• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai i30 1.6 crdi 90km nie odpala po wymioanie silnika

drzewko

Bywalec
Punktów
0
WITAM.
HYUNDAI I 30 1.6 CRDI (D4FB) 2009R. 90KM PO USZKODZENIU SILNIKA- SILNIK DO WYMIANY.
KLIENT ZAKUPIŁ SILNIK Z HYUNDAI I30 1.6 CRDI (D4FB) 2010R 115KM.
PO ZAMONTOWANIU SILNIKA - NIE ODPALA. WYSKAKUJE BŁĄD POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU...
SILNIK RÓŻNI SIĘ CZUJNIKAMI POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU I KRZYWKAMI IMPULSU NA WAŁKU,CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁU I KOŁO ZAMACHOWE Z WIEŃCEM SĄ ZE STAREGO SILNIKA.
CZY JEST MOŻLIWOŚĆ PRZEŁOŻENIA STARYCH WAŁKÓW ROZRZĄDU ....?

CZY JEST JAKAŚ RÓŻNICA POMIĘDZY NIMI OPRÓCZ CZUJNIKA POŁOŻENIA WAŁKA I KRZYWEK IMPULSU .
JEŻELI PRZEŁOŻYMY STARE WAŁKI DO NOWEGO SILNIKA (SILNIK POWINIEN TEORETYCZNIE ODPALIĆ) . CZY BĘDĄ ONE WSPÓŁGRAŁY Z WAŁEM?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
jestem zdania, że skoro zabraliście się za taką naprawę to powinniście posiada taką wiedzę w kwestii by na pewne pytania móc odpowiedzieć sobie samemu.

Pokrywa zaworów identyczna czy inna?? umiejscowienie czujnika identyczne zy inne??

drzewko

Bywalec
Punktów
0
POKRYWA JEST IDENTYCZNA I UŁOŻENIE CZUJNIKA TEŻ. CO DO WYKONYWANEJ NAPRAWY OD POCZĄTKU BYŁO DUŻO NIEWIADOMYCH I TA SYTUACJA WYSZŁA OSTATECZNIE NA KOŃCU, A PYTANIE ZADAŁEM BY KTOŚ MÓGŁ POTWIERDZIĆ MOJE ZDANIE, BYĆ MOŻE KTOŚ MA WIĘKSZE DOŚWIADCZENIE Z TYM SILNIKIEM.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Mechanicznie te silniki powinny być takie same a rozrząd sprawdziles?

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Przepraszam za caps lock... zgadza się silnik jako słupek jest identyczny. Sprawdzałem i do obu silników jest montowany ten sam rozrząd. Więc teoretycznie problem rozwiąże podmienienie wałków na stare i zamontowanie starego czujnika.

koła zębate są takie same jak na starych wałkach. Skok tłoka powinien być taki sam, w nowym silniku zmianie ulec mogły np. wałki po przez inny sygnał z czujnika położenia i inny kąt, ułożenie krzywek, które powoduja lepsze i szybsze napełnienie cylindra, oraz jego opróżnienie i przez to zwiększenie mocy silnika, oraz modyfikacja mapy wtrysku. Pozostałe czujniki są identyczne w obu modelach.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wymień kompletną głowice tyle ze we współczesnych silnikach zawsze konstruktorzy coś zmienią

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Witam po długiej przerwie i przepraszam, że nie odpisywałem, a to powodu natłoku pracy. Cała sprawa zakończyła się tak jak myślałem, czyli wystarczyło tylko i wyłącznie zamienić wałki rozrządu, na te starego typu, oraz stary czujnik położenia wałka.

jestem zdania, że skoro zabraliście się za taką naprawę to powinniście posiada taką wiedzę w kwestii by na pewne pytania móc odpowiedzieć sobie samemu.

Nie krytykujcie i nie posądzajcie ludzi o brak wiedzy skoro kogoś nie znacie. Nikt nie umiał odpowiedzieć na to pytanie i wszyscy odradzali pracę na tym samochodem, więc musiałem sam sobie radzić i pierwsze moje założenia wynikające z krótkiego, ale 9 letniego doświadczenia w zawodzie okazały się prawidłowe.

Jeżeli ktoś będzie potrzebował informacji na temat tej naprawy to proszę pisać, chętnie pomogę !

Punktów
0
Witam po długiej przerwie i przepraszam, że nie odpisywałem, a to powodu natłoku pracy. Cała sprawa zakończyła się tak jak myślałem, czyli wystarczyło tylko i wyłącznie zamienić wałki rozrządu, na te starego typu, oraz stary czujnik położenia wałka.
Witam mam ten sam problem po wymianie silnika nie odpala i faktycznie walek roznisie wypustkami które zczytuje czujnik czyli jak wymienie na te stare wałki to odpali ???

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Niestety bez rozebrania nie wymienisz, więc tyle ile musisz tyle trzeba rozebrać.

Do góry Bottom