• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Insignia 2.0 cdti szarpie i nie ma mocy

Punktów
0
Witam w sierpniu kupiłem Vauxhall Insignia 2.0 cdti 2009 r. 160 km Anglika. Auto chodziło bez zarzutu przynajmniej wg mnie. Nie znam się na mechanice kompletnie, pierwszy raz zdecydowałem się na diesla (do tej pory jeździłem ben + gaz).
Zaraz po zakupie odstawione do zaufanego mechnika na ogólne oględziny, wymianę oleju i filtra. Mechanik stwierdził,ze auto jest ok.
Jakoś we wrześniu padło sprzęgło. Wymienione auto chodziło dalej bez problemu. Naprawa ponad 2k.
Pod koniec października pojechałem do pracy wieczorem na nockę. Bez problemu. Następnego dnia około 13 po pracy wsiadłem w auto odpaliłem przejechałem około 500 m do sklepu bez problemu, ze sklepu około 300 m do domu bez problemu.
Problem zaczął się kiedy wsiadłem do auta kiedy chciałem jechać do miasta na wieksze zakupy.
Wszystkie te w/w jazdy odbywały się w ciągu max 15 minut.
Odpalam auto, bez problemu, wrzucam 1. auto zaczyna się dusić (jakby nie miał dopływu paliwa - zapchany jakiś filtr czy coś w tym stylu) i stracił moc. Cisnę mu a on jak żółw się rozpędza. Nie pamietam czy wyskoczył Check, ale wydaje mi się ze żaden błąd nie wyskoczył. Nie przypominam sobie, żeby piszczała jakaś kontrolka czy błąd.
Przejechałem tam kolejne 500 m zatrzymał się na parkingu, zgasiłem go odpaliłem pogazowalem i ruszyłem dalej niestety objawy nie ustały. Wróciłem się prosto do mechanika.
Auto stoi u niego już 5 tygodni (ma sporo roboty). Pierwsza diagnoza jaka padła to EGR. Po zdemontowaniu okazało się ze egr jest w porządku. Podłączył pod kompa wyskoczył błąd 1 i 2 wtrysk. Nie są to takie rzeczy jak wiadomo, ale cóż. Wysyłka do firmy która regeneruje. Facet w tej firmie mówi mi, ze takie objawy to prawdopodobnie nie od tego - no ale komputer przecież pokazuje.
Wtryski zregenerowane 1600 zł zapłacone.
Wtryski podłączone. Auto dalej bez poprawy. Mechanik mówi, ze chodzi lepiej, ale nie tak jak powinien.
Co może być z tym autem?
Zawsze oddawaliśmy auta temu mechanikowi. Robi długo, ale do tej pory nigdy mnie nie zawiódł.
Ufam, ze zaczął sprawdzanie od przewodów i innych rzeczy tych mniej kosztownych (tak jak pisałem nie znam się na tym kompletnie, wiec polecam tylko na tym mechaniku).

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Błędy tamtych dwóch wtrysków występuja, może pojawiły się nowe? Do sprawdzenia parametry MAF, MAP, RAIL, DPF. Skoro jest problem to na parametrach bwdzie wiadomo z jakiego powodu.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Pewnie dobry chłopowina, ale w autach z ostatniej dekady błądzi we mgle. Dobry model się trafił to i się czegoś nauczy. Zaproponował wymiane uszczelnienia pod pompe oleju... wtedy to się zonki bedą pojawiać jeden za drugim...

Punktów
0
Myślałem, żeby go zabrać od niego i dać innemu mechanikowi który przede wszystkim jak się za niego weźmie to zdiagnozuje i zrobi a nie ze trochę zrobi, zostawi na trochę wróci do niego za tydzień. 5 tygodni to dość długo praca póki co na miejscu, ale w połowie grudnia mam 2 wyjazdy i auto potrzebne a jak tak dalej pójdzie to w marcu jeszcze nie będzie zrobiony i tak jak wyżej ktoś napisał dalej będzie zgaduj zgadula aż zmienię 3/4 części które mogą powodować takie objawy.

Punktów
0
Dziś byłem u mechnika. Rozmawiałem z nim dalej nie wie co jest. Filtry przewody sprawdzone, wtryski zregenerowane, po podpięciu komputera dalej wykazuje błąd wtrysków. Facet z firmy, która regenerowała twierdził, ze stan wtrysków jest ok ewentualnie do wymiany koncowki. Końcówki wymienione a komputer dalej wykazuje 1 i 2 wtrysk.

Punktów
0
Auto odebrałem w czwartek od mechanika. Wyczyścił cały bak układ orzplywu ropy filtry olej itp. Obroty falowaly na zimnym silniku na ciepłym było ok. Jeździłem do wczorajszego wieczoru. Całe 3 dni. Była rezerwa (początek czerwonej kreski rezerwy). Na dworze -2 st C. Auto za 1 razem nie chciało do końca odpalić dusił się (tak jakby znowu nie dostawał odpowiedniej ilości paliwa, ale na rezerwie zrobiłem może 20 km). Odpalił. Przejechałem się żeby rozgrzać silnik trochę (pomyślałem, ze może Aku pada ). 300 m przed parkingiem auto straciło moc (jakby nie było paliwa, ale nie dusiło się i nie skakało). podjechałem pod blok (nie zatankowałem, bo jak miał znowu nie odpalić to lepiej pod blokiem). No i nie odpalił. Poprosiłem faceta który obok parkował auto żeby podłączyć się pod klemy. Nic. Kręcił, ale lipa, zero. Ok może ta rezerwa ma wpływ. Bańka i na stacje po paliwo. Wlalem około 6 l. Odpalam, pokręcił i dalej lipa. wtedy już nawet nie kręcił ( jakby do końca padło Aku). Nie wyskoczył żaden błąd żaden check. Wszystkie kontrolki, światła paliły się bez problemu.
Dziś po pracy spróbuje jeszcze raz podłączyć się pod klemy zobaczę czy ruszy i jak będzie szedł.
Pomyślałem tez ze może immobilizer ?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Tutaj już żadnej innej rady nie dostaniesz jak poszukać dobrego mechanika i odstawić auto na porządna diagnozę i dopiero naprawę. Nikt nie jest cudotworca żeby Ci auto naprawić przez internet nie mając nawet screenów z parametrów czy logi.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Panowie to auto jest z fabryki zepsute, podpowiem tylko że jedenaście sztuk na dziewięć naprawianych. Z przypadkiem jak tu jest opisany, bez kryształowej kuli bo jest w aktualizacji u Macieja. Problem był w takim czymś co zwie się EGR. Tylko że bez podglądu parametrów to mogę powiedzieć , tylko tyle że pogoda jest kapryśna i dostała kataru. I nie jestem pewien czy po siedmiu dniach jej przejdzie, pojedź do kogoś co Ci to zdjagnozuje i naprawi problem.

Do góry Bottom