• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie filtry twoim zdaniem najlepsze jakościowo

Który filtr ma największą jakość! Najlepiej filtruje..

• Głosujących
    67

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
u mnie : purflux, mann, bosch, knecht, ufi, ostatnio kilka zalozylem hengst'a

T

tomdra

A ja się zastanawiam, dlaczego nie ma filtrów PZL Sędziszów. Ja używam właśnie takich i są naprawdę dobre. Poza tym to rodzimy produkt.

Janeczek85

Nowy
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Ja też wróciłem do części z Sędziszowa, już to kilka razy o tym wspominałem i na prawdę polecam. Solidna firma i solidne filtry. Można też na stronie pobrać katalog i na spokojnie porównać.

Adrian321

Początkujący
Punktów
0
Miasto
cała Polska
Takie chyba niestety pokutuje przekonanie, że co z zagranicy, jest dużo lepsze. Z resztą mamy tutaj do wyboru filtry do samochodów osobowych, ciężarowych a nawet maszyn rolniczych, więc tak na dobrą sprawę jest tego całkiem sporo, a przy tym jednak jakby nie patrzeć fajnie byłoby wspierać rodzimą produkcję.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
A ja się zastanawiam, dlaczego nie ma filtrów PZL Sędziszów. Ja używam właśnie takich i są naprawdę dobre. Poza tym to rodzimy produkt.
Gdyby olej też był polski, a przede wszystkim silnik, to może to by miało sens. Ale skoro wlewasz zagramaniczny olej do zagmamanicznego silnika, to i filter cza zagramaniczny kłaść. :jimlad::p

A tak na serio, pytanie "który najlepiej filtruje" jest skierowane nie do tego grona co trzeba. ...tzn., bez urazy Panowie, ale w jaki sposób ktoś z Was może stwierdzić czy dany filtr lepiej filtruje czy gorzej od tamtego czy innego? ...po ilości farfochli wylatujących ze starego filtra? Przecież na stan (kondycje) oleju wpływa przede wszystkim sposób eksploatacji auta.
Dla przykładu, wczoraj wymieniałem olej w 2.4 V6 swojej Audiczki i zlewany z filtra olej miał równą płynną konsystencje bez żadnych grudek itp. ...znaczy, że Filtron źle filtruje? Poprzednio był Knecht, a jeszcze poprzednio również Filtron, i nie przypominam sobie abym widział jakieś "fluki" wypływające z któregoś z nich.
Ale jest pewna nadzieja, bo wczoraj nakręciłem Mann-a i zmieniłem "model" oleju (z MaxLife 5W-40 na SynPower 5W-40), więc może jest szansa, że przy następnej wymianie wyleci jakiś "kapeć" i Mann okaże się naj-naj-najlepszy? :p

Debatować można na temat wykonania filtrów. I tu od razu zaznaczę, że nie znoszę oszczędzania na materiale bądź stosowania tańszych elementów zastępujących "stary" sprawdzony oring, np.

Jak widać, w tym przypadku Knecht przeszedł na budżetowe rozwiązania i zamiast tradycyjnej uszczelki zastosowano nowociesnom zeschniętą... **uj wie jak to nazwać.
Za to Filtron - po staremu - plastikowa "góra i dół" oraz tradycyjnie gumowe oringi wewnątrz.

Tutaj Filtron jest górą. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Może i te testy niewiele mówią bo najważniejsza jest filtracja ale z ciekawości zobaczcie sobie porównania filtrów oleju.
Sama waga wprawdzie najmniej ważna ale po rozpołowieniu (w kolejnych częściach) można sobie chociaż porównać budowę i rozmiar wkładu filtrującego.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
ale filtron to już jakiś czas mann.
Pewnie ze dwa latka, o ile nie lepiej. :) ...ale technologia wytwarzania jak i jakość produktów się raczej nie zmieniła.
Bodajże w Seatach ładują Filtrona na pierwszy montaż.

Do grupy Manna-a należy jeszcze WIX.

Szkoda, że na filmie nie wzięli harta. To jest (moim skromnym zdaniem) chłam nad chłamami.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Ale ja nic nie wspominałem, że się pogorszyło czy coś. :)
Nie bede sie kłucił który jest najlepszy z najlepszych, a który vice, ale Filtron zdecydowanie należy do czołówki najlepszych. Nie szczędzą na materiale filtracyjnym, uszczelkach, obudowie, a nawet na farbie. :)

Do góry Bottom