Cześć. Opisywałem tu kiedyś w tym wątku problem z aisinem 55-50 w volvo v50. Tutaj
link, ale w skrócie, problemem były losowe szarpnięcia przy jeździe z prędkościami 80 i ~110km/h, ale niestety nikt nie miał pomysłu co jest nie tak, a byłem w kilku warsztatach na diagnozę.
Co się okazuje, powodem były jakieś błędy w komunikacji. Co jakiś czas od wielu miesięcy wyskakiwał komunikat o przepalonej postojówce mimo że wszystkie były nowe i ładnie świeciły, działo się to jeszcze na długo zanim zacząłem mieć problemy z szarpaniem skrzyni. Szarpnięcia przy prędkości 80 i 110kmh zaczęły się pojawiać w czerwcu/lipcu. Gdzieś w październiku problem się powiększył - zaczęły się losowe szarpnięcia przy niższych prędkościach i występowały już niemal codziennie. Nasilił się też problem z komunikatem o żarówce, do tego stopnia, że błąd pojawiał się i znikał co niecałą sekundę, nieraz przez wiele kilometrów tak sobie migał. Przy wciskaniu hamulca miganie błędu ustawało.
Wyjąłem tylne lampy, wyczyściłem styki - problem z komunikatem zniknął od ręki. Po kilku dniach jazdy okazało się, że razem z komunikatem o postojówce zniknęło też szarpanie podczas jazdy. Mamy styczeń, od naprawy pod koniec października minęło już trochę czasu i wiele przejechanych autem kilometrów i jak do tej pory zero szarpnięć od tamtego czasu.