• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 3 2.0 8V brak iskry

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam kolegów. Temat wydaje się banalny brak iskry w Golfie III. Niestety sprawa jest trochę dziwna. Pacjent to Golf III 2.0 8V AGG 96r anglik z ABS-em. Trafił w moje ręce z wyciągniętą wiązką silnika bo ktoś wcześniej stwierdził, że to jej wina. Wiązka przełożona z identycznego golfa który był w 100% sprawny. I tu zaczynają się schody, niestety iskry jak nie było tak nie ma. Z auta które było sprawne przełożone zostało:
wiązka silnika, skrzynka bezpieczników, sterownik silnika z immo, cewka, czujnik położenia wału, cała stacyjka z kotką.
Przejścia z kostki czujnika halla do ECU sprawdzone są ok, tak samo jak z czujnika położenia wału. Napięcie na sterowniku pin 23 po zapłonie 12V, pin 1 masa ok. Napięcie na kostce Halla mierzone między 1i 3 pin 11,14V, czujnik wału podobnie. Napięcie na cewce 12V. Po podłączeniu sygnału z czujnika wału prosto do cewki samochód ma ochotę odpalić. Niestety po zwarciu środkowego pinu z czujnika halla z masa nic się nie dzieje i tu pewnie gdzieś leży problem.... Prześledziłem masę wątków na necie, znalazłem podobny problem, ale jak to bywa został bez odpowiedzi. Na jednym z forum o podobnym problemie ktoś zapytał czy auto ma ABS? Czy to może mieć jakiś związek? Niestety ten post pozostał bez odpowiedzi.

Z góry przepraszam też za tak obszerny post, ale chciałem wszystko dokładnie opisać.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
O ile w miarę pamiętam to sygnał na iskrę idzie z hallotronu w aparacie zapłonowym, wystarczało pomachać namagnesowanym śrubokrętem przed nim w celu ustalenia czy działa.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
proste jak budowa cepa, sterowanie ecu i hallem w aparacie, sprawdz jak kolega wyzej pisze, a jak nie to odrazu podmieniaj bo bedzie pewnie zepsuty standard w tych autkach

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam kolegów po długiej przerwie. Golf odstał swoje na parkingu i właśnie trafiła się dobra okazja do jego naprawy, ponieważ do warsztatu trafił samochód z identycznym silnikiem (również golf 3 ten sam rocznik). Na początku sprawdziłem jak wygląda sprawa z czujnikiem Halla, ponieważ były różne opinie na jego temat. Po odpięciu czujnika Halla silnik odpala bez problemu, w VCDS możemy odczytać obroty silnika. Potwierdziła się więc informacja od elektronika, że w tym silniku Halla nie odpowiada za iskrę. Następną rzeczą którą sprawdziłem była cewka zapłonowa, czujnik wału i sterownik silnika z immo. Te podzespoły działają poprawnie. Do tego podmieniony przekaźnik nr 30 i 167 też są ok. Niestety pierwszy golf w dalszym ciągu nie ma iskry. Czy ktoś z Kolegów ma jeszcze jakiś pomysł? Ewentualnie co jeszcze można sprawdzić mając identyczne auto ?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
W tym silniku są 2 czujniki obrotów silnika wału(indukcujny) i wałka rozrządy(hall), więc sprawdź jeszcze ten drugi.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
No dobrze Panowie, ale jeśli w sprawnym aucie odepnę czujnik Halla silnik odpala bez problemu więc chyba nie będzie on miał nic wspólnego z brakiem iskry. Koledzy czy ktoś z was ma może dostęp do schematu elektrycznego w którym będzie dokładnie opisane złącze do sterownika silnika? Chodzi mi dokładnie jakie sygnały/ napięcia powinny być na poszczególnych przewodach.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Jest to silnik o oznaczeniu AGG który posiada czujnik położenia wału korbowego i czujnik Halla w aparacie zapłonowym. Koledzy sugerowali wcześniej, że czujnik Halla może być uszkodzony i stąd brak iskry. Jednak mając identyczny samochód z tym samym silnikiem po odpięciu tego czujnika( halla) samochód odpala bez problemów.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie mam powodu Ci nie wierzyć ale jeśli tam jest rozdzielacz zapłonu tradycyjny ( w sensie XX w.;)) to dziwne, żeby palił bez podłączonego halla.
Może " nie gasnąć" jak odłączysz przy pracującym ale na pewno nie uruchomisz z odłączonym.
Więc jeśli aparat ma usterkę w sobie lub w podłączeniu to jednak nie zapali bo nie będzie iskry.
Dodatkowo sprawdź zasianie po zapłonie i masę na trzypinowym złączu cewki zapłonowej.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Mógłbym nagrać dla koleżanki film pracującego silnika z odpiętym Halla, ale nie o to przecież chodzi. Jestem w 100% pewny, że jego odpięcie w tym konkretnym silniku nie wpływa na jego pracę. Silnika zapala za każdym razem i pracuje normalnie. Po tych wszystkich próbach i testach wychodzi na to, że w aucie jest jakaś usterka elektryczna, więc pewnie bez porządnego elektryka się nie obejdzie :/

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dlatego piszę, że nie mam powodu nie wierzyć Ci. Faktycznie może tak być i tego nie neguję, sterownik nie musi mieć w sumie wiedzy czy daje iskrę na pierwszy czy czwarty cylinder, bo o tym już decyduje mechaniczne położenie palca w aparacie.
Info od halla jest tylko dla wtryskiwaczy dla pracy sekwencyjnej pewnie...
A zasilanie i masę cewki sprawdzałeś?

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Tak wszystkie te rzeczy zostały sprawdzone. Jedyną nadzieją jest jeszcze porównanie zasilań na obu wtyczkach do sterownika silnika. Może tu uda się coś ustalić.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A nie ma w tych autach pod cewką modułu zapłonowego ? pewnie czujnik daje info o 1 cylindrze a aparat o prędkości obrotowej to są dwie podstawowe informacje dla prawidłowego ustawienia zapłonu.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie, czujnik wału faktycznie zapewnia info i o prędkości i o GMP tłoka, nie ważne czy pierwszego czy czwartego bo to jednoznaczne, natomiast palec mechanicznie przekaże iskrę na właściwy cylinder.
Info z halla tylko do synchronizacji wtrysku, bez niej chodzi fullgroup.

Do góry Bottom