• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kalibracja klucza dynamometrycznego w domu

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
No to widocznie przesunięcie osi obrotu i osi "łamania" tak wpływa.
Btw do sprawdzenia tego "precyzyjnego urządzenia pomiarowego" za 30 dolców w drugim filmiku użył dokładnie tej metody z początku tematu :D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
użył, ale poprawnie.

Gwarantuje CI, że jego klucz nie trzyma nastawów przy 20 , 60 i 100 %

Mówię- 3 świat, spoko. Nie w normalnym świecie, i to w dodatku w warsztacie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Słuchajcie mnie moi drodzy:) co z tego że macie dynamometr jeśli śruby i gwinty stare poprzeciągane brudne ?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
W innym temacie ktoś a odległość wystawia legalizacje butli lpg, bez butli przez neta... Zamiast kupować wagę, trzeba zrobić zdjęcia klucza dynamometrycznego, wysłać w neta i na papierze dostać potwierdzenie zrobienia kalibracji papier jest to klucz dokręca dobrze
Automatyczne połączenie postów:

W innym temacie ktoś a odległość wystawia legalizacje butli lpg, bez butli przez neta... Zamiast kupować wagę, trzeba zrobić zdjęcia klucza dynamometrycznego, wysłać w neta i na papierze dostać potwierdzenie zrobienia kalibracji papier jest to klucz dokręca dobrze
:)

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Skoro lekarz może leczyć zdalnie to czemu by nie robić przeglądów i legalizacji zdalnie? :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Skoro lekarz może leczyć zdalnie to czemu by nie robić przeglądów i legalizacji zdalnie? :D
Tylko po co taka legalizacja? Za 450 zyla to żadna łaska, za 300 zł kupiłem butlę trzyletnią z wielozaworem, w tej cenie zawiera się duplikat decyzji tdt :) i masz legal i starą butlę z której możesz sobie zrobić doniczkę albo coś innego, tak samo śmieszy mnie jak ludzie płacą za pieczątkę:D człowiek płaci za nic i jeszcze cieszy się że oszukał system, mam dla takich ludzi wiadomość PIECZĄTKA NIE NAPRAWI WASZEGO AUTA :D

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Na starej butli mniej roboty bo nie trzeba wymieniać, w dodatku jesteś eko, bo produkujesz mniej odpadów :D Poza tym legalizacja chyba raczej 200zł niż 450
Swoją butlę nową kupowałem za 266zł
człowiek płaci za nic i jeszcze cieszy się że oszukał system, mam dla takich ludzi wiadomość PIECZĄTKA NIE NAPRAWI WASZEGO AUTA :D
Płaci za dopuszczenie do ruchu i brak mandatów, problemów, zabierania dowodu, holowania itd.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A może po prostu to jest przywara tego narodu... od zawsze ten co coś ukradł, oszukał kogoś, dał łapówkę w zamian za załatwienie czegoś, nie był nazywany - złodziejem, oszustem, łapówkarzem - ale kimś zaradnym... i tak ludzie chcą być postrzegani jako zaradni...
Jedną z metod żeby inni postrzegali ich jako zaradnych jest właśnie wręczanie łapówki w zamian za pozytywne załatwienie przeglądu... i wtedy taki ktoś może się pochwalić w otoczeniu, że jest zaradny, bo załatwił sobie przegląd...:D

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
niż 150 za naprawę
Robisz uszczelnienie silnika, wymianę przewodów hamulcowych, amortyzatorów, tulejek, łączników, naprawę blacharki, itd. po 150zł?
Czasami tak ale zdziwił byś się ile różnych innych powodów mogą mieć ludzie
Pieczątka w dowodzie ma tylko jedną funkcję, nie wiem jaki inny powód ktoś mógłby znaleźć. No chyba że duma p0laka że zrobił coś nielegalnego :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak to inna nazwa przekorności, chuj że autem telepie na wszystkie strony, że sciąga przy hamowaniu, że trzeba gasić i zostawić na biegu aby móc wysiąść z auta :D ale jestem zaradny
No niestety tak to właśnie wygląda...:D
Tak ostatnio se gadałem ze znajomym diagnostą o przeglądach i wbrew pozorom jakie mogły by się nasuwać co do obywateli krainy u i ich wschodniej kultury motoryzacyjnej, to jedynie bieda powoduje brak dbania o auta, natomiast jak tylko mają kasę to naprawiają i nie żebrzą o pieczątki jak nasi dumni rodacy husary...:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Dokładnie to samo chciałem powiedzieć :eek: pod względem dbałości o auto Ukraińcy są z innej planety

jedną funkcję
Bez przeglądu technicznego można jeździć latami, pieczątka nie ma żadnej funkcji, żadnego znaczenia, przykładowo chcąc kupić auto z Niemiec, które ma aktualny TUV jest duże prawdopodobieństwo że auto jest w dobrym stanie a jak ma świeży TUV to jest igła a pl jak masz świeżą pieczątkę to trzeba jechać na stację albo warsztat i sprawdzić koniecznie auto:D

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Bez przeglądu technicznego można jeździć latami
Raczej do pierwszej kontroli i utraty dowodu przy niej, a ona może się zdarzyć po kilku latach albo po kilku dniach jeżdżenia. Albo nawet prędzej-nie jeżdżąc można mieć kłopoty, wystarczy że stoi na publicznym miejscu parkingowym i to tylko kwestia czasu jak odwiedzi nas policja albo straż miejska.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Dokładnie to samo chciałem powiedzieć :eek: pod względem dbałości o auto Ukraińcy są z innej planety

Bez przeglądu technicznego można jeździć latami, pieczątka nie ma żadnej funkcji, żadnego znaczenia, przykładowo chcąc kupić auto z Niemiec, które ma aktualny TUV jest duże prawdopodobieństwo że auto jest w dobrym stanie a jak ma świeży TUV to jest igła a pl jak masz świeżą pieczątkę to trzeba jechać na stację albo warsztat i sprawdzić koniecznie auto:D
To dlatego przed sprzedażą auta, nazwe go "budżetowym", każdy się "sra" że auto wczoraj przeszło przegląd Kowalski kupuje i ma spokój na rok, jeżeli dojedzie ten rok

Muszę przyznać że znam jednego gościa który zawsze wkłada w dowód 50zl... Ale nie poto żeby diagnosta przymykał na coś oko, tylko żeby sumiennie sprawdził auto. Zawsze dostaje stempel a jak coś wychodzi to dzwoni że chce naprawić w najbliższym czasie. Takie zachowanie jest ok według mnie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
To dlatego przed sprzedażą auta, nazwe go "budżetowym", każdy się "sra" że auto wczoraj przeszło przegląd Kowalski kupuje i ma spokój na rok, jeżeli dojedzie ten rok

Muszę przyznać że znam jednego gościa który zawsze wkłada w dowód 50zl... Ale nie poto żeby diagnosta przymykał na coś oko, tylko żeby sumiennie sprawdził auto. Zawsze dostaje stempel a jak coś wychodzi to dzwoni że chce naprawić w najbliższym czasie. Takie zachowanie jest ok według mnie.
Tacy klienci to 5%

Do góry Bottom