marek15snk
Bywalec
Witam
Chciałbym zapytać o błędy, które odczytałem z mojego auta poprzez VCDS.
Chodzi o pojazd: Audi A3 8P 2007r. 1,9 TDI BLS
W aucie co wykasuje błędy do 0, to po ponownym przeskanowaniu po paru dniach znowu wracają.
Chodzi o błędy:
-Auto HVAC - 00796 - Fan for Interior Temp Sensor (V42)
011 - Open Circuit - Intermittent
- Steering wheel - 00883 - Ignition Switch (D) Terminal S
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
- Central Conv. - 00849 - S-contact at Ignition/Starter Switch (D)
008 - Implausible Signal - Intermittent
Na błąd:
- Immobilizer - 16346 - Control Module - ROM Error
014 - Defective
nawet nie zwracam uwagi, ponieważ ten błąd jest od samego początku i chyba nie jest uciążliwy.
Błąd Auto HVAC jest raczej jasny, padł wiatraczek w kabinie od czujnika temperatury. Natomiast pozostałe 2 to dla mnie zagadka.
Oczywiście nie jestem 100% ignorantem, który nawet nie wkleił błędów w google i czeka na gotowe odpowiedzi. W googlach piszą, że problem jest w kostce do którego podłączona jest stacyjka. Aczkolwiek wole dopytać jakby, ktoś już się z tym zmierzył i wiedział lepiej.
Natomiast największym problemem jest chyba błąd, który pojawił mi się ostatnio:
- Engine - 000833 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 - 000 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00110000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 9
Reset counter: 255
Time Indication: 0
Date: 2017.10.13
Time: 18:05:20
Freeze Frame:
RPM: 756 /min
Speed: 0.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 13.91 V
Bin. Bits: 00000111
Idle Stabilization: 0.0°KW
(no units): 48.0
Readiness: 0 0 0 0 0
Dodatkowo nie wiem czy ma to związek z tym błędem, ale ostatnio pojawiła mi się niebezpieczna usterka. Konkretnie mówiąc, 4-5 razy na 100 km, odcina gaz. Jadąc spokojnie i dodając ,,normalnie" gazu, nagle pedał gazu przestaje działać. Na tablicy nie pojawiają się żadne kontrolki oraz usterkę da się naprawić podczas jazdy. Najlepiej jest puścić pedał gazu na 2-3 sekundy, i ponownie zaczyna działać. Pomaga też zmiana biegu, lub czasami lekkie wciśnięcie sprzęgła.
Nie wiem czy to kwestia styków, czy czujników, ale trochę mi ten błąd nie pasuje do objawów, gdyż co do błędu w googlach piszą o ,,walniętym" czujniku położenia wału rozrządu.....Natomiast rozsądek podpowiada czujnik pedału gazu (albo walnięty potencjometr w pedale) albo czujnik ciśnienia spalin.
Bardzo proszę o ocenę sytuacji. Bardzo liczę na pomoc. Jeżeli w pobliżu Rzeszowa, Sanoka jest jakiś ogarnięty szpec-mechanik, którego polecacie to chętnie go odwiedzę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Chciałbym zapytać o błędy, które odczytałem z mojego auta poprzez VCDS.
Chodzi o pojazd: Audi A3 8P 2007r. 1,9 TDI BLS
W aucie co wykasuje błędy do 0, to po ponownym przeskanowaniu po paru dniach znowu wracają.
Chodzi o błędy:
-Auto HVAC - 00796 - Fan for Interior Temp Sensor (V42)
011 - Open Circuit - Intermittent
- Steering wheel - 00883 - Ignition Switch (D) Terminal S
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
- Central Conv. - 00849 - S-contact at Ignition/Starter Switch (D)
008 - Implausible Signal - Intermittent
Na błąd:
- Immobilizer - 16346 - Control Module - ROM Error
014 - Defective
nawet nie zwracam uwagi, ponieważ ten błąd jest od samego początku i chyba nie jest uciążliwy.
Błąd Auto HVAC jest raczej jasny, padł wiatraczek w kabinie od czujnika temperatury. Natomiast pozostałe 2 to dla mnie zagadka.
Oczywiście nie jestem 100% ignorantem, który nawet nie wkleił błędów w google i czeka na gotowe odpowiedzi. W googlach piszą, że problem jest w kostce do którego podłączona jest stacyjka. Aczkolwiek wole dopytać jakby, ktoś już się z tym zmierzył i wiedział lepiej.
Natomiast największym problemem jest chyba błąd, który pojawił mi się ostatnio:
- Engine - 000833 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 - 000 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00110000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 9
Reset counter: 255
Time Indication: 0
Date: 2017.10.13
Time: 18:05:20
Freeze Frame:
RPM: 756 /min
Speed: 0.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 13.91 V
Bin. Bits: 00000111
Idle Stabilization: 0.0°KW
(no units): 48.0
Readiness: 0 0 0 0 0
Dodatkowo nie wiem czy ma to związek z tym błędem, ale ostatnio pojawiła mi się niebezpieczna usterka. Konkretnie mówiąc, 4-5 razy na 100 km, odcina gaz. Jadąc spokojnie i dodając ,,normalnie" gazu, nagle pedał gazu przestaje działać. Na tablicy nie pojawiają się żadne kontrolki oraz usterkę da się naprawić podczas jazdy. Najlepiej jest puścić pedał gazu na 2-3 sekundy, i ponownie zaczyna działać. Pomaga też zmiana biegu, lub czasami lekkie wciśnięcie sprzęgła.
Nie wiem czy to kwestia styków, czy czujników, ale trochę mi ten błąd nie pasuje do objawów, gdyż co do błędu w googlach piszą o ,,walniętym" czujniku położenia wału rozrządu.....Natomiast rozsądek podpowiada czujnik pedału gazu (albo walnięty potencjometr w pedale) albo czujnik ciśnienia spalin.
Bardzo proszę o ocenę sytuacji. Bardzo liczę na pomoc. Jeżeli w pobliżu Rzeszowa, Sanoka jest jakiś ogarnięty szpec-mechanik, którego polecacie to chętnie go odwiedzę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam