• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
z tego co wiem to też azjata bodajże SINGAPUR ITALKOM to teraz sprzedaje ,ja mam podnośnik nożycowy DANLOPA drugi raz bym nie kupił taki sobie średnia pułka .Apropo jedzie ktoś do KIELC na te targi 10-12 09 tam se możesz popatrzeć na maszyny

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Ja mam dużo TECO bardzo dobre maszyny to jest MERCEDES wśród maszyn bez zastanowienia możesz kupować i serwis w porządku , mają też takie tańsze BEST ale ci nie powiem o nich nic bo nie miałem styczności

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Ja mam dużo TECO bardzo dobre maszyny to jest MERCEDES wśród maszyn bez zastanowienia możesz kupować i serwis w porządku , mają też takie tańsze BEST ale ci nie powiem o nich nic bo nie miałem styczności

No dobra, a co masz tej firmy? Możesz zrobić zdjęcia sprzętu na warsztacie. Nie przesadziłeś z tym "mercedes".
Czy ktoś więcej miał okazję się tym posługiwać?
Odnośnie tej marki wiem tylko, że podobno dystrybutor współpracuje z Chińczykiem i eliminuje usterki.

O przepraszam Teco jest Made in Italia.

Chodzi mi oczywiście o Heco od początku. I komentarz do tego:
Odnośnie tej marki wiem tylko, że podobno dystrybutor współpracuje z Chińczykiem i eliminuje usterki.

Różnica z cenie jest zasadnicza.

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
wyważarke TECO 82 mam od 1999r ,monterke TECO 55 mam od 2003 roku osobowąTECO 45 OD 2003R ,TECO 36 SPECJAL od 2011r i wyważarke FOCUS 790 od 2011r FOCUS to to samo co CEMB maszyny bez problemowe nigdy nie miałem z nimi problemu,ale byłem na targach w kielcach i mają też tańsze maszyny BEST nawet przyzwoite jak chcesz tańsze .

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Nie będę zakładać nowego tematu proszę o opinie znających sprzęt w praktyce?;)
Jaką montażownicę i wyważerkę kupić w rozsądnych pieniądzach, sprzęt ma służyć jako uzupełnienie oferty warsztatu mechanicznego.
Czy miał ktoś do czynienia ze sprzętem HECO I TECO?
http://www.lewor.pl/produkty/montazownice-osobowo-dostawcze-pozostale
http://www.swistowski.com.pl/strona-29-montazownice_osobowe.html
Jeśli interesują Cię włoskie, Włoskie urządzenia, sprawdź model Fasep V540. Bardzo skutecznie wyważa alusy. Pomiar, ciężarek, wyważone. Nie kręcisz dwa, czy milion razy. Małe gabaryty, monitor LCD i bardzo dobry uchwyt - Haweka. Popatrz w necie.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Jeżeli szukasz najlepszych możliwych na wiele lat spokojnej pracy to tylko Corghi lub Cemb. Obie firmy włoskie i obie obecne w Polsce od wielu lat. Od zalewu chińskiego badziewia na Allegro lepiej trzyma się z daleka, chyba, że cena to jedyne kryterium wyboru u Ciebie.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Witam,

Ja chcę na początku października zakupić komplet wyważarka + montażownica. Wiadomo do tego cały osprzęt potrzebny by móc ruszyć wraz z otwarciem sezonu przekładkowego.
Byłem na Targach w Kielcach teraz i z wszystkim firm obecnych Świstowski zrobił na mnie najlepsze wrażenie. Na mój opis potrzeb oraz możliwości i obaw odpowiedzieli uczciwie i fair, nie próbowali wciskać na siłę niepotrzebnych na początkowym etapie rzeczy typu wulkanizator, inflator, podnośniki. Ich porada była prosta, kupić monterkę i wyważarkę markową, bo w razie niepowodzenia łatwo można to sprzedać, z czymś chińskim, nawet i posiadającym wsparcie serwisowe będziesz się bujać, nie sprzedasz. A do tego bałwanek, klucz i zestaw startowy ciężarków, łatek, narzędzi.

Jestem praktycznie zdecydowany by od nich wyposażyć sobie serwis tylko szukam jeszcze potwierdzenia co do marek Teco i Focus. Czy na prawdę, na prawdę, ale to rzeczywiście Teco to Corghi pod inną marką? A jeśli tak to dlaczego? Kiedyś produkowali sami, ale nastąpiła globalizacja, przejęcia, Corghi ich kupiło? To samo Focus, to ponoć Cemb, który ponoć robi najlepsze wyważarki na rynku. Prawda to wszystko?

Konkretnie rozważam zakup nowych urządzeń. Monterkę polecono mi Teco 35 z przystawką, ale nie oryginalną, która kosztuje około 4000zł, a chińską, która jest oferowana do urządzeń Best, Bianz (to jedno i to samo ponoć) i kosztuje połowę tej ceny.
Wyważarkę dobry kompromis ceny i funkcjonalności to model Focus F77, który powinno udać się wziąć za około 8500zł.

Już może w tym wątku wymienię kolejne urządzenia niezbędne na start.
Sprężarka coś rozsądnego o wydajności około 600l/min, efektywnej. Budżet na sprężarkę to do 4000 netto. Są modele np. GG610/5900 albo GG900 za odpowiednio 3400 lub 3900 netto.

I z drobnicy, ale koniecznej to polecono mi na początek nie pchać się w zakup podnośnika tylko wziąć bałwanka i sezon na nim rozpocząć. Nowy punkt, o którym szeroko na rynku jeszcze do końca nie wiadomo pewnie i tak nie będzie miał oblężenia, więc zaleta podnośnika, szybszego dostępu do 4 kół może nie dojść do głosu. Bałwankiem też się daje najpierw jedną stronę, a potem drugą zrobić. W sezonie można właśnie zarobić na podnośnik, gdy drugi sezon (wiosna 2016) będzie już o naszym punkcie szerzej wiadomo.
Klucz polecono Kuken KW-19HP, mówią, że jak czegoś nim nie odkręcę to zabiorą bez gadania i dadzą wtedy inny, ale ponoć nie zdarzyło się by ten klucz czegoś nie odkręcił. A te Scorpiony, ASTA z momentami 1300Nm to niby nie realne.

Wszystko ceny netto.

Czy waszym zdaniem powyższy zestaw to dobry zestaw?

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Z tego co wiem to Corghi uważane jest na świecie za firmę która robi najlepsze monterki. W końcu sa uważani za wynalazcę tego typu sprzętu. Podobnie jest z Cemb-em w wyważarkach. Na innym temacie pisałem nawet na temat linku jaki znalazłem z wyważarkami na F1. Zobacz sam: https://www.youtube.com/watch?list=PLjeW9vTn5t0SUrSl9pEs1yX6jW5UCIvIL&v=MKGl-_Re9NM Teco to też bardzo dobre monterki. Znajomek ma i nigdy ne narzekał. Nie sadzę jednak żeby to było to samo co Corghi. Porównywałem w necie na ich stronach i rozwiązania techniczne mają inne.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Witam,

Ja chcę na początku października zakupić komplet wyważarka + montażownica. Wiadomo do tego cały osprzęt potrzebny by móc ruszyć wraz z otwarciem sezonu przekładkowego.
Byłem na Targach w Kielcach teraz i z wszystkim firm obecnych Świstowski zrobił na mnie najlepsze wrażenie. Na mój opis potrzeb oraz możliwości i obaw odpowiedzieli uczciwie i fair, nie próbowali wciskać na siłę niepotrzebnych na początkowym etapie rzeczy typu wulkanizator, inflator, podnośniki. Ich porada była prosta, kupić monterkę i wyważarkę markową, bo w razie niepowodzenia łatwo można to sprzedać, z czymś chińskim, nawet i posiadającym wsparcie serwisowe będziesz się bujać, nie sprzedasz. A do tego bałwanek, klucz i zestaw startowy ciężarków, łatek, narzędzi.

Jestem praktycznie zdecydowany by od nich wyposażyć sobie serwis tylko szukam jeszcze potwierdzenia co do marek Teco i Focus. Czy na prawdę, na prawdę, ale to rzeczywiście Teco to Corghi pod inną marką? A jeśli tak to dlaczego? Kiedyś produkowali sami, ale nastąpiła globalizacja, przejęcia, Corghi ich kupiło? To samo Focus, to ponoć Cemb, który ponoć robi najlepsze wyważarki na rynku. Prawda to wszystko?

Konkretnie rozważam zakup nowych urządzeń. Monterkę polecono mi Teco 35 z przystawką, ale nie oryginalną, która kosztuje około 4000zł, a chińską, która jest oferowana do urządzeń Best, Bianz (to jedno i to samo ponoć) i kosztuje połowę tej ceny.
Wyważarkę dobry kompromis ceny i funkcjonalności to model Focus F77, który powinno udać się wziąć za około 8500zł.

Już może w tym wątku wymienię kolejne urządzenia niezbędne na start.
Sprężarka coś rozsądnego o wydajności około 600l/min, efektywnej. Budżet na sprężarkę to do 4000 netto. Są modele np. GG610/5900 albo GG900 za odpowiednio 3400 lub 3900 netto.

I z drobnicy, ale koniecznej to polecono mi na początek nie pchać się w zakup podnośnika tylko wziąć bałwanka i sezon na nim rozpocząć. Nowy punkt, o którym szeroko na rynku jeszcze do końca nie wiadomo pewnie i tak nie będzie miał oblężenia, więc zaleta podnośnika, szybszego dostępu do 4 kół może nie dojść do głosu. Bałwankiem też się daje najpierw jedną stronę, a potem drugą zrobić. W sezonie można właśnie zarobić na podnośnik, gdy drugi sezon (wiosna 2016) będzie już o naszym punkcie szerzej wiadomo.
Klucz polecono Kuken KW-19HP, mówią, że jak czegoś nim nie odkręcę to zabiorą bez gadania i dadzą wtedy inny, ale ponoć nie zdarzyło się by ten klucz czegoś nie odkręcił. A te Scorpiony, ASTA z momentami 1300Nm to niby nie realne.

Wszystko ceny netto.

Czy waszym zdaniem powyższy zestaw to dobry zestaw?
Popatrz sobie dla skonfrontowania na innych włoskich producentów:
https://www.facebook.com/Fasep2000/...51821178015/10152882954288016/?type=1&theater

http://www.fasep.it/english/wheel_balancers/index.asp

Bardzo dużo ciekawych rozwiązań, ale w Twoim przypadku rzeczywiście potrzebujesz podstawowego sprzętu do rozpoczęcia pracy.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
bo jak by było bliżej to można podjechać zobaczyć w praniu te maszyny

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Ja rozumiem globalizacja, itd. Ale w tej branży sprzętu do serwisu ogumienia to nie wiadomo co i jak jest.
VW - wiadomo, niby topowa jakość, ewentualnie Audi topowa, potem VW, dalej w kolejności jest Skoda, a potem pewnie Seat. Wiemy mniej więcej jakich różnic możemy się spodziewać po tych markach dla porównywalnych ze sobą modeli samochodów.

W monterkach Fasep = Teco pisze @hamer, po co więc pod dwiema markami produkuje się to samo urządzenie? Gdzieś musi być haczyk, różnica jakaś. Tak samo Focus = Cemb niby.
Pewnie dobry przedstawiciel firmy handlowej typu Świstowski, Sosnowski, Legum czy Wimad orientuje się o co w tym wszystkim chodzi. Był we Włoszech i może nawet widział fabryki, ale jakoś nigdzie nie doszukałem się artykułu, który by próbował uporządkować tą branżę. Aż dziwne, że niektóre redakcje specjalistyczne typu Warsztat, Przegląd Oponiarski nie podjęły nigdy tematu, bo ciekawy dla wszystkich.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no mnie się wydaje że to jest tak jak suzuki sx4 i fiat sedici ,patrze w przeglądzie oponiarskim FASEP RAE 2108.2Vto samo co ja mam TECO 45 idenczytne toćka w toćke, a na tych nowych FOCUSACH to z boku na naklejkach jest że to CEMB i w tip topie te PROBALANCE to też CEMB

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Racja kolego "jarek bolo" . Swego czasu dowiedziałem się np. że "niemiecka jakość" podnośników i urządzeń do klimy marki Bosch powstaje w Indiach. Widać produkcja tam tańsza. A kiedyś produkowali realnie w Niemczech w fabryce Nussbaum. Ot chyba znak czasu. Ciekawe byłoby zestawienie firm które nadal produkują tylko w Europie.

Do góry Bottom