• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kanał i podnośnik w jednym

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Może, jak widać mój przykład nie był odosobniony i nie muszę udowadniać, że nie jestem pojedynczym wielbłądem... :p:)

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch
Panowie, a jak się robi sprzęgła na nożycowym?
Ja podnośnik postawiłem nad kanałem i co jaki problem? Rozstaw kolumn jest dużo większy niż szerokość kanału? Trochę nie rozumiem problemu.
Normalnie też podnosisz tylko pod progi. Najlepsze że nożycowy po złożeniu nie zajmuje miejsca jak kolumnowy

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No i tak skrzynię z reduktorem w terenówce to spokojnie wyjmujesz?

endriuvw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
głogów
Właśnie tu na forum gdzieś widziałem kanał i miejsce pod nożycowe fajna sprawa

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak się przyjrzysz na zdjęciu widać że kanał jest też pod podnośnikiem tyle że zakryty, ten kanał jest przez cały garaż.

endriuvw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
głogów
Ale faktycznie nożycowy tak samo łapie auto jak dwukolumnowy ale jak się go złoży to jest płaska podłoga bez kolumn

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch

endriuvw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
głogów
No fajny a Ty tym handlujesz czy to twój tylko tą belka w kanapę będzie przeszkadzać

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch
Mój przewody mam puszczone podłogą i nic nie przeszkadza

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
jak się przyjrzysz na zdjęciu widać że kanał jest też pod podnośnikiem tyle że zakryty, ten kanał jest przez cały garaż.

Tak z czystej ciekawości jeżeli masz prześwit wewnątrz słupów a jaki masz szeroki ten kanał ?

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Cześć , kolega MTM ma rację , nie kombinuj z kanałem połączonym z podnośnikiem .Bardzo słabe połączenie i ryzykowne . A czterokolumnowy możesz kupić już z przystosowaniem do geometrii.
Kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu jakie zaplanowałeś ale po dokonaniu obliczeń i rozrysowaniu projektu okazało się że to za duże ryzyko.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Kolego jak byś się wczytał w temat to zrozumiał byś ,że mam podobne zdanie (parę postów powyżej) aczkolwiek nikogo nie neguje,że tak ma.
Z czystej ciekawości napisałem do kolegi Szumek72 bo chcę wiedzieć jak ma zachowane granice fundamentu.

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Kolego jak byś się wczytał w temat to zrozumiał byś ,że mam podobne zdanie (parę postów powyżej) aczkolwiek nikogo nie neguje,że tak ma.
Z czystej ciekawości napisałem do kolegi Szumek72 bo chcę wiedzieć jak ma zachowane granice fundamentu.
Ja też nikogo nie neguję i jestem daleki od osądów. Jeśli się komuś udało i działa to jego sukces , jednak czasem nie warto kombinować skoro można taniej i bezpieczniej ;) . Pozdrawiam

ŚNIADY

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
chełm
Po obu stronach kanału wystarczy wylać płyty 1,5x1,5x0.40m, na których będą stały słupy podnośnika. I nie ma problemu z odbiorami. Tylko czy słupy nie będą ograniczą pola w ustawianiu geometrii ????

krzychuVW

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Gdynia
Mnie też się widzi kanał z podnosnikiem, na razie pracuje na samym kanale ale jak będę stawial drugie sstanowisko to właśnie myślałem nad takim połączeniem

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Śledzę ten wątek gdyż kupiłem http://www.profit-hofmann.pl/hofmann-duolift-mtf-3000/ oczywiście używka z Niemiec w stanie naprawdę super.I jak poczytałem o montażu to wynika,że kanału między kolumnami mieć nie mogę :(.Cytat z firmy "

Podnośnik należy zamontować na możliwie płaskim podłożu.

Wymagany jest jednolity fundament o min. grubości300 mmi klasie B 25 ( bez zbrojenia). Grubość warstwy nawierzchniowej w przypadku podłogi wykładanej ( jastrych, płytki chodnikowe, płytki, powłoki z tworzywa sztucznego itd. ) nie powinna przekraczać50 mm. ( minimalna głębokość zagłębienia kotwy w warstwie betonowej fundamentu powinna wynosić100 mm)

Wymiary płyty fundamentowej 4000mm x 1000mm x 300mm " czyli płyta fundamentowa musi być jednolita i kanału między słupami nie będzie :( .

Do góry Bottom