• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka serwisówka?

Kowal1986

Nowy
Punktów
0
Klon niestety :( chodzi mi tylko żeby działał z mazdą ids ok 117/118 wersji czyli aktualne które są na serwisie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
W 2006 wyszedł VCM I , później w2012 VCM II a w 2018 VCM III . Teoretycznie VCM I powinien obsługiwać samochody których produkcja skoczyła się miedzy 2014-2018 (Dotyczy to forda jak i mazdy) . Dla modeli które powstały po 2016 diagnostyka jest tylko po łączu internetowym (FDRS - wymagana oryginalna głowica minimum VCM II) . Ostania wersja IDS'a jest 118(2018) . Do forda KA na płycie podłogowej fiata 500 potrzebna przejściówka B420KADLC .

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Obecnie wygląda to tak :
PSA + Opel = Bosch VCI2(szara) - program witaminizowany
Ford = Bosch VCI2 (czerwona) - IDS witaminizowany do wersji z 2018 Pozniej jest JDRS tylko abonament
Mazda = Bosch VCI1 (czerwona) -program witaminizowany
FCA = micropod 1.0 + micropod 2.0 (bez abonamentu nie zadziała)
Mercedes = Bosch VCI2 (ciemno szary) - program witaminizowany
Renault + Nissan + Mitsubischi = Bosch VCI3 ((szary) - całkowita nowość , ale dotej pory była witaminka
VAG = Vas 5055 (minimum na ten moment lub wyższa ) - program witaminizowany
Volvo = Dice (roczniki od 2015 bez abonamentu nie zadziałają )
Toyota + Subaru + Honda = Denso DST-i - Jeszcze nie mam wiec się nie wypowiem się
Kia + Hyundai = GDS-Mobile Lite (bez abonamentu nie zadziała)
A jak wyglada to w 2022 roku?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Renault + Nissan + Mitsubischi = Bosch VCI3 (szary) - do 2019 większość funkcji działa po 2019 weszło sgw i trzeba płacić .
Mercedes = Bosch VCI2 (ciemno szary - nie do kupienia legalnie, jak i na czarnym rynku ) - witamina do 2021 później online . W planach logowanie face-id .
FCA - nowa głowica MoparPod (niebieska) - Wymagana dla modeli z nowym SGW 2.0 + CAN FD czyli od Jeep Grand Cherokee (WL) 2021 . Jest to nowa głowica dla koncernu Stellantis (PSA+FCA) . Czyli na to wygląda że PSA będzie korzystać z głowicy amerykańskiej jak FCA .

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Renault + Nissan + Mitsubischi = Bosch VCI3 (szary) - do 2019 większość funkcji działa po 2019 weszło sgw i trzeba płacić
Czy masz na mysli glowice Alliance? Bo podobno teraz jest (czy ma byc) jeszcze nowsza Consult 4 i mi odradzono kupowania Alliance VI3 i ze mi ogarna ta nowsza za jakis czas.
Oprocz tego Ford = VCM 3, mozna ja bez wiekszych problemow nabyc w UK. U nas jest II, ale nie moja, pozyczam tylko jak potrzebuje.

Uzupelniajac od siebie troche te liste:
BMW - Icom Next A&B - nie mam, uzywam kts-a bo ceny za dostep sa w sumie smieszne, a bmw to jedyne oprogramowanie z ktorym nigdy nie mialem zadnego problemu.
PSA - PSA Evolution - uzywajac MDI 2 przy flashowaniu albo czeka sie wieki, albo pojawia sie blad, poza tym nie zrobisz wszystkiego. Przerabialem to juz ladnych pare razy w tym roku, stad podpinam wlasnie PSA Evolution. Kts-em rowniez da rade cos zrobic na diagboxie, ale jest to dosc grymasne generalnie.
Porsche - Piwis - co i jak wyjasnilem kiedys tutaj. Ciezko znalezc uniwersala, ktory ogarnia te marke, mi sie to jeszcze nie udalo. Mialem Piwis II, wgrany w starego kts-a serii 6xx - podobno najtansza opcja, ale nie drazylem czy faktycznie tak jest. Potrzebowalem to kupilem i zaraz sprzedalem.
Tesla - T-Diag - wyglada niby prosto, ale niektore procedury dosc mocno zamotane. Ja sie dalej ucze. Jest jeszcze Loki, ale nie mam u siebie.

Oczywiscie moznaby wymieniac dalej, bo zostalo jeszcze troche marek pojazdow, ale ja i tak z nimi nie mam wlasciwie stycznosci.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
@lalek
Renault : Wszystkie głowice od 2004 to Alliance tylko od 2020 wyszła nowa głowica zrobiona przez bosch z kolorowym wyświetlaczem na którym wyświetla się logo marki na której pracujesz . Niestety od 1.01.2022 głowica jest dostępna tylko dla aso i wysyłana tylko pod adres aso , jak ktoś ma zapas z tamtego roku w dobrej cenie to kupować .
Ford : VCM II to głowica bosch VCI I , VCM III to głowica bosch VCI II .
PSA : A pisałem że MDI II średnio nadaje się do diagnostyki PSA z przed 2016 .
Tesla : ja go ogarniam przy pomocy launch'a bo u mnie w okolicy jest tylko jedna sztuka :)
BMW = actia icom next A(obd2) + B(światłowód) + C(stare 20 pin) + D (motocykle ) - mam , witaminka działa ładnie

PS.: Poprawiłem poprzedni post .

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Renault : Wszystkie głowice od 2004 to Alliance tylko od 2020 wyszła nowa głowica zrobiona przez bosch z kolorowym wyświetlaczem na którym wyświetla się logo marki na której pracujesz . Niestety od 1.01.2022 głowica jest dostępna tylko dla aso i wysyłana tylko pod adres aso , jak ktoś ma zapas z tamtego roku w dobrej cenie to kupować .
No to "u mnie" w srodowisku tylko na ta wlasnie z wyswietlaczem mowi sie Alliance, stad i ja tak napisalem. Dziekuje za wyjasnienie.
PSA : A pisałem że MDI II średnio nadaje się do diagnostyki PSA z przed 2016 .
Pisales i miales racje. Na szczescie kupilem obie jako zestaw i to bardzo trafiona inwestycja...
Tesla : ja go ogarniam przy pomocy launch'a bo u mnie w okolicy jest tylko jedna sztuka :)
...no wlasnie w przeciwienstwie do tej, bo Topdon, tez tak jak Lunch ma ten expansion pack na Tesle. Ale to byl zakup grupowy, wiec obylo sie bez diety z piciem oleju i zagryzaniu smarem albo jakas wiazka.
BMW = actia icom next A(obd2) + B(światłowód) + C(stare 20 pin) + D (motocykle ) - mam , witaminka działa ładnie
Ja sie BMW zajmuje bardziej hobbystycznie jak zawodowo, stad mi to niepotrzebne.
U mnie jest tak ze co 3 garaz ma gdzies przemycone "BMW specjalist" i sie lubia klocic miedzy soba o ceny, wiec my w ogole nie walczymy o ten rynek. Francuzow nikt nie chce robic i dlatego my chcemy.
PS.: Poprawiłem poprzedni post .
https://diagrepaauto.fr/viewtopic.php?t=2422 - tak wyglada ta nowa glowica. Wiem o niej i juz o nia pytalem. I zas kolejna kasa, niekonczaca sie opowiesc.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
@lalek
PSA : no to właśnie takie małe gówno wielkości paczki papierosów :) tylko widzę że każdy koncern ma swoja szatę graficzna tej paczki papierosów .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Jak trafi to w moje rece to chetnie opisze jak sie tym robi. Narazie chce kupic ta Renault/Nissan/Mitsubishi, bo widze w tym interes.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Renault w tamtym roku był za 8 000 zł szkoda ze nie kupiłem więcej sztuk to teraz bym sprzedał z zyskiem .

thekip

SuperMechanior
Punktów
16
Panowie a jak z tematem w 2023
Jeep
Vw
Mercedes
Bmw
Hyundai
Kia
Samochody po 2019

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-26
Miasto
Rybnik
Panowie a jak z tematem w 2023
Jeep
Vw
Mercedes
Bmw
Hyundai
Kia
Samochody po 2019
Wszędzie masz przeważnie Bramę w rocznikach2023.
Jaki masz interface, np do autela zapinasz przejście, i omijasz w jeep fca.
Hyundai Kia po 2023 zapomnij jedynie gds, lub ZENITH Z7
Ile chcesz przeznaczyć żeby robić te roczniki?

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
@malerikula Nowe modele z grupy FCA (fiat , jeep itd.) po 2021 nie działają już z przejściówka bo zastosowano sgw 2.0 zintegrowane z bcm .

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-26
Miasto
Rybnik
@malerikula Nowe modele z grupy FCA (fiat , jeep itd.) po 2021 nie działają już z przejściówka bo zastosowano sgw 2.0 zintegrowane z bcm .
Ty jak zwykle z przeciwem. Jak pisałem w 2019 , o gscan i passthru, to pisałeś że w sklepie ci powiedzieli że gscan to do starych samochodów.
Ja nie wiem nie robiłem jeszcze na tej przejściówce, ale nie wierzę tylko we jedne źródło
Zobacz ten filmik jak w 2022 wchodzi we immo

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
@malerikula A przeczytałeś co napisałem wyżej ze zrozumieniem ?? To co ty pokazujesz na filmiku to jeep compass drugiej generacji który jest produkowany od 2016 !!! . SGW w wersji 2.0 jest wkładane w nowo powstałe modele czyli np. jeep compass trzeciej generacji który miał premierę w tym roku . W przypadku Jeep Commander drugiej generacji produkowanego od 2021 ta przejściówka jest bezużyteczna . Z tego powodu FCA w 2021 wprowadziło nową głowice diagnostyczną MDP (którą mam] , bo stary micropod nie obsługuje nowego sgw .

Ja te samochody robię na co dzień i czasami dostaje je po spotkaniu z uniwersalnymi kombajnami i musze je przywracać do ładu . Czas uniwersalnych kombajnów właśnie się kończy i zostaje specjalizacja w konkretnym koncernie dlatego ja poszedłem w specjalizacje grupy Stellantis .

Do kia hyundai genesis jest teraz MobileGDS .

PS.: Nie w sklepie tylko z hurtowni dostałem wiele interfejsów na testy , fakt że każdy na tydzień czasu , ale to pozwala wyrobić jakieś zdanie .

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-26
Miasto
Rybnik
Tak czytałem ,,nowe modele po 2021"
A ja wkleiłem stary model z 2022. Napisałem to przekornie.
Tak jak pisałem wcześniej nie robię tej marki dużo, a szczególnie jeżeli autko ma premierę w tym roku.
Co taki uniwersalny kombajn jak Zenith może narobić w tych autach?
Żeby nie było nie twierdzę że kombajny są lepsze niż Ori głowica z danej marki. Od czasu kiedy powstało passthru to można robić to kombajnem w każdej marce jak masz konto.
Nie trzeba mieć do wszystkich marek głowic, mało tego co 5 lat średnio je wymieniać na nowe, robiąc robotę bardzo zbliżoną do OEM.
Co do Hyundai pisałem przecież o gds.
Możesz oczywiście kupić cały sprzęt a nie tylko głowice, oscyloskop, adl, itp, do elektryków jest też fajny tester podłączany do gdsa. Tylko ile kosztuje taki zestaw a ile Zenith? Dodatkowo w gds nie podłączą żadnej obcej marki przez passthru a zenit tak, mało tego w ASO w europie jak nie posiadają gscana ani zenitha, to nie podłącza nawet swojego auta z rynku USA bo mają blokadę. Wszędzie są plusy i minusy.
Co do sklepu czy hurtowni, może być nawet giełda to nie za bardzo sobie wyrobiłeś zdanie , bo udowodniłem że mieć w 2019 w interface doip i passthru to raczej nie jest to interface które jest do starych aut, wręcz przeciwnie do nowych. Po 5 latach znowu dodali nowość w uniwersalnym kombajnie jest obsługa elektryków i hybryd, raczej nie ma na pęczki takich sprzętów, zmień hurtownie bo nie wiem jak teraz ale wtedy ci opowiadali bajki z krainy wiecznych łowów. Nie odbieraj tego jako obelgę tylko jako radę pozdrawiam

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
@malerikula Widzisz dalej nie czytasz ze zrozumieniem . Ja nie pytałem się ich o opinie o sprzęcie tylko to oni mnie po teście jak sprawuje się w porównaniu z oryginalnymi głowicami (mam ich kilka] . Co do Pass-Thru . W momencie gdy pisałem o nim pierwszą opinie pozwalała tylko na aktualizacje oprogramowania sterowników . Chwile później dołożyli pełna funkcjonalność .

A uniwersalne kombajny wymrą bardzo szybko jak tylko wszystkie marki sprzedające samochody w Europie wprowadza SGW 2.0 do swoich samochodów - data graniczna to przyszły rok . I wtedy głowica z Pass-Thru je zastąpi . Dla warsztatu który potrzebuje podłączyć samochód 2-3 razy w tygodniu będzie to dobre rozwiązanie (o czym nie raz piałem] .

Dlaczego mimo wprowadzenie pełnej funkcjonalności PT korzystam z oryginalnych głowic - bo są szybsze , stabilne połączenie , wbudowane buforowanie oraz najważniejsze nie bawię się w tokeny , żetony i inne pierdoły . U mnie te sprzęty nie stygną .

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-26
Miasto
Rybnik
Czytam, i rozumiem to ty nie bierzesz innej opcji pod uwagę, narazie widzę że robili takie testy że nie wiedzieli co do czego i dali ci info że to tester do starych. Chyba że miałeś ten tester na tydzień i sam wywnioskowałeś że nie nadaje się do nowych aut Jakie to testy robiłeś na gscanie, że taka opinię dales. Faktycznie doip to staroć jak na 2019, wtedy ani ta giełda czy hurtownia ani ty nie wiedzieliście nic o tych protokolach. A opinie wydawali, więc ja w zniknięcie kombajnów nie ufam, po prostu zakładam że jak ktoś powtarza głupoty i nie prawdę raz to drugi raz jest wielkie prawdopodobieństwo że znowu to zrobi. Gratulacje na tę grube tysiące w głowicach dla tych marek które masz, życzę dużo klientów.
Ps. Takie pytanie jak siedzisz w Ori głowicach, to ile kosztuje pełny pakiet do kia z wszystkimi interfejsami, adapterami typu bsa, evtester, adl,oscyloscop, vci, itp. czyli takie wyposażenie jak ma ASO. A i cena abonamentu na rok. Podejrzewam że sprzęt ok 100tys plus z 15 na abonament, dużo się pomyliłem? A to tylko jedna marka.

Ostatnia edycja:

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-26
Miasto
Rybnik
Z racji klonizacji wszechobecnej, zejdźmy na ziemię. Bo przykładowe 16brutto za interface typu Autel608proII czy Zenith Z7 i tak jest wydatkiem dla warsztatu ogromnym. Nie widzę tu na forum nikogo kto kupuje takie interfejsy na prawo i lewo. Bardziej widzę ruch w klonie delphi.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Takie testy że jak chciałem w 2 letnim samochodzie zrobić cos więcej jak odczyt i kasowanie błędów to była lipa , może teraz cos poprawili ale na tamten moment było kiepsko . Dla mnie stary samochód to 8 latek a dla kogoś to świeże auto .

Cen ci nie podam bo idę w specjalizacje w jeden koncern ( koszty utrzymania wielu głowic oraz przyswajania wiedzy z każdego koncernu zaczynają przerastać moje siły) tak jak pisałem ale sam głowica z tabletem i rocznym abonamentem to było jak ostatni raz sprawdzałem cos 8 tys euro . Ile teraz nie mam pojęcia .

Wydatkiem to będzie warsztatowa polisa na 1 mln euro pod certyfikat sermi . Interfejsy to przynajmniej na siebie zarabiają .

PS.: Ja pisałem pracę magisterską z protokołów w diagnostyce samochodem - nie znasz mnie , a cały czas stawiasz stwierdzenia , że ja to czy tamto .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom