• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf iv 1,8T 150 KM, gotuje się płyn, wysoka temperatura tylko po podłączeniu komputera

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
Witam,
taka nietypowa sprawa.
Byłem ostatnio na hamowni, chciałem ocenić jak trzyma silnik moc, czy coś pozostało z tego co dała fabryka po 14 latach.
Jednak ku mojemu zdziwieniu tuner - serwisant który nosił się z zamiarem wykonania pomiaru, po podłączeniu komputera (VAG) wykrył iż jest zbyt wysoka temperatura silnika blisko 130 stopni. Od razu zajrzeliśmy pod maskę a tam bulgoczący płyn chłodniczy, jak zaczęliśmy odkręcać stopniowo pokrywkę zbiorniczka, wówczas zaczęło się syczenie z węży i ogólnie aż pod sam dekiel podniósł się poziom płynu.
Jednak co mnie dziwi - na zegarach wskazówka temperatury utrzymuje się cały czas w pozycji 90 stopni, nie ma żadnej kontrolki która by wskazywała na przegrzewanie się silnika, miałem już różne auta m.in fiaty i zawsze jak np nie uruchamiał się wentylator to płyn się gotował ale i na desce pojawiał się symbol czerwony przegrzanego silnika.
Pytanie teraz takie po pierwsze, załóżmy się autem przejedziemy 100-150 km (z uwagi na to że ja wtedy wracałem z małej przejażdżki) jaka jest optymalna temperatura silnika? zakładając że całe chłodzenie jest sprawne i nic się nie dzieje.
I drugie pytanie dlaczego temperatura na wskaźniku na zegarach utrzymuje się w okolicach 90 stopni a pod maską gotuje się płyn?
No i na koniec jaki jest tutaj problem Waszym zdaniem? termostat? czy jakiś problem z głowicą? uszczelką? Można to jakoś zweryfikować nim odwiedzę mechanika?

Dziękuje za pomoc

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Na początek wyjmij termostat i sprawdź czy się otwiera.
Co do wskaźnika na desce to tak jest, że w zakresie realnej temperatury 70-110* wskazówka stoi na 90*

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
Ok dzięki, właśnie mnie to zdziwiło że ja sobie jeżdze wszystko ok a tam się grzeje motor jak szalony, ale dziwne że nie pojawił się symbol chociażby:
http://i62.tinypic.com/6qy8nm.jpg

trochę jestem wkuty bo no pod maskę co "5 min" się nie zagląda i skąd wiadomo że takie cyrki..

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Ta kontrolka zapala się na pewno jak poziom płynu spadnie, ale czy na temperaturę też to Ci nie powiem.
Sprawdź też bezpieczniki i przekaźniki wentylatora. Ponadto jak było już 130* to wskazówka powinna się wychylić do czerwonego...

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
No właśnie a dlaczego ona się nie wychyla ta wskazówka..dziwne..co do wentylatorów, być może one się za późno włączają albo wcale ale nie z uwagi na np spalone bezpieczniki bo np po włączeniu klimy pracują normalnie.
Dziwne jest też to że pod koniec 2013 roku poprzednik wymienił komplet rozrządu z pompą wody, termostat, czujnik temp wody, płyn chłodniczy..więc trochę jestem zdumiony, ale ok zobaczę co jest grane.
No coś musi być na rzeczy skoro pomimo że na desce nic nie widać to komputer (VAG) pokazuje podwyższoną temp i płyn się gotuje.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Moze sie pompa "ukrecila". ta kontrolka tylko pokazuje ubytek poziomu plynu a w vagu niestety tak jest ze plyn sie gotuje a czujnik nie za bardzo "nadaza" za zmianami ;)

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Czujnik nadąża, a raczej czujniki bo inny jest od temperatury do ECU inny do licznika, a jeszcze inny do wentylatora. Wskaźnik nie nadąża bo tak ma ułożony eeprom.

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
No właśnie tylko zastanawiam się kiedy w takim razie wskaźnik pokaże wartość wyższą niż 90 stopni? No i dlaczego nie pojawia się kontrolka czerwona przegrzewania silnika czy tez za wysokiej temp płynu?
Ale wracając do tematu, byłem przed chwilą przy aucie, rozgrzałem go dość solidnie co prawda nie jechałem 100 km ale no czuć było ciepło i tak..wentylatory w ogóle nie pracują mimo że silnik chodzi dobre 7-8 min, ale gdy tylko uruchomie climatronic czyli w momencie gdy jest "off" włącze 1 stopień 18 stopni i podmuch chłodu od razu włączają się wiatraki i dmuchają powietrze, jak tylko wyłącze, cisza i tam sobie silnik pracuje cały czas.
Mało tego nie przejechałem zbyt dużo km a po odkręceniu dekielka zbiorniczka płynu już słychać syczenie, czyli coś się zaczyna dziać, wiadomo to nie jest takie ciśnienie jak po przejechaniu 200 km ale nie jest letni czy lekko ciepło już konkretnie się nagrzał.
Mnie tylko dziwi wskaźnik i ta kontrolka skoro nie ma dobrego chłodzenia, silnik pracuje przy wysokich temp to powinno to mieć odzwierciedlenie moim zdaniem na desce. Może się mylę.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
jeżeli włączysz klimę i temperatura schodzi i nic nie syczy i nie wypędza czyli wygląda na to że masz uszkodzony termik i czujnik temperatury tam są dwa czujniki temperatury jeden na deskę drugi na komputer sprawdź bezpieczniki

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
A tuner gdzie sprawdzał temperaturę?? W blokach silnika czy blokach licznika? Bo to idzie z dwóch różnych czujników, które zazwyczaj są zintegrowane w jeden. Ponadto do wentylatorów jest inny czujnik, a do klimy jeszcze inny.

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
Tuner moim zdaniem sprawdzał w blokach silnika chociaż pewności nie mam, z tym że odjechałem stamtąd z jego diagnozą iż po pierwsze mogą się nie uruchamiać wentylatory no i tez sprawdzić uszczelkę pod głowicą bo może być wydmuchana.
No ok zobaczymy muszę gdzieś z tym autem jechać po prostu.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
O ile dobrze pamietam czujnik wentylatora chlodzenia jest powyzej dolnego weza chlodnicy lub w nim.
Wentylator od klimy zalacany jest presostatem i temperatura nie ma nic do tego.
Jezeli uszczelka pacnieta to wentylatory i tak sie nie wlacza bo gotuje sie u gory i chlodnica nie dogrzewa sie aby wiatraki ruszyly.
Sa prawdopodobne dwie opcje - uszczelka albo pompa ;)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
O ile dobrze pamietam czujnik wentylatora chlodzenia jest powyzej dolnego weza chlodnicy lub w nim.
Wentylator od klimy zalacany jest presostatem i temperatura nie ma nic do tego.
Jezeli uszczelka pacnieta to wentylatory i tak sie nie wlacza bo gotuje sie u gory i chlodnica nie dogrzewa sie aby wiatraki ruszyly.
Sa prawdopodobne dwie opcje - uszczelka albo pompa ;)
Wyjąć termostat , jak pompa kręci to tylko węże napuchną.

Do góry Bottom