• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Interfejsy diagnostyczne co wybrać?

wisnia0709

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
Vpecker
Foxwell NT 644 PRO

znalazłem dwa które moim zdaniem powinny spelnic moje oczekiwania czy drobna diagnostyka aut z mojego komisu. Jakieś opinie na ich temat? czy może coś innego w miare dobrego i w miare uniwersalnego?

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Panowie potrzebuje coś do komisu samochodowego. (...) Potrzebuje sprawdzic co dolega, jakieś błędy pokasowac itp. problem w tym że spprwdzam auta praktycznie każdej w miarę popularnej marki od 2000r produkcji .
Budżet powiedzmy do 2 tyś zł.
Co polecicie ?
Powiem tak: czy ty z motyką na księżyc chcesz się porywać? :)

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Vpecker
Foxwell NT 644 PRO

znalazłem dwa które moim zdaniem powinny spelnic moje oczekiwania czy drobna diagnostyka aut z mojego komisu. Jakieś opinie na ich temat? czy może coś innego w miare dobrego i w miare uniwersalnego?
Bierz Foxwella z polskiej dystrybucji na paragon na osobę prywatną jako zakup konsumencki. Jak nie będziesz zadowolony - np sprzęt nie będzie czytał błędów, pokazywał rozjechane parametry, i robił inne głupoty to zawsze możesz go zwrócić opierając się o ustawę konsumencką - niezgodność towaru z umową. Vpeckera nie bierz bo już był o nim wątek.

wisnia0709

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
czego nie zrobię z podstawowych rzeczy Foxwellem?
producent wszytko ładnie opisuje tłumaczy przez telefon ze sprzęt godny, ze kupują go firmy które zajmują się mobilnym serwisem diagnostycznym które np jeżdżą po komisach i serwisują podstawowe rzeczy w autach. ale czego nim nie zrobię i z jakimi autami się nie połączę?

A co powiecie jeszcze o launch diagun x431?

Ostatnia edycja:

romsped

Gaduła
Punktów
11
Jak porównujesz Launcha i Foxwella to ja Ci polecę AUTELa bo chyba najlepszy z tych urządzeń będzie.

wisnia0709

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
Jaki dokładnie model masz na myśli? Zależy mi na tym aby w miarę najwięcej aut tym zrobić. Auta od 2000r większość popularnych marek

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Mam na myśli model MS906TS, albo BT jeżeli nie potrzebujesz obsługi TPMSów. Ogólnie wersje przewodowa jest tańsza ale jakieś tam są różnice. Zależy jak zaawansowane funkcje potrzebujesz. Jeżeli chodzi Ci głównie o pokrycie modelowe to nawet niższy model powinien Ci załatwić sprawę :
http://allegro.pl/autel-maxidiag-mx-808-ts-tester-diagnostyczny-i7191896199.html#thumb/5
Koleś szuka czegoś do ogólnego sprawdzenia samochodu do 2tysi a tutaj mu dajesz sprzęt za ponad 4... Za tyle to sobie Launcha kupi, CDIFa albo coś innego sprawdzonego. Nie oczerniam Autela bo to nie głupi sprzęt. Ze swojej strony do podstaw o jakich pisze autor wątku to mu MD802 wystarczy. Na allegro już go nie ma a Viaken też się wycofał chyba na rzecz tych droższych modeli. Na aliexpress może dostać ten sprzęt. Szukać MD802 All System - cena około 220$ więc w przeliczeniu na złotówki wyjdzie około 700zł + VAT + Cło czyli około 850-900zł na gotowo. I nie jest to sprzęt piracki tylko od producenta/pośrednika. Wytłumaczę dlaczego.
Wielu sprzedawców w Polsce zasłania się tzw "oficjalnym dystrybutorstwem" lub "autoryzowanym dystrybutorstwem", które nijak ma się do obowiązującego prawa. Istnieje coś takiego jak wyłączne dystrybutorstwo ale jest to obwarowany prawnie układ między dwoma podmiotami - producentem i wyłącznym dystrybutorem na dany rynek np. Polski. W Polsce nie zauważyłem by ktoś posiadał tytuł wyłącznego dystrybutora firmy AUTEL. A nawet gdyby posiadał to wszelkie roszczenia dotyczące wprowadzania towaru z pominięciem kanału zastrzeżonego dla wyłącznej dystrybucji winny być załatwione na linii Dystrybutor - Producent. Jednak korzystając z ludzkiej niewiedzy w powyższej materii "autoryzowani" dystrybutorzy przestrzegają przed pozyskiwaniem sprzętu z niewiadomego źródła (pewnie tego samego co oni) strasząc podróbkami. W takim razie jak to jest, że sprzęt zakupiony w ChRL można legalnie zarejestrować na stronie producenta, i legalnie go aktualizować po numerze seryjnym... ?? :D
Inaczej sprawa ma się ze sprzętem znanych europejskich marek. Zazwyczaj (99,9% przypadków) sprzęt wystawiany za ułamek wartości oryginału jest sprzętem podrobionym...

wisnia0709

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
Czyli piszecie że że wszytskich które podałem lepiej zainwestować w MD802? Za 1100 jest na allegro

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Czyli piszecie że że wszytskich które podałem lepiej zainwestować w MD802? Za 1100 jest na allegro
Jeżeli potrzebujesz sprzętu do odczytu błędów np z silnika, ABS, PP, itp, do zerknięcia w parametry, i ewentualnego wykasowania DTC to tak - bierz tego 802. Jeżeli chcesz się bawić głębiej np. adaptacje itp to ten sprzęt tego nie ogarnie....
Przykład kasowania PP... Nissan
Przykład kasowania ABS... Peugeot

Ostatnia edycja:

wisnia0709

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
ok dzieki bardzo a jeśli chce tez adaptacje ile musze dołozyć zeby miec cos wartego uwagi?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
ok dzieki bardzo a jeśli chce tez adaptacje ile musze dołozyć zeby miec cos wartego uwagi?
Do tych 1100?? Może 3000 a może i więcej. Dodatkowo i tak wszystkiego nie ogarniesz nawet jak wywalisz 10tys na uniwersala bo gdzieś się skończą jego możliwości i na jakiejś marce się nie sprawdzi... Czym handlujesz?? Masz jakieś "ulubione" marki - typu BMW, Merce albo VAGi?? Ew. może
Azja... Jak specjalizujesz się w danej marce to łatwiej ci będzie kupić sprzęt dedykowany co ogarnie 99%, a jak kupujesz mydło i powidło... to wiesz jak jest :D

wisnia0709

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
Głównie VW opel peugeot nissan BMW audi skoda renault Mercedes
Ale chyba zdecyduje się na początek ten md802, najwyżej później dokupie coś innego

Do góry Bottom