• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Interfejsy diagnostyczne co wybrać?

matimus

SuperMechanior
Punktów
0
Chlopaki Ja mam texe i powiem wam ze nawet zadowolony jestem :) jak by ktoś czas miał i znał Sie w te klocki to mieszkam w lódzkiem i nawet zaplace za "nauke" Bo piękne rzeczy można robić ale trzeba mieć pojęcie

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
dzięki za odp. , mam wziąść na tydzień
na testy , właśnie gutmana tylko niższy model, to napiszę w przyszłym tygodniu jak się sprawuje.

hamataro

Początkujący
Punktów
0
Podepne sie do tematu
Posiadam kilka universalnych interfejsow ale teraz chcialbym zakupic jakis tester najlepiej w formie tabletu ale moze tez byc interfejs ceda do ok 700 euro
Zajmuje sie naprawą lekko stuknietych samochodow na wyspach a Auta jakie robie to w wiekszosci VW i Ford czasem BMW oraz Renault
Tester powinien posiadac funkcje:
-odczyt kodow i kasowanie
-rozne adaptacje
-kodowanie wtryskiwaczy(ford) jesli to mozliwe
-reset sterownika poduszek(inaczej crash data)
-obsluga filtra czastek stalych

Bardzo prosze o sugestie co wybrac

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Nie wiem ja nie testowałem,ale są napewno tacy co się wypowiedzą o CDIF 2. Wiem jedno wszystkiego nie zrobisz jednym testerem.
Posiadam cdif2 od 5 lat ogólnie działa ok łączy się prawie ze wszystkim choć w niektórych markach jest problem jest to sprzęt ogólnego zastosowania za chyba w miarę nie wielkie pieniądze biorąc pod uwagę inne sprzęty . Mogę powiedzieć że jest on godny polecenia choć nie ze wszystlkim sobie radzi czasami tani elm pokarze więcej heheh dlatego posiadam kilka innych interfejsów poza cdif.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Witam,

Odkopuję temat, bo po prostu mam podobną potrzebę.

Chciałem zakupić testery diagnostyczne by móc dokonać podstawowych czynności związanych z komputerami sterującymi pracą dzisiejszych pojazdów.
Trochę poczytałem forum i wiem, że są albo uniwersalne, albo dedykowane. Są markowe, są chińskie.
Na ten cel mam około 7000 netto. Jeśli się da kupić coś sensownego taniej to nie będę protestował.

Chodzi o podstawowe sprawy, by nie odprawić z kwitkiem klienta, który przyjdzie z kontrolką Check Engine.
Nie chodzi mi o programowanie wtrysków czy przeprogramowywanie map zapłonów itp. rzeczy.
Podstawa, zczytanie błedów, ich reset, podgląd parametrów pracy czujników, itd.

Wstępnie zdecydowany jestem na F-Touch Brain Bee, ale w oko wpadło mi również coś takiego:
http://www.motodiagnostyka.com/product_info.php?products_id=408

Istotne znaczenie ma również łatwość odsprzedaży danego sprzętu w razie konieczności.

Proszę o poradę.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Moim zadaniem autocom jest najbardziej przyjazny i dobrze tlumaczony na Polski , nie ma typu kali żreć krowa . Oczywiście nie jest to serwisówka ale można wiele zrobić a laptop to juz inna bajka ale polecam jakieś polizingowe lenovo lub podobne pancerne . Te z marketów nie bardzo się nadaja do pracy w warszatacie .

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Moim zadaniem autocom jest najbardziej przyjazny i dobrze tlumaczony na Polski , nie ma typu kali żreć krowa . Oczywiście nie jest to serwisówka ale można wiele zrobić a laptop to juz inna bajka ale polecam jakieś polizingowe lenovo lub podobne pancerne . Te z marketów nie bardzo się nadaja do pracy w warszatacie .
Czyli dobrze rozumiem Pana sugestie, że ten zestaw z linku bardziej dopasowany do poszczególnych marek i przez to dający więcej możliwości, pewności, że komunikacja będzie bezproblemowa niż na czymś uniwersalnym? Tylko dobry laptop dobrać?
Ten zestaw zawiera w sobie również poleasingowego Dell'a.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
kupujesz laptop pancerny IBM za ok 600zł z sprawną baterią albo nową. + autocom (kwota wedle uznania) i działasz

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
kupujesz laptop pancerny IBM za ok 600zł z sprawną baterią albo nową. + autocom (kwota wedle uznania) i działasz
Możesz polecić jakieś legalne i atrakcyjne cenowo źródło Autocom'a ?
Edit:
WSOP jest dystrybutorem Autocoma. Wysłałem już zapytanie.

Ostatnia edycja:

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Czy jest dostępna wtyczka do Vito 2.2D ? Wtyczka ma 38 pinów . Jeśli ktoś coś wie to bardzo proszę o link do aukcji . Autocom 2013, głowica prod. Szwedzkiej . Nie na diodach tylko na takim kwadracie co sygnalizuje na zielono itp.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
http://www.motodiagnostyka.com/product_info.php?products_id=408

Tak na szybko licząc wychodzi 4950 zł + teraz VAS w zależności czy ryż czy oryginał 450 zł lub 2000zł - są to zapewne fejsy ryżowe, bo na końcu jest napisane - Możliwość faktury VAT. Do tego trzeba sobie dodać laptop jakieś 600zł. Jak wpadnie kontrola do warsztatu to kara przekroczy pewnie 100.000zł , bo policzą każdy program x3 w stosunku do oryginału.
Kiedyś długo siedziałem na necie i szukałem idealnego testera uniwersalnego. Po ciężki bólach wybrałem mega macsa - guttmana 42 i wtedy była jeszcze promocja - autodata do niego gratis na rok. Promocja się skończyła i jakoś odechciało mi się go kupować. Muszę czekać na następną. Z tego co pamiętam to typowałem jeszcze dla siebie cdif 3, a wyjątkowo słaby stosunek cena/jakość/ilość aut obsługiwanych mają przereklamowane : autoboss i texa. Reszta testerów uniwersalnych zrobi dobrze np: koreańczyki , a polegnie na europie , lub odwrotnie, nie ogarnie japończyków , a zrobi dobrze francuzy.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
...
Z tego co pamiętam to typowałem jeszcze dla siebie cdif 3, a wyjątkowo słaby stosunek cena/jakość/ilość aut obsługiwanych mają przereklamowane : autoboss i texa. Reszta testerów uniwersalnych zrobi dobrze np: koreańczyki , a polegnie na europie , lub odwrotnie, nie ogarnie japończyków , a zrobi dobrze francuzy.
I tu dochodzimy do sedna. Mnie też niestety zajęło to trochę czasu, straconego czasu. NIE ma idealnego. Nie szukaj. Albo ogarniasz dobrze Europę (tutaj wybór masz spory bo i w ryżu dużo i w ori - Texa, Gutman, ST-9000, KTS ... ) albo dobrze Azję (Gscan), albo Amerykę (tu nie mam doświadczeń). Cudów nie ma.

Do góry Bottom