• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki kompresor do 1000zł?

Adek4100

Nowy
Punktów
0
Witam, poszukuje kompresora do 1000zł. Nie wiem czy zdecydować się na nowy czy jednak używany. Kompresor ma być wykorzystywany głównie do lakierowania i klucza pneumatycznego.
Koniecznie 230V. Bardzo proszę o porady.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
obawiam się, ze za taką kwotę możesz nic nie dostać... jedynie jakieś używane, ale i z tym ciężko.
kompresory 50 litrów chodzą do 1000 PLN, ale zazwyczaj ich wydajności nie przekraczają 250 l/min. Do lakierowania na pewno się nie nadają, a i z kluczami pneumatycznymi raczej ciężko... dla przykładu klucz pneumatyczny Yato (ten 1300 Nm) potrzebuje przepustowości chyba 450 l/min., więc kompresor z deklarowanym 200 nie pozwoli mu działać jak należy.

Mi się udało dostać używany Mecafer - 50 litrów, na 230V, dwucylindrowy w układzie V, teoretyczna wydajność jakieś 310 l/min. W sklepie cena takiego to 1400 w zwyż...

Adek4100

Nowy
Punktów
0
A proszę mi wytłumaczyć, czy pojemność (litraż) nie wyrówna on wydajności sprężarki?
Nie wiem czy napisałem to zrozumiale, powiedzmy mając 10 atmosfer w butli 100l i tak sprężarka zostaję wyłączona, powiedzmy do momentu aż ciśnienie nie spadnie poniżej 6bar. Czy w takiej sytuacji klucz pneumatyczny będzie pracował prawidłowo?
Nie mam warsztatu samochodowego jest to zwykły garaż, także klucz będzie używany sporadycznie a sprężarka załączana pewnie nie zbyt często.
Głównie sprzęt ten miałby byc używany do lakierowania, także decydować się na większą pojemność butli czy mniejszą butle a większą wydajność sprężarki?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Do kluczy wolę jak kompresor włącza się przy 8 barach a wyłącza przy dziesięciu, ponieważ zawsze do dyspozycji mam ciśnienie powyżej 6,2 bara i na jednym oddechu kompresora dłużej da się pokręcić kluczem niż by miał się włączać przy 6 a wyłączać przy 8 barach. Co do lakierowania, to w latach sześćdziesiątych lakierowałem sobie tylko Harleya:)

Załączniki

• 1 Harley i ja.JPG
    1 Harley i ja.JPG
    43,4 KB · Wyświetleń: 12

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
raczej pojemnosc butli nie nadrobi "niedociągnięć" kompresora... t powinno iść w parze, ale jak do malowania, to jak największa butla - wtedy dłuższy czas masz dostępne ciśnienie niezbędne dla pistoletu - najwyżej dłuższe przerwy, zeby ponownie się naładował :D
a co będziesz chciał malować?? samochody?? czy jakies drobiazgi - bo to może diametralnie zmienić postać rzeczy ;)

Adek4100

Nowy
Punktów
0
Głównie samochody, powiem szczerze, że jak do tej pory lakierowałem kompresorem 24l, było naprawdę ciężko gdyż ciśnienie spadało bardzo szybko, ale sam efekt lakierowania nie był najgorszy ze względu na to iż ratował mnie zawsze reduktor ustawiony na 4 bar. Kompresorem 50l już malowało się całkiem przyjemnie ale jednak jeszcze trochę brakowało tego zapasu ciśnienia. Nie chciał bym wydawać dużo pieniędzy na mój pierwszy sprzęt. Chciałbym by był on optymalny do moich oczekiwań, także trochę klucza pneumatycznego i trochę lakierowania. Myślże że zdecyduję się na zakup tego kompresora który wcześniej tutaj wstawiałem tj. 100l wydajność 330l/min, do tego jest jakiś zestaw pierdółek typu pistolet do przedmuchiwania, przewód itp... I tak zakup planuje dopiero w przyszłym tygoniu także może się coś jeszcze zmieni i bardzo cenię sobie wasze porady...także jeżeli ktoś jest mi jeszcze w stanie coś doradzić to z góry bardzo dziękuję! :)

Szukał będę również jeszcze pistoletu lakierniczego do górnej granicy 500zł, nie wiem czy jesteście w stanie mi tutaj pomóc czy poszukać for lakierniczych.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
usisz dobrać sprzęty tak, żęby pistolet nie miał większego zapotrzebowania na powietrze niż kompresor wydajności :D

darcioinstal

Początkujący
Punktów
0
Głównie samochody, powiem szczerze, że jak do tej pory lakierowałem kompresorem 24l, było naprawdę ciężko gdyż ciśnienie spadało bardzo szybko, ale sam efekt lakierowania nie był najgorszy ze względu na to iż ratował mnie zawsze reduktor ustawiony na 4 bar. Kompresorem 50l już malowało się całkiem przyjemnie ale jednak jeszcze trochę brakowało tego zapasu ciśnienia. Nie chciał bym wydawać dużo pieniędzy na mój pierwszy sprzęt. Chciałbym by był on optymalny do moich oczekiwań, także trochę klucza pneumatycznego i trochę lakierowania. Myślże że zdecyduję się na zakup tego kompresora który wcześniej tutaj wstawiałem tj. 100l wydajność 330l/min, do tego jest jakiś zestaw pierdółek typu pistolet do przedmuchiwania, przewód itp... I tak zakup planuje dopiero w przyszłym tygoniu także może się coś jeszcze zmieni i bardzo cenię sobie wasze porady...także jeżeli ktoś jest mi jeszcze w stanie coś doradzić to z góry bardzo dziękuję! :)

Szukał będę również jeszcze pistoletu lakierniczego do górnej granicy 500zł, nie wiem czy jesteście w stanie mi tutaj pomóc czy poszukać for lakierniczych.
za 500 to juz calkiem niezly kupic mozna. tam ktos poleca kompresor stanleya ... nie polecam ta firma nie bardzo siedzi w pneumatyce polecalbym abac'a lub kupczyka

Do góry Bottom