• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus c max 1.8 tdci durateq ROZRZĄD

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
jak w temacie. kto robil niech sie wypowie. czy uda sie wymiana bez blokad i czy tak jak w zetec kola plywajace?

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Tam masz chyba połowe rozrzadu na łancuchu i połowe na pasku.Pasek jest tylko na pompie wtryskowej i wałku rozrzadu,nie jest na wale.Wał-wałek jest na łancuchu.Wies spoko robota zdejmujesz pokrywe ,znaczysz bialym pisakiem swoje znaki tak jak stanaoł,sciagasz pasek,zakładasz nowy,naciagasz napinacz,przykrecasz pokrywy i wsio.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Niepamietam juz czy ma tedecje aby sie obrocic(jesli juz to niewiele) ,no ale dlatego bedziesz mial zrobione swoje znaki i wrazie czego skorygujesz.Naprawde niema co srać ogniem:)Wtym przypadku jak masz ciut mechanicznego pojecia to na 100%sobie poradzisz.Bardzo prosty rozrzad.No to dzis przy sobocie i dwu albo i czterech browarach powinno sie dac:Dsmiało do boju.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
nie no juz zrobiony;p fakt faktem rozrzad prosty jak drut. i pompa nie ma wgl tendencji do obracania sie. ale i tak klient mi zaproponowal że zasponsoruje mi kupno blokad do tego silnika zeby bylo juz na zas;p wiec dzisiaj przyszly i moment i po rozrzadzie cena blokad 330 zl. darowanemu koniowi w morde sie nie zaglada :D

lukaszking

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Witam.Czy w focusie 1.8 tdci ma znaczenie ustawienie pompy wtryskowej?Dodam że napędząją ją dwa łańcuszki z wału korbowego.Pompa jest chyba delphi

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Lo ty szczęścirzu. Następnym razem przyjmij nie klientów ale klientki i kanapa obowiazkowa w socialu

lukaszking

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Wiem że kółko pasuje w jednej pozycji,ale próbuje zrozumieć,co to ma do rzeczy?skoro to jest CR.Pompa daje wysokie ciśnienie,a komp steruje wtryskami.

lukaszking

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
każdy mądry po szkodzie,dobrze by było jak by się ktoś wypowiedział co zna te silniki 1.8 TDCI :(

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dwa tłoki 4 cylindry, pompe mozesz ustawic jak lubisz ale ustawienie odpowiednie koryguje pulsacje cisnienia w szynie. W sumie jak bys nie ustawil zawsze bedzie chodzic. Wazne jest to ze to jest kolo posrednie wiec jego prawidlowe ustawienie jest wazne dla prawidlowego ustawienia rozrzadu.

lukaszking

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Odpowiedź wydaje sie konkretna bardzo dziekuje,Właśnie ustawiłem jak kolwiek i nie chce odpalić.Zastanawia mnie ta kropka na kole pasowym pompy wtryskowej??

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Niektóre pompy musisz ustawić zgodnie ze znakami

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Masz kropke na kole, a na obudowie zimera nie ma otworku?
Powyzej koła...

lukaszking

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
jest coś... tylko zastanawia mnie to po co to jest jak pompe wtryskowa podobno mozna ustawic jak się chce.Chodzi o to że przezbrajałem drugi Silnik Wał ustawiłem na blokadę,Wałek też na blokadę.A na pompie nie wiedziałem żadnej blokady,Paliwo idzie na wtryski a Samochód nie chce odpalić nawet na plaku...Stąd było moje pytanie odnośnie pompy

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
O wodzu, jak na plaku nie pali to nie szukaj usterki zwuazanej z paliwem. Czujnik walka rozrzadu jest chyba w tdci na gornym kole pasowym, mylic sie moge bo nie pamietam:) Niemniej jak nie gada na plaku to lepiej sprawdz czy ten rozrzad to prawidlowo ustawiles:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
.Stąd było moje pytanie odnośnie pompy
Kolego jak coś piszę a nie żartuję (co widać ) to słuchaj . Jak masz pompę na pasku ( nie podałeś roku , kucy a jest i na łańcuchu) , to masz na pompie dwa znaki i na kole napędu pompy jeden . Tak samo na pasku i pokryj je .

lukaszking

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
jutro sprawdzę jeszcze raz,pompa jest napędzana dwoma łańcuchami i nie widziałem tam żadnego znaku(jedynie na kole pasowym pompy)

Do góry Bottom