• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Galaxy 1.9 auy delikatnie wyrzuca płyn

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Witam mam problem z Galaxy 1.9tdi otóż wywala płyn przez zbiorniczek na postoju gdy zgasze auto po Zagrzaniu nie wyrzuca mocno ale kapie sobie więc ciśnienie jest za duże pierwsze co zrobiłem to zrobiłem obejście chłodniczki EGR niestety nie przyniosło rezultatu ,test na obecność CO2 nic nie pokazuje auto nie kopci , co jeszcze zauwazylem nie dochodzi do 90 stopni raz idzie ta wskazówka pod 80 około i nagle spadnie do 50-60 wąż Dolny moim zdaniem za szybko robi się ciepły bo już gdy jest około 50 stopni , na vcdsie dochodzi do max 64 na postoju i załącza wentylator ,więc termostat też podmienie ,upg? Na postoju gdy zgasze to słychać bulgotanie w układzie jak dodatkowa pompka się załączy . Gdy odkrece korek to mocno się podnosi i trochę wywali .Pod kątem wycieków już dokładnie wszystko obejrzałem . Węże są jako tako twarde no można je ugiać ale czuć że są napompowane dosyć . Dziękuję za odpowiedzi
Jeszcze zapomniałem dopisać o ogrzewaniu trzeba długo czekać zanim zacznie lecieć ciepłe natomiast jak już idzie to co trochę leci chłodne za chwilę znowu cieple i tak w kółko

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A jakie ciśnienie jest w układzie chlodzenia?

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
No właśnie kurde nie mam takiego podłączenia na węże żeby manometr podłączyć

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Panowie dzisiaj wymieniłem termostat na oryginalny i już wąż jest chłodny nie to co wcześniej że po 50 stopniach już był ciepły , druga sprawa co zauważyłem ogrzewanie jest tylko powyżej 1100obrotow a tak wieje delikatnie letnim powietrzem wąż wyjściowy jest tak o połowę zimniejszy od wlotu do nagrzewnicy
No dobra trochę powalczyłem zdjalem węża z nagrzewnicy na pracującym silniku było ciśnienie leciało ostro zapiąłem później trochę na obrotach potrzynalem i chyba się odpowietrzyl bo wieje na wolnych gorącym ,dalej stawiam na uszczelkę ale potestuje kilka dni czy nadal jest duże ciśnienie w układzie

Dobra trzeba rwać głowice bez sensu marnowanie czasu teraz trzyma 90 stopni ale ciśnienie dalej masakra

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Test na CO2 negatywny więc bym sie dwa razy zastanowił.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
ja bym sprawdził jeszcze tańsze elementy przed głowicą:
- płyn
- pompa wody
- termostat
- chłodnica
- korek z zaworkami

zastanów się czy wydawać kasę na 20, a może nawet 30 letnie auto

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
To wszystko co napisałeś sprawdziłem ,auto nie moje tylko kolegi chce robić

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
1000003229.jpg 1000003230.jpg
Nie wiem ,zawiozę głowiczke.do.sprawdzenia na szczelność oczywiście planowanie i montuje zobaczymy

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Słuchaj ciężko zobaczyć na tych uszczelkach przedmuch,ale zawsze w 1.9 jak robiłem na wyrzucanie płynu to po zrobieniu lux mimo że nie było widać

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Tak mi się wydaje no bo mówię przetrzepałem wszystko

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
to wygląda dla mnie jak wyczyszczone papierem ściernym.

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Ja tylko wyjąłem wszystko nic jeszcze nie czyściłem

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Tak wygląda. Blok tez do sprawdzenia na plaszczyzne

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Kilka takich tdi 8v z pd się rozebrało i przeważnie na 2 cylindrze uszczelka dmucha do płynu. Czasem się zdarza że cięki wężyk co wchodzi do zbiorniczka płynu się przytyka i się układ dobrze nie odpowietrzy. Miałem klienta co to w touranie nie chciał uwierzyć że ma UPG i tak na siłę zmieniał pompę termostat chłodnicę wiatraki oraz węże elastyczne. Co tylko fura zobaczyła autostradę , wyższe obroty i ciśnienie w układzie rosło i niszczyło najsłabsze węże.

Marczyk

SuperMechanior
Punktów
9
Wygląda na to ,że sprawa załatwiona silnik poskładałem nie miałem czasu zbytnio jeździć bo coś zaczęło tłuc w zawieszeniu po odpuszczeniu gazu .. ciul wie czemu hehe ale rozgrzalem silnik i już nie ma tego ciśnienia co wcześniej weze już nie twarde pozostało tylko testować

Do góry Bottom