprost pokazujesz ile warte są Twoje posty. Już nie wspomnę o tym, że już nie pierwszy raz radzisz, żeby kręcić koło rozrządu na klej.
Chłopie, wracając do tematu, bo pisałem wcześniej z telefonu. Wytłumaczę Ci to, jak świni na granicy, żebyś na przyszłość sobie zapamiętał.
Jeżeli ktoś potrafi dotrzeć do wariatora i przy nim gmera, to można sądzić, że ma na tyle wiedzy i świadomości otaczającego go świata iż potrafi zdroworozsądkowo ocenić sytuację, czy można dać klej na gwint i dokręcić na oko, czy też nie.
Dlatego pół żartem pół serio pozwoliłem sobie napisać taką poradę. A jest to wbrew pozorom bardzo mądra porada, bo nie znając siły z jaką musisz dokręcić, a trzeba to zrobić na już i nie ma zmiłuj, to się bierze klej i dokręca z chirurgicznym wyczuciem.
Jest to mega paproctwo, ale pojazd przejedzie jeszcze dużo dużo km. Są, były i będą takie przypadki i nie wzięły się one znikąd.

Więc przestań powątpiewać w ludzi ich zdroworozsądkowość.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
To teraz ja Tobie wytłumaczę jak świni na granicy.

Jeśli ktoś pyta o moment dokręcania jakiejś śruby, to znaczy, że "na wyczucie" jest dla niego mało miarodajne.

Jeżeli ktoś potrafi dotrzeć do wariatora i przy nim gmera, to można sądzić, że ma na tyle wiedzy i świadomości otaczającego go świata iż potrafi zdroworozsądkowo ocenić sytuację, czy można dać klej na gwint i dokręcić na oko, czy też nie.
Żart roku xD Po Twoich postach nawet widać, że chyba nie do końca wiesz, co oznacza słowo "zdroworozsądkowo". Już nie wspomnę, że w tym silniku, żeby dotrzeć do wariatora, trzeba odkręcić AŻ dwie śruby.

dokręca z chirurgicznym wyczuciem
Momenty typu 100-150-200Nm. Aha. Dam Ci trzy takie same wałki, z trzema takimi samymi kołami i śrubami i dokręcisz je ze swoim "chirurgicznym" wyczuciem i gwarantuję, że KAŻDY będzie dokręcony z inną siłą.

Więc przestań powątpiewać w ludzi ich zdroworozsądkowość.
80% tematów na tym forum, w tym Twoja radosna Twórczość, dobitnie pokazują to, że zdroworozsądkowe podejście, to takie, którego próżno szukać u osób naprawiających sobie samochody samemu.

No i teraz, jak to mówi Tomek Hajto, truskawka na torcie! <3
A jest to wbrew pozorom bardzo mądra porada
Jest to mega paproctwo
Nie masz pojęcia jak się cieszę, że sam siebie tak dobitnie wyjaśniłeś. Teraz przynajmniej mamy czarno na białym jak należy traktować Twoje rady :) Dzięki Heniek! :)

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Mikron, jak do mnie piszesz, to słowo honoru Ci daję, że czytam co drugie Twoje słowo. Naprawdę :) Taki bezpodmiotowy bełkot od czapy.
Ty dzieciaku żyjesz w jakimś wyimaginowanym cukierkowym świecie. Jesteś zwykły naiwniak i tyle.

A o inteligencji, to się nie wypowiadaj i nie ośmieszaj w moich oczach.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Taki bezpodmiotowy, że oparty na Twoich słowach xD Odpowiadaj dalej, dopełniasz tylko swojego obrazu :)

Do góry Bottom