• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakże inaczej, błędy VCDS + duża usterka z pedałem gazu i błędem G40

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam
Chciałbym zapytać o błędy, które odczytałem z mojego auta poprzez VCDS.
Chodzi o pojazd: Audi A3 8P 2007r. 1,9 TDI BLS

W aucie co wykasuje błędy do 0, to po ponownym przeskanowaniu po paru dniach znowu wracają.
Chodzi o błędy:
-Auto HVAC - 00796 - Fan for Interior Temp Sensor (V42)
011 - Open Circuit - Intermittent

- Steering wheel - 00883 - Ignition Switch (D) Terminal S
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent

- Central Conv. - 00849 - S-contact at Ignition/Starter Switch (D)
008 - Implausible Signal - Intermittent

Na błąd:
- Immobilizer - 16346 - Control Module - ROM Error
014 - Defective
nawet nie zwracam uwagi, ponieważ ten błąd jest od samego początku i chyba nie jest uciążliwy.
Błąd Auto HVAC jest raczej jasny, padł wiatraczek w kabinie od czujnika temperatury. Natomiast pozostałe 2 to dla mnie zagadka.

Oczywiście nie jestem 100% ignorantem, który nawet nie wkleił błędów w google i czeka na gotowe odpowiedzi. W googlach piszą, że problem jest w kostce do którego podłączona jest stacyjka. Aczkolwiek wole dopytać jakby, ktoś już się z tym zmierzył i wiedział lepiej.

Natomiast największym problemem jest chyba błąd, który pojawił mi się ostatnio:

- Engine - 000833 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 - 000 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00110000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 9
Reset counter: 255
Time Indication: 0
Date: 2017.10.13
Time: 18:05:20

Freeze Frame:
RPM: 756 /min
Speed: 0.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 13.91 V
Bin. Bits: 00000111
Idle Stabilization: 0.0°KW
(no units): 48.0

Readiness: 0 0 0 0 0

Dodatkowo nie wiem czy ma to związek z tym błędem, ale ostatnio pojawiła mi się niebezpieczna usterka. Konkretnie mówiąc, 4-5 razy na 100 km, odcina gaz. Jadąc spokojnie i dodając ,,normalnie" gazu, nagle pedał gazu przestaje działać. Na tablicy nie pojawiają się żadne kontrolki oraz usterkę da się naprawić podczas jazdy. Najlepiej jest puścić pedał gazu na 2-3 sekundy, i ponownie zaczyna działać. Pomaga też zmiana biegu, lub czasami lekkie wciśnięcie sprzęgła.

Nie wiem czy to kwestia styków, czy czujników, ale trochę mi ten błąd nie pasuje do objawów, gdyż co do błędu w googlach piszą o ,,walniętym" czujniku położenia wału rozrządu.....Natomiast rozsądek podpowiada czujnik pedału gazu (albo walnięty potencjometr w pedale) albo czujnik ciśnienia spalin.

Bardzo proszę o ocenę sytuacji. Bardzo liczę na pomoc. Jeżeli w pobliżu Rzeszowa, Sanoka jest jakiś ogarnięty szpec-mechanik, którego polecacie to chętnie go odwiedzę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Hmm.... czyli:
1. Wentylator może być spalony jak i zabity kurzem.
2. Problem przełącznika stykowego (nie wiem za bardzo o którym mowa), jedyny objaw jaki mam i mogę do tego przypasować to samoczynne wyłączenie się radia raz na 200 km jazdy. Ewentualnie brak jednego z dwóch klaksonów.
3. Problem ze stacyjką lub kostką przy stacyjce albo uszkodzony bezpiecznik.
4. Błąd w pamięci ROM, niezbyt groźne ale ciężkie do usunięcia.
5. Problem z czujnikiem wałka rozrządu albo nie daj Boże z samym wałem rozrządu...... Tak się składa że 2 miesiące temu wymieniany był rozrząd.

Pytanie czy, którykolwiek z tych błędów może powodować odcinanie gazu ? Bardzo mnie martwi ten objaw i nie wiem czy to jest jeszcze coś ekstra do powyższego zestawu, czy też to wina, któregoś z powyższych błędów.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Sprzęt sobie kupiłeś do czytania błędów, ale wiedzy i doświadczenia nie kupisz. Trzeba będzie dać zarobić dobremu mechanikowi... Udzielając odpowiedzi na takie pytania psujemy sobie rynek...

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Nie no zgadzam się, że pracy sobie zabierać tym forum nie możecie. Kupiłem sobie sprzęt do czytania błędów, aby nie dać się naciągnąć nie uczciwym ludziom, i poznać przyczynę awarii wcześniej abym mógł się przygotować finansowo na naprawę. A pytam się na tym forum w dziale Pytanie do mechanika, w kontekście tego co mnie czeka. Nie mam wiedzy, i nie mam umiejętności do naprawiania aut, ale próbuje coś sam rozgryźć, aby nie wydać krocie na naprawach.

Tak czy inaczej i tak odwiedzę mechanika. Ale jak ktoś wie na 100% co mam zepsute, to chciałbym wiedzieć aby mechanik nie naciągnął mnie na zbędne naprawy. Sami wiecie jacy ludzie mogą się trafić..... Niestety nie znam dobrych mechaników, do których się mogę udać w ciemno..

Dlatego też cały czas szukam zaufanego mechanika i chętnie skorzystam z polecenia jakiegoś dobrego majstra z okolic Rzeszowa lub Sanoka.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Rozrządu wymieniałem u mechanika w Rzeszowie. Dostarczyłem mu części SKF włącznie z pompą wody. Cały temat z tym związany znajduje się tutaj:
http://forum-mechanika.pl/threads/zwiększone-spalanie-po-wymianie-rozrządu-1-9-tdi-bls.31145/

Trochę zostałem tam zjechany, że przesadzam i za bardzo się czepiam. I być może faktycznie za bardzo wszystko chcę mieć na cacy, gdzie w 10 letnim samochodzie to nie możliwe. Ale wiem, że przed zmianą rozrządu takich problemów nie miałem. A teraz jest jak jest, i nie wiem na czym stoję i co mnie czeka z tą naprawą.

Do góry Bottom