• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

JATCO JF506E Czy wymieniać 15 letni olej(fabryczny) po 230tys przebiegu?

kamilns

Nowy
Punktów
0
Witam. Auto jakie posiadam to Ford Mondeo MK3 2004rok (pierwszy lift) 2.0 TDCI DIESEL 115km skrzynia 5 biegowa jatco jf506e. Przebieg 230tys km(przebieg potwierdzony, nie był kręcony). Olej w skrzynia jest jeszcze fabryczny. Nie był zmieniany na 100%. Skrzynia ogólnie działa bardzo dobrze zmienia biegi poprawinie na zimnym oleju (nawet w mrozy -10 stopni) jak i na mocno rozgrzanym. W komputerze nie pojawiaja sie zadne błędy ze skrzyni. Jedyne do czego mozna sie przyczepić to czasem twardo zmienia bieg z 2 na 3 ale co ciekawe nie zawsze(jak czytałem w internecie to duzo osob ma z tym problem ze twardo zmienia,lekko szarpnie przy zmienie z 2 na 3 i tez nie zawsze) moze ta skrzynia tak ma?

Główne pytanie czy statyczna wymiana oleju który ma 15 lat i przebieg 230tys moze zaszkodzić tej skrzyni? Moge zepsuć poprawnie działajaca skrzynie statyczna wymiana oleju? Bo jezeli teraz na starym wszystko działa poprawnie to czy na nowym moze zaczać szarpać i wariowac? Prosze o podpowiedz co byście zrobili? Zalezy mi zeby to auto jeszcze dlugo pojezdzilo i zeby zachować je w dobrym stanie.

ps. Mam taki pomysł zeby zmienić olej statycznie 3 razy na Revenol. Tz. spuszczam stary olej, zalewam nowy jezdzie kilkaset km. Drugi raz spuszczam oleju, zalewam nowy i jezdze kilkaset km. Trzeci raz spuszczam olej, zalewm i juz zostawiam na jakies 30tys. Chce to zrobic sam i nie chce jechac na wymiane dynamiczna.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Ta skrzynia raczej dobrze znosi wymianę oleju, więc zmieniaj nie powinno to zaszkodzić a czy pomoże to już loteria.

Ostatnia edycja:

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Trzy razy wymiana oleju to ile bd kosztować? Pytam z ciekawości bo ostatnio robiłem takie świeżo kupione za całe 1400 pln

kamilns

Nowy
Punktów
0
Trzy razy wymiana oleju to ile bd kosztować? Pytam z ciekawości bo ostatnio robiłem takie świeżo kupione za całe 1400 pln
Tyle ile kosztuje olej to chyba mozesz sobie sprawdzic? jak tyle dales za mondeo w automacie to musiał być niezly strucel

Do góry Bottom