• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka firma opon?

Jelonek42

Początkujący
Punktów
0
Ja też coraz mniej widzę sensu inwestowania w zimowe opony przy takich zimach... Najlepiej sobie kupić jakieś całoroczne.
Dokładnie, teraz będzie się odchodziło od zimówek. Szkoda pieniędzy przy takich zimach. Wielosezonówki dają rade.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
nie życzę Ci na tych wielosezonówkach pojechać w góry w zimę... :D

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
W rejonach górskich wielosezonowe nie dają rady to logiczne. Jak ktoś mieszka w górach lub planuje urlop w górach tylko zimówki i ew łańcuchy. Ale na resztę rejonu Polski polecam wielosezonowe.

unamedo_o

Nowy
Punktów
1
Sezon zimowy-Dębica(jeżeli nie robisz tras)
Sezon letni-Uniroyale

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
No wiadomo, jeśli się mieszka w górach czy ma się zamiar jeździć w góry to tylko zimowe. Na normalne drogi sprawdzą się wielosezonowe a i zmieniać nie trzeba :)

FifI91

Nowy
Punktów
1
Ja teraz jeżdżę na continentalach, wcześniej jeździłem na semperitach i jednym słowem tragedia, a teraz póki co nie mam zastrzeżeń do swoich opon.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Michelin po kilku latach wyglada jak sparcialy kondom.
Bridgestone czesto sztywny.
Dunlop moze byc, kwestia gdzie manufaktura.

Ja osobiscie wole Firestone, Uniroyal, Continental.

Na Continentalu wspaniale mi sie motocyklem jezdzilo <3

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Michelin po kilku latach wyglada jak sparcialy kondom.
Bridgestone czesto sztywny.
Dunlop moze byc, kwestia gdzie manufaktura.

Ja osobiscie wole Firestone, Uniroyal, Continental.

Na Continentalu wspaniale mi sie motocyklem jezdzilo <3
Michelin wygląda jak wygląda ale działa :) uniroyal miałem i zjechałem bieżniki do końca

Nie wiem jak ty uważasz ale wydaje mi się że kondoma używa się jednorazowo :p i się wyrzuca więc nie wiem jak mogłeś doprowadzić do stanu w którym sparcial :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie wiem jak ty uważasz ale wydaje mi się że kondoma używa się jednorazowo :p i się wyrzuca więc nie wiem jak mogłeś doprowadzić do stanu w którym sparcial :D
Wyrzuć go na slonce latem i zobacz jak po tygodniu wyglada. Jak porownasz z 3-4 letnim michelinem to uznasz, ze kondom mniej spękany :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wyrzuć go na slonce latem i zobacz jak po tygodniu wyglada. Jak porownasz z 3-4 letnim michelinem to uznasz, ze kondom mniej spękany :D
Powiem tak :) parę lat temu kupiłem dwie opony Michelin letnie używane z 2010 roku "na jeden sezon" bodajże kosztowały 70 zł dwie, jeżdżę na nich chyba 5 lat, około 40-50 tys. kilometrów i co roku mówię sobie że kupię lepsze bo te są spękane brzydkie łysawe zajechane ale nie kupuję bo się dobrze spisują :) to po co?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ogolnie Michelin jest fajny mieciutki, dobrze trzyma sie drogi itp itd. Tylko to co sie dzieje z wierzchnia warstwa gumy wola o pomstę do nieba. Potem trzeba sie klientowi tlumaczyc...

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
michelin jak wyprodukował A3, to zupełnie zapomniał że w zime może być śnieg na jezdni:D:D

Maniek888

Nowy
Punktów
0
to jakie opony zimowe polecacie? Słyszałem, że Nokiany cieszą się dobrą opinią - ktoś korzysta?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
michelin jak wyprodukował A3, to zupełnie zapomniał że w zimę może być śnieg na jezdni

nikt nic produkować nie musiał bo ja o kilku lat mam wrażenie, że śnieg wyginął jak dinozaury... Kolejny sezon na letnich uniroyalach będę ganiał.

kup porządne wielosezonowe

tyle, że w wielu przypadkach wielosezonowe opony to zimówki...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
nikt nic produkować nie musiał bo ja o kilku lat mam wrażenie, że śnieg wyginął jak dinozaury... Kolejny sezon na letnich uniroyalach będę ganiał.

tyle, że w wielu przypadkach wielosezonowe opony to zimówki...
a ja zimowe zmieniłem teraz bo myślałem, że coś będzie ale wywalę je teraz bo 6 rok dymam na nich a bieżnik jeszcze z 3 mm jest do podziałki, na letnie to samo 6 sezon, wywale i kupie wielosezonowe.

Niby tak ale zawsze lepiej wielosezonowe jak 2x komplet opon

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
no i taki pajac w mocnym aucie na gorącym letnim asfalcie zapomina, że zaoszczędził i kupił wielosezony (daj bóg jak coś rozsądnego) i zapieprzając po polskich autostradach nie ogarnie auta na zakręcie, nie wyhamuje bo pojedzie jak na wrotkach a potem w statystykach "niedostosowanie prędkości do warunków" a powinno być nieprawidłowa opona do pory roku....

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
no i taki pajac w mocnym aucie na gorącym letnim asfalcie zapomina, że zaoszczędził i kupił wielosezony (daj bóg jak coś rozsądnego) i zapieprzając po polskich autostradach nie ogarnie auta na zakręcie, nie wyhamuje bo pojedzie jak na wrotkach a potem w statystykach "niedostosowanie prędkości do warunków" a powinno być nieprawidłowa opona do pory roku....
Jak wariat to niech sie przesiądzie na rower, jak przepisowo będzie jeździć to nic sie nie stanie. a wybór każdy ma i decyduje. Ja tam teraz kupie wilosezony

Do góry Bottom