• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grupa wsparcia automatycznych skrzyń biegów

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Polecam wcześniej wspomniany Maktrans. Rozwierca jeśli jest taka potrzeba i wstawia nadwymiarowe zawory

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Robie we własnym zakresie lubrication valve, main pressure i lockup realese. Takie najsłabsze punkty, ale nie robie wysyłkowo szkoda nerwów

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Robie we własnym zakresie lubrication valve, main pressure i lockup realese. Takie najsłabsze punkty, ale nie robie wysyłkowo szkoda nerwów
Jak gniazda wytarte to rozwiercasz sam czy zestaw trans go? Czy nowa płyta?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Wiercę

Załączniki

• IMG_0888.jpeg
    IMG_0888.jpeg
    2 MB · Wyświetleń: 24
  • IMG_0964.jpeg
    IMG_0964.jpeg
    1,7 MB · Wyświetleń: 25

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Cześć panowie od skrzyni biegów:) powiedzcie mi czy można usunąć termostat w układzie obiegu oleju w Touaregu? Właśnie oglądam na YT film rosyjskojęzyczny w tym temacie

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Temperatura do 105 stopni jest dopuszczala. Sprawdź jaka jest u Ciebie. Wywalając termostat lub dokładając chłodnice obniżasz temp i oszukasz problem ze sterownikiem po nagrzaniu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Temperatura do 105 stopni jest dopuszczala. Sprawdź jaka jest u Ciebie. Wywalając termostat lub dokładając chłodnice obniżasz temp i oszukasz problem ze sterownikiem po nagrzaniu
A można oszukać problem czy trzeba go rozwiązać naprawiając sterownik?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Nie wiem :) nie umiem doradzić. czasami obniżenie temp o np 10 stopni może pomóc
Generalnie skrzynie są projektowane do pracy w temp około 90 stopni bo mają wspólny wymiennik ciepła z płynem chłodniczym. (Rzadko osobną chłodnicę chłodzoną powietrzem ,raczej na Amerykę bo w korkach się nie sprawdza)
Na pewno w niskich temperaturach (szczególnie minusowe na zewnątrz) skrzynia korzysta z innej mapy w trybie dogrzewania oleju, wydłuża czasy zapięcia biegów (przeciąganie), późno zmienia biegi żeby nie obciążać silnika i nie włącza mostkowania przekładni lockup czyli ogółem działa w poślizgu. Adaptacje często ruszają dopiero od 60 lub 80 stopni (w skrzyni-nie silniku) bo zaczyna dopiero działać jak powinno więc napewno mocno zbijać temperatury nie można (po to te termostaty) myślę że okolice 80 stopni są ok

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
No patrzcie:) mam taką dodatkową chłodnicę do a6c5 i mam zamiar ją zamontować do 2.8, pochodzi z wersji 2.5tdi tylko właśnie nie wiem czy warto, jechałem z vcds i normalnie było 74-80 ⁰c, w porywach 84 ...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ogólnie następny krok który mnie czeka to skrzynia w Touaregu, założyłem tablice, wyjechałem na drogę i tak się jeździć nie da, szarpie jak diabli, wystarczy mechatronikę wysłać do naprawy? Można jakieś parametry odczytać i wstawić tutaj żeby coś stwierdzić?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Pomyliłem wątki tu miałem pisać wcześniej a chcę ci tylko podrzucić schemat i otwory do sprzęgieł

Załączniki

• IMG_4603.jpeg
    IMG_4603.jpeg
    1,1 MB · Wyświetleń: 15
  • IMG_4602.jpeg
    IMG_4602.jpeg
    664,3 KB · Wyświetleń: 15

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Nie wiem z czym dokładnie masz problem załóżmy 3 bieg niewyraźnie ci się załącza no to ze schematu wynika że bierze udział sprzęgło K3 przy włączaniu trójki piątki Rewers.
więc trzeba zasilić dziurę k3 i zobaczyć jak trzyma to się nazywa air check będziesz musiał ocenić na słuch czy nie puszcza za mocno i słychać prace tłoka porównując z i tymi sprzęgłami. Są urządzenia i adaptery które poddają olej i mierzą spadek ciśnienia , ale jebac to. Generalnie tak jak kiedyś pisałem 90 % w tej skrzyni to sterownik

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Czy przy wymianie płyty hydraulicznej w skrzyni CVT (mercedes b-klasa) jest zasadne aby jeszcze przed montażem taka płytę - sprawną lecz z nieznaną historią i dokładnym przebiegiem rozpołowić i umyć ?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
A ja tak bardziej ogólnikowo zapytam.
MAN Lion's Regio, 2007 rok, skrzynia Voith DIWA. Nie wbija wstecznego w żadnych warunkach i stało się to raczej bez żadnych symptomów mogących świadczyć o tym, że się skasztani. Ja tym tylko jeżdżę, mechanicy u nas mają totalnie losowe priorytety, ale zastanawia mnie tylko, czy to mogłoby być coś, na co ta firma byłaby skłonna jeszcze wyłożyć kasę :D Bo na pewno nie ma tutaj na tyle tęgiej głowy, żeby ogarnęła automat. A że strach puścić w trasę autobus bez możliwości cofnięcia, to stoi od miesiąca nieruszany i opisany jako niesprawny.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
O, czekajcie, jednak sobie przypomniałem - szarpał przy wrzucaniu wstecznego od jakiegoś czasu, tak jakby przeciągał. Ale że rzadko tym jeździłem później, to nie wiem, na ile problem się pogłębiał.
A to jest jedynak czy stoi na placu jego bliźniak?
Coś tam jest jeszcze z tą skrzynią, ale za bardzo nawet nie stygną, o ile nie padnie coś na tyle, że nikt tym jechać nie chce.

Do góry Bottom