• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

H

Henryk Piaseczno

Kompresja. Jeśli jest a na paka nie pali to egr. Jeśli zamknięty i nadal nie pali to znaczy ze nie dostaje powietrza albo nie ma gdzie oddać spalin. Innej możliwości nie widze.
Tak o tym Egr pomyslalem teraz, i to co napisales. Egr jest nowy firmowy, ale moze cos tam sie zastalo ( od nieodpalania bo nim zaniemówil 3 miesiace go nie odpalalem ) . Jak ostatnio zdejmowalem pokrywe zaworów to musialem odłaczyc wezyk gumowy od egr-u szedl do plastikowego trojnika, moze z tym pokombinowac ?. Poza tym moge z powrotem wlozyc zaślepke co usunalem pomiedzy rura egr-u a kolektorem ssącym, samego egr-u nie chce mi sie wyjmowac, dostep tragiczny i jest ladnie na silikon zrobione.

czy zdejmować pompe paliwa wysokiego ciśń. i oddać na stół do sprawdzenia ? bo to kosztuje trochę - tak mi kumpel mechanik poradził

H

Henryk Piaseczno

Pomysl ile ty pieniędzy wydales bez potrzeby. A nadal nie sluchasz. Odpal na plaka a potem bedziesz kombinowal dalej. Inaczej szkoda czasu.
a ja dalej swoje z uporem maniaka :) : poza tym juz pisalem : A ja pamietam jak robilem u Fiata i przyszla Alfa na lawecie ( diesel ), silnik zgasl klientowi i kaplica i myśmy ta Alfe potraktowali Break cleanerem a ona jak zaniemówila, i kumpel mechanior ( raczej doswiadczony ) mówi dajmy spokój to pewnie " ten " moduł to zawsze w tych alfach nawala. Czyli że nie zawsze musi zapalić na spreya ( break cleaner ).. ps. " Pomysl ile ty pieniędzy wydales" - jedni wydają na wódkę, ja wydaję na Jtd. Nie mam plaka, nie bede mial plaka, mam awersje na plaka, skonczyl sie plak, nie mam czasu na plaka, zalatany jestem na plaka. Mam dzis inna robote niz myslenie o plaku. Pogłówkuj do jutra, dziś nie tykam Jtd. ps. jak podjade do wujka na cmentarz to Cie moze odwiedze kielbasy przywioze, znam lokalnego masarza

Ostatnio edytowane przez moderatora:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a ja dalej swoje z uporem maniaka :) : poza tym juz pisalem : A ja pamietam jak robilem u Fiata i przyszla Alfa na lawecie ( diesel ), silnik zgasl klientowi i kaplica i myśmy ta Alfe potraktowali Break cleanerem a ona jak zaniemówila, i kumpel mechanior ( raczej doswiadczony ) mówi dajmy spokój to pewnie " ten " moduł to zawsze w tych alfach nawala. Czyli że nie zawsze musi zapalić na spreya ( break cleaner ).. ps. " Pomysl ile ty pieniędzy wydales" - jedni wydają na wódkę, ja wydaję na Jtd. Nie mam plaka, nie bede mial plaka, mam awersje na plaka, skonczyl sie plak, nie mam czasu na plaka, zalatany jestem na plaka. Mam dzis inna robote niz myslenie o plaku. Pogłówkuj do jutra, dziś nie tykam Jtd. ps. jak podjade do wujka na cmentarz to Cie moze odwiedze kielbasy przywioze, znam lokalnego masarza
d804e148d514cc4bf7f59c04de7797263510.jpg

Jak sprawdzisz to co wszyscy ci tłumaczą, to sie odezwij.

H

Henryk Piaseczno

Wyświetl załącznik 30659

Jak sprawdzisz to co wszyscy ci tłumaczą, to sie odezwij.
Co mam jeszcze rozkręcić ? zostala pompa wys. ciśń, , wtryski, egr, elektryka.
Celowo pomijam kompresje i sensor walka rozrzadu bo to ( chyba ) jutro zrobie
ps. oferuje 15 kg dobrej kielbasy ( albo ustalimy kwotę i sam sobie do niego podjedź i weź co chcesz - jest gdzieś pod Turek ) od lokalnego masarza tylko pomóż

H

Henryk Piaseczno

Mam pomysł he he zacznijmy wszystko jeszcze raz od początku:D:D:D
Nieeeeeeeeeeee, 25 stron od początku ? :).
Choć prawdę mówiąc wczoraj zacząłem jeszcze raz czytać od 1-ej strony, to dawno ( w kwietniu ) było - mogłem coś zapomnieć ps. mogę otworzyć nowy wątek pt. już blisko do odpalenia Jtd - co zostało do zrobienia ? ( jak Misiek pozwoli )
ps. koledzy mechanicy myśleć bo zima idzie a ja na mrozie nie będę zaiwaniał

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tak sobie myśle, moze ciebie to po prostu co jakiś czas z zakładu na przepustkę wypuszczają. Wtedy siadasz do komputera i piszesz o tym, oczym tam chcą, żebyś zapomniał :)
I znowu cala terapia jak krew w piach.

Odpal go na plaku i nagraj film, to bedzie sie radzić dalej. Inaczej szkoda czasu.

H

Henryk Piaseczno

Tak sobie myśle, moze ciebie to po prostu co jakiś czas z zakładu na przepustkę wypuszczają. Wtedy siadasz do komputera i piszesz o tym, oczym tam chcą, żebyś zapomniał :)

Odpal go na plaku i nagraj film, to bedzie sie radzić dalej. Inaczej szkoda czasu.

Pomiń temat pt. plak i zapodaj nastepny temat, co można rozkręcić. Na plaku uparł się i nie pali, nie będę go zarzynał kręcąc w kółko

na załaczonym zdjeciu pokaż gdzie mam zacząć rozkręcać ?

depositphotos_191679512-stock-photo-young-blonde-blue-dress-winter.jpg

H

Henryk Piaseczno

ta

taki s-l1600 (2).jpg plak ?

mam sensor walka rozrzadu i jutro ma byc tester kompresji, jutro sie okaże

o tego na zdjeciu plaka chodzi ? moge go miec na sobote

Skidi07

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Kraków
Toomi dobrze Ci mówi. Po pierwsze ma chodzić na plaku a jak nie masz to do ropowaczki jak nazwa wskazuje nalej ropy i ma chodzić.

Do góry Bottom