• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

GOLF IV - Delikatne poszarypwanie i dzwiek nierównej pracy silnika?

locarnos

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam problem z silinkiem 1.6 AUS ze skrzynią ERT. Występuje prawie od początku jak kupiłem samochód. Wygląda to tak. Odpalam samochód, ruszam i delikatnie przyśpieszając na 2 oraz 3 biegu przy obrotach około 2000 czuć delikatne poszarpywanie które przechodzi przy 2200-2300 i wydaje mi się, że słychać też dźwięk nierównej pracy silnika. Najlepiej to czuć i słychać podczas jazdy pod górkę przy tych 2000 obrotów. Na 4 biegu czasami tez można to wyczuć. Dzieję się tak zazwyczaj zaraz po rozpoczęciu jazdy. Potem zanim silnik się rozgrzeje do 90 to jest ok. Nie ukrywam że trochę to denerwuje. Dźwięk udało mi się nagrać. Słychać go mniej więcej w od 7 do 11 sekundy oraz od 20 sekundy przez moment.

[youtube]
[/youtube]

Odkąd zauważyłem problem wymieniłem już Kable zapłonowe beru, cewka beru, przepustnica z literką M na końcu, map sensor był wymieniany dwa razy, poduszka skrzyni przy akumulatorze, został też zaślepiony EGR i wtyczka jest odłączona.

Drugi filmik na którym wyraźniej słuchać opisywany dzwiek
[youtube]
[/youtube]

Jak znaleźć przyczynę ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Zacząłbym od wymiany filtra paliwa i sprawdzeniu wtryskiwaczy. Odpala ci normalnie na zimnym, czy masz problemy?

locarnos

Nowy
Punktów
0
Filtr paliwa był zmieniany dwa razy odkąd posiadam autko. Wtryskiwaczy nigdy nie sprawdzałem. Wymontować je i zanieść do sprawdzenia? Jedynie lałem liqui moly do czyszczenia wtrysków a tak to cały czas paliwo 98. Na zimnym w te mrozy które były wcześniej palił ładnie. Zastanwiam sie czy to nie jest usterka mechaniczna w skrzyni biegów lub mechanizmie różnicowym.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Filtr paliwa był zmieniany dwa razy odkąd posiadam autko. Wtryskiwaczy nigdy nie sprawdzałem. Wymontować je i zanieść do sprawdzenia? Jedynie lałem liqui moly do czyszczenia wtrysków a tak to cały czas paliwo 98. Na zimnym w te mrozy które były wcześniej palił ładnie. Zastanwiam sie czy to nie jest usterka mechaniczna w skrzyni biegów lub mechanizmie różnicowym.
Najlepiej zanieść do zdiagnozowania do mechanika, bo przyczyn może być wiele. Lepiej zdiagnozować i wymienić jak wymieniać pół auta. Może byś sprawa pikuś za parę złotych lub grubsza. Nie wymontowywuj wtryskiwaczy, sprawdź sobie testem przelewu i będziesz wiedział, który (czy w ogóle) ci padł.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
482
Miasto
Józefów
Najlepiej zanieść do zdiagnozowania do mechanika, bo przyczyn może być wiele. Lepiej zdiagnozować i wymienić jak wymieniać pół auta. Może byś sprawa pikuś za parę złotych lub grubsza. Nie wymontowywuj wtryskiwaczy, sprawdź sobie testem przelewu i będziesz wiedział, który (czy w ogóle) ci padł.
Powiedz mi jak sprawdzić przelewy w benzynie , hmmm bo ja nie wiem

Do góry Bottom