• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 1.9 Tdi PD ATD ciężko pali - błąd czujnika wału

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Witam. Trafił do mnie pacjent z dosyć ciężkim jak dla mnie przypadkiem (dlatego tu jestem )
Golfina 4 na pompkach ATD 1.9 ,przebieg coś koło 300000 a przynajmniej licznikowo.
Auto jest jakieś dziwne... Od początku... kasuję błąd czujnika wału, odpalanie po nocy, świece zagrzane (nowe),strzał obróci dwa razy wałem odpali raz szarpnie i chodzi jak złoto, chwile pochodzi gaszę, odpalam i już kręci dłużej po czym zapala ale wywala błąd czujnika wału. Jest to wszystko bez znaczenia, potrafi palić 5, 10 razy bez wywalenia błędu, a czasami potrafi po dwóch razach wywalić błąd. Wymieniony został czujnik wału na zamiennik i zregenerowany rozrusznik, faktycznie marnie już kręcił. Ściągnąłem podstawę akumulatora, filtr powietrza, te wszystkie plastiki i nie widać nic niepokojącego, a przynajmniej taśma izolacyjna jest nie przetarta i ładna. Podszybie wywaliłem i na sterowniku tez niby nic nie widać...Te moje działania z plastikami to gdzieś wyczytałem na innym forum. No i pomysły mi się kończą.... Jeszcze padł pomysł na gumki na pompkach i regulacja ale myli mnie ten nieszczęsny błąd czujnika wału, widziałem filmiki, że chłopy kręcą po 15-20 sekund silnikiem zanim odpali i błędu nie wywala. Auto zostaje u mnie. Klientka ma czym jeździć więc może wspołnymi siłami i pomysłami coś uda się wymyślić.
Dzięki wszystkim za poświęcony czas...

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Bez czujnika walka będzie długo kręcił ale zapali

Na odpietym czujnik walka masz błąd czujnika (bo jest odpięty) ale jak masz podpięty to może nie czytać tak jak powinien. Lub sam rozrząd przedstawiony ale to by musiał być błąd po odpaleniu.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Rozrząd wyeliminowany wymieniałem nie dawno ale teraz też sprawdzałem, przed wymianą rozrządy był ten sam problem

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
. Pokrec go bez czujnika wałka i zobacz co wywali za błędy.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Instalacje przejżyj. Zwłaszcza od silnika do nadwozia. To miejsce narażone na przetarcia.

Nie chodzi o oglądanie taśmy izolacyjnej pytwaj i przegląd przewodów.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Jak pisałem wyżej wszystkie plastiki wywaliłem kable miałem na wierzchu nigdzie nie jako widać przetarć a skoro izolacja jest nie ruszona to wydaje się się że pod nią jest wszytko ok

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Właśnie nie chodzi o przetarcia z zewnątrz tylko wewnątrz. Przewody się przecierają o siebie. Upewnisz się rozcinając rozcinając taśmę na odcinku od silnika najlepiej od miejsca gdzie przewody są jeszcze w jakiś sposób umocowane aż do nadwozia. Miałem kiedyś taki przypadek.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Jutro znajdę pinout sterownika, sprawdzę miernikiem przejścia, wywalę całą izolację i polecę kabel po kablu, gdzieś jeszcze wyczytałem ktoś napisał, że rozrusznik może robić zakłócenia na czujnik???
Wracając do wypowiedzi lukkiwlkp po odłączeniu czujnika wałka auto nie zapali, kręci kręci aż akt padnie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Czyli masz odpowiedź. Szukaj na czujnik położenia wału.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Ok dzisiaj z rana stanąłem do golfiny wydarłem kable. Przejście miedzy kostkami jest ok brak zmian na ruszanie kablami... Przy prawej kostce na sterowniku była wilgoć tak jak pisali ale po umyciu bez rezultatu.
Czujnik pokazuje 435 Ohm i teraz pytanie AD pokazuje, że czujnik powinien mieć miedzy 450 a 550 Ohm i teraz pytanie czy to nie czasem sam czujnik mnie nie robi w hu..... mimo,że był zakładany nowy zamiennik??

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
czy to nie czasem sam czujnik mnie nie robi w hu..... mimo,że był zakładany nowy zamiennik??
A jaki był poprzedni, też zamiennik czy ori? Zmierz jaką ma rezystancję. Większość zamienników to o dupę potłuc.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Myślę, że temat można uważać za zamknięty... Założyłem używany oryginalny czujnik i auto dosłownie po dotknięciu kluczyka już pali.
Czujnik idzie na reklamacje, I jest jeden wniosek - zamienniki o dupę rozbić

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
To ty nie wiedział że wv lubi ori czujniki?

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Teraz to już wiem :) jutro test po nocy z rana i mogę oddać auto... W końcu...

Do góry Bottom