• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grupa wsparcia automatycznych skrzyń biegów

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Panowie jesteście w stanie określić jaka skrzynia jest w tej audi po nr Vin ? Nie mam auta przed sobą a klient pyta czy wymienię mu olej w skrzyni ,
Automatyczne połączenie postów:

Panowie jesteście w stanie określić jaka skrzynia jest w tej audi po nr Vin ? Nie mam auta przed sobą a klient pyta czy wymienię mu olej w skrzyni ,
A w bagażniku nie ma naklejki?

@Komornik i inni fachowcy mam pytanie, w moim audi A6 C5 2.8 ze skrzynią 5hp19 mam chłodnicę oleju zintegrowaną z chłodnicą płynu chłodzącego, wersja silnikowa 2.5 TDI z tego co widzę ma chłodnicę oleju osobno umieszczoną w zderzaku od strony pasażera, zastanawiam się z czego wynika ta różnica? Który rodzaj chłodzenia jest bardziej efektywny?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
A w bagażniku nie ma naklejki?

@Komornik i inni fachowcy mam pytanie, w moim audi A6 C5 2.8 ze skrzynią 5hp19 mam chłodnicę oleju zintegrowaną z chłodnicą płynu chłodzącego, wersja silnikowa 2.5 TDI z tego co widzę ma chłodnicę oleju osobno umieszczoną w zderzaku od strony pasażera, zastanawiam się z czego wynika ta różnica? Który rodzaj chłodzenia jest bardziej efektywny?
Klient podesłał tylko zdjęcie dowodu , a wlepki nie znalazł w bagażniku , mówi ,że nie ma ,niby jakąś kartka była przyklejona ale zdarta już .

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Arni raczej obie wersje są wystarczające na nasz klimat tylko że w przypadku zintegrowanej zdarza się że pęka ona w środku i Glikol idzie do skrzyni co ma Spore konsekwencje

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Hej. Ja mam pytanko. Czy samemu ogarnę kapitalne skrzyni?
Podkręciłem żonie 2.4 jtdm do 280KM. Długo nie trzeba było czekać. Kupiłem używkę, która zapakuje do auta a ta Ori będę robił zaś ma podmianke

Ostatnia edycja:

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
Witam mam pytanie czy skrzynia DSG dq200 oznaczeniu MGR z ibizy 1.4tsi 2010r jest zamiena z skrzyniom np.dq200 PMT,LKG,NBA sama skrzynia, mechatronika została by z MGR

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni raczej obie wersje są wystarczające na nasz klimat tylko że w przypadku zintegrowanej zdarza się że pęka ona w środku i Glikol idzie do skrzyni co ma Spore konsekwencje
Też o tym myślałem, tylko że nie mam doświadczenia ze skrzyniami i nie wiem czy założyć zawczasu taką osobną czy jeździć na zintegrowanej? Jak często zdarza się taki przeciek ?

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Czy orientuje się ktoś czy sterownik elektroniczny skrzyni TF81sc w Volvo s80 II 2.4d trzeba klonować/kodować? prawdopodobnie on jest winowajcą całego zamieszania (samochód losowo gaśnie, błąd czujnika prędkości obrotowej wejściowej - czujnik działa.)

Knst

Nowy
Punktów
0
Miasto
Radom
Witajcie. Skrzynia Powershift. Wyczyszczona. Wymienione tłoczki, Filtry, olej, Ustawiony lyz na sprzegłach na 2.15 bo sie miedzy sobą wóżniły. Wymienione teflony, uszczelki. Po złożeniu i uruchomieniu dwa stuki za kazdym razem po zmianie z R na N. Z miejsca nie ruszałem jeszcze. Zadnej adaptacji nie robiłem. zastanawiaja mnie wskazania biegów w Forscan. Ustawiając Park program w obu przypadkach wyświetla P. Ustawiając R wyświetla P. Na N pokazuje 1, na Drive pokazuje również 1. Na convers pokazuje zgodnie z manetką zmiany biegów. Żle złożyłem cos? Czy tak ma być. Pozycjoner blokowałem w pozycji przedostatniej wiec chyba ok chociaz po montażu kołek blokujący nie byl idealnie w pionie.

Załączniki

• 20220816_211938.jpg
    20220816_211938.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 7
  • 20220816_211943.jpg
    20220816_211943.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 7
  • 20220816_211946.jpg
    20220816_211946.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 7

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
KNST, adaptację zrób, auto rusza czy nie jeździ?

Do znawców tematu 6hp, Audi A6 3.0 TDI 6hp19 na wolnych obrotach wibracje przenoszące się na karoserię i nasilające się do 1500rpm. Poduszki silnika,skrzyni sprawdzone - padaka wymienione, jednak dalej wibruje, zdemontowałem ASB i na wałku wejściowym taki luz:

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Witajcie. Skrzynia Powershift. Wyczyszczona. Wymienione tłoczki, Filtry, olej, Ustawiony lyz na sprzegłach na 2.15 bo sie miedzy sobą wóżniły. Wymienione teflony, uszczelki. Po złożeniu i uruchomieniu dwa stuki za kazdym razem po zmianie z R na N. Z miejsca nie ruszałem jeszcze. Zadnej adaptacji nie robiłem. zastanawiaja mnie wskazania biegów w Forscan. Ustawiając Park program w obu przypadkach wyświetla P. Ustawiając R wyświetla P. Na N pokazuje 1, na Drive pokazuje również 1. Na convers pokazuje zgodnie z manetką zmiany biegów. Żle złożyłem cos? Czy tak ma być. Pozycjoner blokowałem w pozycji przedostatniej wiec chyba ok chociaz po montażu kołek blokujący nie byl idealnie w pionie.
Moim skromnym zdaniem źle ustawione kółko magnetyczne pozycjonera.

Knst

Nowy
Punktów
0
Miasto
Radom
Moim skromnym zdaniem źle ustawione kółko magnetyczne pozycjonera.
Tak też przypuszczam. Pytanie mam w Forscan w polu TGT_GEAR pokazuje właśnie pozycję z zgodną z kołem magnetycznym? Jeśli nastąpiło mi przesunięcie to maks o 1 ząb.

Knst

Nowy
Punktów
0
Miasto
Radom
KNST, adaptację zrób, auto rusza czy nie jeździ?
Po tych dziwnych stukach jakby jakieś przełączanie nie próbowałem nic ruszać. Stuki odczuwalne na karoserii. Przed robotą jeździł normalnie ale miałem przeczucie że posypały się plastiki i miałem rację. W drobny mak.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Cześć, Panowie jest ktoś w stanie poratować oznaczeniem guzików na mechatronice w 5HP19 EYK dokładnie A6 C5 2.7biT allroad? Rozebrałem skrzynię i wydaje mi się że brakuje dwóch guzików, a widać że ktoś wcześniej grzebał, był też pęknięty kosz D/G i spalone tarczki. Chciałbym to potwierdzić żeby nie rwać skrzynki spowrotem. IMG_20221116_174148.jpg

Do góry Bottom