Witam,
Ja chcę na początku października zakupić komplet wyważarka + montażownica. Wiadomo do tego cały osprzęt potrzebny by móc ruszyć wraz z otwarciem sezonu przekładkowego.
Byłem na Targach w Kielcach teraz i z wszystkim firm obecnych Świstowski zrobił na mnie najlepsze wrażenie. Na mój opis potrzeb oraz możliwości i obaw odpowiedzieli uczciwie i fair, nie próbowali wciskać na siłę niepotrzebnych na początkowym etapie rzeczy typu wulkanizator, inflator, podnośniki. Ich porada była prosta, kupić monterkę i wyważarkę markową, bo w razie niepowodzenia łatwo można to sprzedać, z czymś chińskim, nawet i posiadającym wsparcie serwisowe będziesz się bujać, nie sprzedasz. A do tego bałwanek, klucz i zestaw startowy ciężarków, łatek, narzędzi.
Jestem praktycznie zdecydowany by od nich wyposażyć sobie serwis tylko szukam jeszcze potwierdzenia co do marek Teco i Focus. Czy na prawdę, na prawdę, ale to rzeczywiście Teco to Corghi pod inną marką? A jeśli tak to dlaczego? Kiedyś produkowali sami, ale nastąpiła globalizacja, przejęcia, Corghi ich kupiło? To samo Focus, to ponoć Cemb, który ponoć robi najlepsze wyważarki na rynku. Prawda to wszystko?
Konkretnie rozważam zakup nowych urządzeń. Monterkę polecono mi Teco 35 z przystawką, ale nie oryginalną, która kosztuje około 4000zł, a chińską, która jest oferowana do urządzeń Best, Bianz (to jedno i to samo ponoć) i kosztuje połowę tej ceny.
Wyważarkę dobry kompromis ceny i funkcjonalności to model Focus F77, który powinno udać się wziąć za około 8500zł.
Już może w tym wątku wymienię kolejne urządzenia niezbędne na start.
Sprężarka coś rozsądnego o wydajności około 600l/min, efektywnej. Budżet na sprężarkę to do 4000 netto. Są modele np. GG610/5900 albo GG900 za odpowiednio 3400 lub 3900 netto.
I z drobnicy, ale koniecznej to polecono mi na początek nie pchać się w zakup podnośnika tylko wziąć bałwanka i sezon na nim rozpocząć. Nowy punkt, o którym szeroko na rynku jeszcze do końca nie wiadomo pewnie i tak nie będzie miał oblężenia, więc zaleta podnośnika, szybszego dostępu do 4 kół może nie dojść do głosu. Bałwankiem też się daje najpierw jedną stronę, a potem drugą zrobić. W sezonie można właśnie zarobić na podnośnik, gdy drugi sezon (wiosna 2016) będzie już o naszym punkcie szerzej wiadomo.
Klucz polecono Kuken KW-19HP, mówią, że jak czegoś nim nie odkręcę to zabiorą bez gadania i dadzą wtedy inny, ale ponoć nie zdarzyło się by ten klucz czegoś nie odkręcił. A te Scorpiony, ASTA z momentami 1300Nm to niby nie realne.
Wszystko ceny netto.
Czy waszym zdaniem powyższy zestaw to dobry zestaw?