• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat uno wielki problem !!!

Marcinłada

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Witam mam na warsztacie Fiata Uno 1.4 gaz problem jest następujący auto kiepsko chodzi na benzynie to znaczy zapala na benzynie wolne obroty są na postoju silnik w miarę się wkręca na obroty gorzej sprawa wygląda jak się chce ruszyć auto się muli szarpie i nie da się jechać a jak się uda ruszyć to jedzie 40 50 km/h. Na gazie auto jedzie bez problemu ma dobrego kopa i przyspieszenie . Podmieniałem juz pompę paliwa, kompletna przepustnice z wtryskiem, nowy filtr paliwa bez skutku części w 100 % sprawne przekładane z jeżdżącego Uno. Co może jeszcze odpowiadać za takie zachowanie auta na benzynie ???

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Sprawdź czy razem z benzyną nie leci też gaz albo spróbuj podłączyć wtryskiwacz bezpośrednio tak żeby sygnał nie szedł przez sterownik gazu :)

art-34

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Biała Podlaska 21-500
Witam!
-Odłącz instalację gazową tzn. przywróć pierwotne połączenia elektryczne,
-zerknij na przepływomierz powietrza ,
-sprawdź możliwość "lewego" powietrza,
- w niektórych instalacjach gazowych patentem było zastosowanie dodatkowej przesłony na sprężynie w przewodzie między filtrem a silnikiem celem wzbogacenia mieszanki,
-silnik zimny czy rozgrzany,
skupiłeś się na paliwie a może z powietrzem są problemy... filtr powietrza...
-zapytaj właściciela niczego mu nie sugerując co było ostatnio w aucie robione? czy nigdzie nie pchał pazurków...
Pozdrawiam!

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
podjędż na komputer i wyczyśćie wszystkie błędy w fiatach sterowniki adaptowały się do gazu i często na benzynie nie chciały jeżdzić trzeba by zrobić seperator na sterownik silika:rolleyes:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a mnie się wydaje że zaśniedział wtrysk spróbuj podmienić na jakąś używke i zobaczysz cy to coś zmieni

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
a mnie się wydaje że zaśniedział wtrysk spróbuj podmienić na jakąś używke i zobaczysz cy to coś zmieni
ja się zgadzam z hamerem spróbuj zrobić tak jak on mówi i potem daj znać co było i co pomogło

art-34

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Biała Podlaska 21-500
napisał jasno i wyraźnie że podmienił : kompletna przepustnice z wtryskiem... nie wiem po co dalej ten wątek jest drążony, wystarczy że będzie w ramach radosnej twórczości własnej właściciel dołożony dodatkowy filtr paliwa który już się "zatyka" i to wystarczy...
Miałem na tapecie vectrę 2l ben na lpg z zamarzającym parownikiem, facet 2 lata jeździł i szukał pomocy, okazało się że jeden z przewodów do parownika załamywał/zginał się jak się rozgrzał około 80 stopni (był za długi lub tez źle umieszczony) a na zimno czy letnio był nie do namierzenia nawet jak gość zmieniał "instalację" to docinali mu na wzór starego załamka, żaden serwis (niestety oni na nic nie mają czasu, czasem wiedzy ale mniemanie o sobie na poziomie profesora), komputer czy wróżka nie zastąpi zdrowego rozsądku... nie chcę tutaj dokazywać czy kogoś obrażać ale staram się pokazać moje podejście do sprawy.
Pozdrawiam!

Punktów
0
art-34

Dlatego lepsi gazownicy wprowadzają sprężyne do przewodów na zagięciach i nigdy z nimi nie mam problemu.

Do góry Bottom