• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Witam co myślicie o montażownicy sicam i wyważarki z tej firmy montazownica z ramieniem do niskich profili a wyważarka manual ?proszę o pomoc i opinie
Osobiście używam Sicam - wyważarkę WB10 i montażownicę półautomatyczną CT21 - kiedyś wypuszczała to Fota pod nazwą Italequip a później przejął Bosch. Kalibruję raz do roku zgodnie z instrukcją. Działam na tym sprzęcie już kilka lat i złego słowa nie powiem. Wiadomo monterka przydałaby się automatyczna z ramieniem do runflatów i niskich profili ale i na tej jestem w stanie ogarnąć 90% 17" i 70% 18" kół. Wyważarka działa bez zarzutu. Dzięki niej przejąłem kilku klientów od konkurencji, która wyważała byle jak i na byle jakim sprzęcie - zazwyczaj nie odklejają starych odważników, nie kalibrują maszyn, które i tak są słabej - chińskiej jakości. Klient wystarczy, że raz się sparzy i już nie wraca jak mu telepie kierą po wyważeniu.... Nie wszystkim klientom zależy na jak najniższej kwocie usługi :D tylko na jakości....

Bin79

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Starachowice
znalazłem ofertę na montażownice i wyważarkę firmy TECHWAR pracuje ktoś na tym sprzęcie? w necie nie ma za wiele informacji i opinii .Wiem ze firma znajduje się w Skarżysku i chyba jest to import z Chin
Montażownica model TECH_WAR LT 980 z ramieniem do opon typu Run Flat
Wyważarka model TECH_WAR cb-1580

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
znalazłem ofertę na montażownice i wyważarkę firmy TECHWAR pracuje ktoś na tym sprzęcie? w necie nie ma za wiele informacji i opinii .Wiem ze firma znajduje się w Skarżysku i chyba jest to import z Chin
Montażownica model TECH_WAR LT 980 z ramieniem do opon typu Run Flat
Wyważarka model TECH_WAR cb-1580
Montażownicę to możesz zaryzykować. Najwyżej będziesz ją częściej serwisował i będą przestoje na firmie... Wyważarkę proponuję kupić jakąś firmową bo tutaj jest odczuwalna różnica w wyważaniu. Klient się na sprzęcie nie zna ale jak mu koła będą telepać to już nie wróci.... Sytuacja sprzed miesiąca. Przyjechała klientka na naprawę felgi aluminiowej - 2 tygodnie wcześniej wyważała koła na wulkanizacji. Telepało kierownicą, że jechać nie mogła. Wróciła do "fachowców" i przedstawiła sytuację - stwierdzono skrzywienie felgi lewy-przód. Tak trafiła do mnie. Sprawdziłem wszystkie koła - od LP zaczynając - wszystkie proste!!! Niedowagi natomiast po 90-160g!!! Wszystkie ciężary zrzuciłem, zrobiłem optymalizację kółek, wyszły niedowagi maks 30g. Wyważyłem do 0-3g... Samochód jeździ jak po szynach. Zero drgań. To nie jedyny przypadek. Tydzień temu podobna sytuacja - klient przyjechał na wyważenie bo ktoś również stwierdził krzywe felgi - znowu niedowagi (brak w ogóle ciężarów na wewnętrznym rancie)... Takich sytuacji mam na prawdę dużo. Klienci odbijają się od "fachowców", którzy dorabiają na chińskim sprzęcie. Pojedź do jakiejś porządnej wulkanizacji - gdzie tylko to robią i nie są tani - zerknij jakich marek maszyny mają. Zazwyczaj będą włoskie lub niemieckie. Na necie jest wiele wątków na temat maszyn do wulkanizacji. Mój Sicam to średnia półka. Dobre - drogie maszyny to koszt 20k w górę.... Widzę, że jesteś ze świętokrzyskiego. U nas jest taki problem, że ludzie kasy nie mają i szukają usługi jak najtańszej. Ale suma sumarum w końcu i tak trafią tam gdzie usługa będzie wykonana profesjonalnie i w końcu za dobrą robotę będą musieli dobrze zapłacić.... Dziadostwo powoli będzie znikało z rynku. Reasumując - pchanie się w sprzęt niepewny jest drogą donikąd.... :D

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Szkoda że wywazarka Ats w220 nie ma do kalibracji jakiejś przystawki tylko trzeba to robić na kole 13"-15". To mnie drażni.
Jak jest u innych z kalibracja?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Nie jest to wyjątek. Najważniejsze by koło - felga były idealnie proste i blisko 0-0. Najlepiej mieć nową felgę do tego typu akcji. Niektórzy producenci podobno dają koło wzorcowe. Ja nie miałem - tylko ciężarek 60g.

piter007

Gaduła
Punktów
4
Miasto
kraków
Witam,

z ciekawości - czemu tak uważasz?

pozdrawiam
Tomek
PHU Szczepan
pracowałem na nich masakra ramie żyje własnym zyciem zrobic na niej 20 w chromie to samobójstwo !! nieszczelnosc układów to standart co chwile cos do wymiany ogólnie szkoda kasy i nerwow !!
servis tez mało ciekawy chociaz magneti tez pozostawia wiele do życzenia w tej kwesti!Nie chce robic Panstu anty reklamy poniewaz jestem waszym klientem i zostawiłem w sprzecie u was troche kasy -zaznacze ze jestem zadowolony i na 100% do was wróce jednak w atsie nie widze plusów chyba ze cena jesli jednak ktos chce otworzyc zakład i pracowac na tych sprzetach na dłuższy okres to polecam omijac ta firme szerokim łukiem!!!

Szkoda że wywazarka Ats w220 nie ma do kalibracji jakiejś przystawki tylko trzeba to robić na kole 13"-15". To mnie drażni.
Jak jest u innych z kalibracja?
magnetti koło 15 +ciezarek 100g

trabidawid

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrzeszów
A powiedz mi monterka Sicam AL 520 z ramieniem do niski profili i Sicam wywazarka SBM 100s słyszałeś cos o tym jak to śmiga bo bie wiem czy kupić

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
A powiedz mi monterka Sicam AL 520 z ramieniem do niski profili i Sicam wywazarka SBM 100s słyszałeś cos o tym jak to śmiga bo bie wiem czy kupić
Sicam jak pisałem jest średnią półką markowych narzędzi/sprzętu do wulkanizacji. Na pewno nie zawiedziesz się. Możesz też uderzyć w markę Ravaglioli lub Hofmann ale pewnie będzie drożej... Szukaj sprzętu, który na rynku ma już wyrobioną markę i do którego jest w miarę dobry serwis. Osobiście wolałbym kupić nową renomowanej firmy wyważarkę i ewentualnie używaną ale serwisowaną monterkę. Są firmy, które serwisują ten sprzęt i sprzedają w pełni sprawny....

piter007

Gaduła
Punktów
4
Miasto
kraków
Z sicamem nie miałem wiele wspólnego niech się wypowie ktoś kto na tym pracował ale zwróć uwagę na montazke wbrew pozorom to ona ci klientów wyznaczy obowiązkowo ramie do nisko profilowych.Dopytaj się także o servis w sezonie każda godzina ma znaczenie jeśli nie masz drugiej zastępczej maszyny

Bin79

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Starachowice

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
zdjęcia w ogłoszeniu to raczej jak sprzęt był zakupiony a nie aktualne
Niekoniecznie - widać ślady użytkowania a sprzęt do zdjęć może być wyplakowany :D .... Na jednym zdjęciu widać pomieszczenie z wyważarką (niebieską) więc albo ktoś wymienia park maszynowy na nowy albo zwija interes bo dotacje wygasły. Jak masz blisko to podjedź i oceń. Ja bym brał Corgi... Ale wyważarkę to nie wiem. Swoją kupiłem od kolesia, który zamykał "firmę" bo rok od dotacji minął... Nalatane miała około 200 kółek :D - więc około 50 samochodów zrobiła - jest funkcja serwisowa, która pokazuje przebieg takiej maszyny. W Corgi nie wiem jak to sprawdzić. Dodatkowo dał mi fakturę zakupu z Foty na kompletny sprzęt więc byłem pewny i "przebiegu" i pochodzenia :D. Gdybym nie znał historii tego sprzętu to bym nie ryzykował.... Koleś chce 13500 a ktoś dzisiaj wkleił nówkę Ravaglioli monterka RoF + wyważarka za 20k.... Różnica 6500 to niewiele za spokój przez kilka lat. Takie moje zdanie... Wiecie jak z ludźmi jest jak próbują coś upchnąć... Czasem można trafić na mega kondona za dużą kasę :D

Do góry Bottom