• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grupa wsparcia automatycznych skrzyń biegów

PabloP88

Nowy
Punktów
0
pokaz wartosci adaptacji cisnien koszy i czasow napelnienia - na rozgrzanym oczywiscie. falowanie obrotow - konwerter
W załączniku zrzut z wartościami adaptacji. Jedynie co znalazłem w pamięci sterownika to informacje o restarcie, prawdopodobnie watchdog.

Załączniki

• Screenshot_2023-10-12-18-30-49-808_pl.pw.btool.lite.jpg
    Screenshot_2023-10-12-18-30-49-808_pl.pw.btool.lite.jpg
    365,4 KB · Wyświetleń: 9
  • IMG_20231031_011804.jpg
    IMG_20231031_011804.jpg
    2,8 MB · Wyświetleń: 9

PabloP88

Nowy
Punktów
0
W załączniku zrzut z wartościami adaptacji. Jedynie co znalazłem w pamięci sterownika to informacje o restarcie, prawdopodobnie watchdog.
Po dokładnych testach okazało się, że problem nie występuje na pierwszym biegu. Na pierwszym biegu nie jest zalaczany lockup. Podejrzewam jakiś problem z zaworem lockupu (release valve) (blokuję się? ) lub samym konwerterem. Co myślicie o tej teorii?

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Panowie mam pytanie co do skrzyni dsg dq250 dotyczące mojego auta. Kupiony z uszkodzona obudowa wyleciał olej, wrzuciłem druga skrzynie która powiedzmy jakoś chodziła ale zaczęły się szarpania przy hamowaniu do zera a druga sprawa zmiany biegów od początku była jak dla mnie za miękkie tzn brakuje tu takiej typowej charakterystyki dla dsg, po zmianie biegu obroty spadają lekko za wolno.
No i teraz mając cała mechatronike z poprzedniej skrzyni z na pewno mniejszym przebiegiem wrzuciłem ją do obecnej skrzyni i tak charakterystyka zmiany biegów zrobiła się dużo lepsza tak jak powinno być czyli pach i następny bieg załączony bez żadnego zarzutu ale niestety elektronika trafiona i losowo wyrzucał mi na luz albo pomijał któryś z biegów.
Chcąc złożyć jedną dobra meche przełożyłem wszystkie zawory do tej ze sprawna elektronika no i końcowo pozbyłem się szarpań itd ale nadal zmienia mi biegi tak jak poprzednio czyli miękko.
Co za to odpowiada? Da się regulować jakoś ciśnienie tego przełączania?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Panowie mam pytanie co do skrzyni dsg dq250 dotyczące mojego auta. Kupiony z uszkodzona obudowa wyleciał olej, wrzuciłem druga skrzynie która powiedzmy jakoś chodziła ale zaczęły się szarpania przy hamowaniu do zera a druga sprawa zmiany biegów od początku była jak dla mnie za miękkie tzn brakuje tu takiej typowej charakterystyki dla dsg, po zmianie biegu obroty spadają lekko za wolno.
No i teraz mając cała mechatronike z poprzedniej skrzyni z na pewno mniejszym przebiegiem wrzuciłem ją do obecnej skrzyni i tak charakterystyka zmiany biegów zrobiła się dużo lepsza tak jak powinno być czyli pach i następny bieg załączony bez żadnego zarzutu ale niestety elektronika trafiona i losowo wyrzucał mi na luz albo pomijał któryś z biegów.
Chcąc złożyć jedną dobra meche przełożyłem wszystkie zawory do tej ze sprawna elektronika no i końcowo pozbyłem się szarpań itd ale nadal zmienia mi biegi tak jak poprzednio czyli miękko.
Co za to odpowiada? Da się regulować jakoś ciśnienie tego przełączania?
adaptacja ? zrobiles chociaz po przelozeniu mechy ?

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Chodzi mi o to że jakby czas załączania biegu trwa za długo do pełnego zasprzęglenia, porównując z innymi dsg którymi jeździłem tam jest zmiana biegu i wskazówka obrotomierza raptownie spada na te 1300obr a u mnie ten czas jest jakby wydłużony

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Witam,
pytanie do osób które korzystają. Z jakiej pompy/narzędzia do napełniania skrzyń automatycznych korzystacie. Możecie coś polecić?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Pojemnik 5l po płynie do spryskiwaczy, na dole wkręcony kominek od dętki do cieżarówki i na to węzyk wkładany do skrzyni biegów, wlewasz olej wieszsz na haczyku pod autem, w korku robisz idelnie dopasowany otwór do pstoletu to dmuchania, wkładasz i ciśnieniem przepychasz olej z pojemnika do skrzyni...

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
Cześć. Opisywałem tu kiedyś w tym wątku problem z aisinem 55-50 w volvo v50. Tutaj link, ale w skrócie, problemem były losowe szarpnięcia przy jeździe z prędkościami 80 i ~110km/h, ale niestety nikt nie miał pomysłu co jest nie tak, a byłem w kilku warsztatach na diagnozę.

Co się okazuje, powodem były jakieś błędy w komunikacji. Co jakiś czas od wielu miesięcy wyskakiwał komunikat o przepalonej postojówce mimo że wszystkie były nowe i ładnie świeciły, działo się to jeszcze na długo zanim zacząłem mieć problemy z szarpaniem skrzyni. Szarpnięcia przy prędkości 80 i 110kmh zaczęły się pojawiać w czerwcu/lipcu. Gdzieś w październiku problem się powiększył - zaczęły się losowe szarpnięcia przy niższych prędkościach i występowały już niemal codziennie. Nasilił się też problem z komunikatem o żarówce, do tego stopnia, że błąd pojawiał się i znikał co niecałą sekundę, nieraz przez wiele kilometrów tak sobie migał. Przy wciskaniu hamulca miganie błędu ustawało.
Wyjąłem tylne lampy, wyczyściłem styki - problem z komunikatem zniknął od ręki. Po kilku dniach jazdy okazało się, że razem z komunikatem o postojówce zniknęło też szarpanie podczas jazdy. Mamy styczeń, od naprawy pod koniec października minęło już trochę czasu i wiele przejechanych autem kilometrów i jak do tej pory zero szarpnięć od tamtego czasu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Cześć. Opisywałem tu kiedyś w tym wątku problem z aisinem 55-50 w volvo v50. Tutaj link, ale w skrócie, problemem były losowe szarpnięcia przy jeździe z prędkościami 80 i ~110km/h, ale niestety nikt nie miał pomysłu co jest nie tak, a byłem w kilku warsztatach na diagnozę.

Co się okazuje, powodem były jakieś błędy w komunikacji. Co jakiś czas od wielu miesięcy wyskakiwał komunikat o przepalonej postojówce mimo że wszystkie były nowe i ładnie świeciły, działo się to jeszcze na długo zanim zacząłem mieć problemy z szarpaniem skrzyni. Szarpnięcia przy prędkości 80 i 110kmh zaczęły się pojawiać w czerwcu/lipcu. Gdzieś w październiku problem się powiększył - zaczęły się losowe szarpnięcia przy niższych prędkościach i występowały już niemal codziennie. Nasilił się też problem z komunikatem o żarówce, do tego stopnia, że błąd pojawiał się i znikał co niecałą sekundę, nieraz przez wiele kilometrów tak sobie migał. Przy wciskaniu hamulca miganie błędu ustawało.
Wyjąłem tylne lampy, wyczyściłem styki - problem z komunikatem zniknął od ręki. Po kilku dniach jazdy okazało się, że razem z komunikatem o postojówce zniknęło też szarpanie podczas jazdy. Mamy styczeń, od naprawy pod koniec października minęło już trochę czasu i wiele przejechanych autem kilometrów i jak do tej pory zero szarpnięć od tamtego czasu.
Dziwne że z ESP nie było problemu

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Zapiszę sobie link do tego posta i będę pokazywał każdemu gamoniowi, który będzie pyskował, że jestem janusz, bo mi automat nie pasuje i wolę skrzynię manualną.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
dlatego jak ktos pyta o porade co do automata , to z AUTOMATU powinien miec caly odczyt bledow ze wszystkich sterownikow.

skrzynia przekazuje naped , jesli silnik niedomaga to skrzynia bedzie tez niedomagac itp itd

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
dlatego jak ktos pyta o porade co do automata , to z AUTOMATU powinien miec caly odczyt bledow ze wszystkich sterownikow.

skrzynia przekazuje naped , jesli silnik niedomaga to skrzynia bedzie tez niedomagac itp itd
Tylko kto by się spodziewał, że błędna informacja o spalonej postojówce będzie tak mącić?
A to nie było tak, że świecił się błąd to automatycznie oznaczało, że skrzynia głupiała, wtedy bym to szybko skojarzył jedno z drugim Bywało tak, ze szarpało, a błędu o żarówkach nie było od wielu dni. Dopiero pod sam koniec, 2-3 dni przed naprawą powiązałem ze sobą obie sprawy, bo obie naraz się nasiliły. A niestety odczyty błędów można było sobie wsadzić, nikt nic nigdzie nie odczytał konkretnego, w każdym sterowniku cisza, a byłem w przeciągu kilku miesięcy 4 albo 5 razy na diagnostyce.
Się tylko cieszę, że sobie nie dałem wcisnąć regeneracji sterownika skrzyni, bo mi proponowali w kilku miejscach.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
bo to VOLVO ! W s80 II walczyłem kiedyś bo wóz odpalał/gasł, ECU czyste, TCM błąd CPW, reszta auta czysta. Okazało się, że pęknięty przewód od odmy był i masa powietrza się nie zgadzała i po odpaleniu auto gasło. Po naprawie błąd CPW nie wrócił i auto jeździ do dziś

Do góry Bottom