• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

focus mk2 1.8 tdci i filtr paliwa

stefanex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Grójec
Witam, czy mieliście kiedyś problemy z filtrami paliwa filtron?
Konkretnie chodzi mi o to, ze po wymianie wszystko było okej. Auto działało przez 2 tygodnie aż tu nagle przedwczoraj z rana zapaliło jak zwykle, ale po 10 sekundach zgasło i nie chciało zapalić.
Po rozebraniu filtra, złożeniu jeszcze raz i odpowietrzeniu oczywiscie zagadało i gada do teraz.
Zastanawiam się, czy uszczelka, która była dodana do tego filtra nie jest jakaś lewa, za mała/za duża.
Nie mam tej, która była poprzednio (coby porównać) i niestety nie wiem w jaki sposób była założona poprzednia. Bo można ją założyć pod filter jak i równie dobrze nad. A właśnie - jak to powinno być? Czy ktoś kojarzy?

Sprawdzałem teraz po trasie 200km i okazuje się, że na puszcze filtra się pojawiła jakaś strużka cieczy. Stawiam, że to ON jednak. A pamiętam, że specjalnie wytarłem do sucha tę obudowę filtra. Czyżbym nie dokręcił do końca czy to ta uszczelka jakaś lewa jest? Udało mi się jeszcze z milimetr ruszyć tej nakrętki i dokręcić.

Obawiam się, że znów za jakiś czas nie ruszę z miejsca, bo paliwo cofnie się do zbiornika.
Co wy na to i jak wasze doświadczenia z filtronami w focus mk2?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Masz rację,kupiłem kiedyś wkład filtra oleju Filtrona,po zamontowaniu (Mercedes W210 ) zauważyłem,że gdy auto postoi jakiś czas to po odpaleniu chwilę silnik klekocze,ale tuż po zgaszeniu i odpaleniu nie.Zastanawiałem się nad tym,gdyż wykluczyłem absolutnie winę po stronie oleju(V Maxlife) Tak sobie siedzę i myślę nad tym problemem,aż w końcu naszła mnie myśl,olej ścieka do miski.Otworzyłem machę,przeleciałem ręką wokół brzegu puszki ,do której wkłada się wsad filtra,pod dekielkiem był olej.Okazało się,że Filtron do zestawu dołożył tylko troszeczkę obszerniejszą uszczelkę i podczas dokręcania dekielka brzeg wypchnęło.Zamontowałem starą uszczelkę Manna i problem zniknął.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
ja wogule nie montuje filtronow bo miale wiele razy przygody z tymi filtrami kupuje mana i nie ma zadnych problemow

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
W moim przypadku Filtron dał ciała z wymiarem filtra paliwa w moim T4 bo nie chciał włazić w otwór dla niego przeznaczony a za jakiś czas puszka się rozszczelniła i się auto zapowietrzało.
Zrezygnowałem z tej firmy i do tej pory problemów nie mam.

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Po kilku przebojach z Filtronem zacząłem używać wyłącznie Mann lub Knecht. Zero problemów od tej pory. Wcześniej na Filtronie bywały przypadki ze świecącą kontrolką ciśnienia oleju czy zapowietrzaniu układu paliwowego.

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Ja również spotykałem się ze świecącą kontrolką ciśnienia oleju, zwłaszcza w 1.9d/td/tdi VW. Jeśli chodzi o filtry paliwa, to oprócz wspomnianych marek, polecam Purfluxa ma większą powierzchnię filtrującą dzięki perforowanemu wkładowi. Chociaż mój numer 1 to Mann.

Do góry Bottom