• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kangoo 1,5 dci 2005 co zrobić.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Witam serdecznie, potrzebuję podpowiedzi.

Kupiłem sobie za psi grosz kangura po jakiejs sluzbie w panstwowce, generalnie motor pali od kopa no ale cóż buja obrotami niczym star no i sobie gdacze... panewka sobie gdacze.

1,5 dci 2005r. 1 generacja kangoo, motor juz z tym nowszym EGR. przebiegu niecałe 200 względnie posznowane.

Zacząłem kopać pod maską, pierwszy zgrzyt, kurła pompa z delfina, wtryski z delfina, ponoc nieregenerowalny szajs... kopie dalej, olej zleciał ładny- znaczy normalny czarny nie srebrny, opiłów brak w zlewce. Oleju na miarce było minimum a zleciało około 5,5 -6 litra

Wywaliłem orurowanie, no fachowość wychodzi ,rury plastik- pocięte opaskami połamane popierdzielone trytkami drucikami bo się ukruszyło pod opaską. trudno.

Wywlokłem Ogra Egra- kula sadzy bedzie ze 200gramsów na nim, plus co tam rury zachomikowały, no ładnie.

Kolejny zgrzyt- turbo to czarna kula błota- znaczy jeszcze dobrze nie widzę bo syf i ciasno ale liczyłem, że je uratuję a tu kolejny zonk zapewne się wysypało. Bydle jeszcze w budzie siedzi a juz takie kwiatki wychodzą.

popatrzyłem po allezłom podzwoniłem tu i tam. Nie ukrywam, że patrzę na koszty bo auto jest moję ma słuzyć mi robione pode mnie ale nie wiem który wariant wybrać-

Wywalić ten silnik na złom wsadzić drugi taki sam co ma niby 120 przebiegu bo tak twierdzi sprzedawca i liczyć, że nie je*nie za miesiąc.

Włozyć do mojego bloku bez zbędnych ceregieli zestaw naprawczy dostepny na allezłom czytaj wał korba panewki pompa oleju i dołozyć nowąUPG za jedną robotą no i plus turbo...

Kupić używany drugi blok z wałem, rozebrac dać nowe panewki wał do szlifierza na przegląd nową pompę oleju i pod maskę.

rozebrac swoj silnik w proch- wał do szlifu, dobranie panewek i składamy, a jak się obróciła główna albo 2 ? A może jakis oszołom na tym jeździł.

Podpowiedzcie co zrobić... Przemknął mi przez mysl nawet swap na innego muła klekoczącego ale nie wiem czy nie za wysokie progi na moje nogi... Współczynnik ilorazu "ku*wa nie pasuje" może byc nieswpólmiernie wysoki do uzyskanych rezultatów i kosztów.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Sprawdz co z tymi panewkami i zwal miske i glowice. Nie bedziesz musial pytać

M@rcin

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Rzeszow
1.5 dci.... co być nie zrobił i tak jebnie

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Mam wał po szlifie, panewy zamówione na drugi szlif, główne na pierwszy, pompę oleju dać ori czy nada się jakiś przyzwoity zamiennik, łańcuch pompy i zębatkę wymieniac? Nie mają śladów zużycia ale nie mam skali porównawczej do wyciągnięcia łańcucha. Blok i kanały wymyć ropownicą i wydmuchac powietrzem czy jeszcze nad nim jakieś czary odprawiać?

Pierścienie mam dosyć ładne ale nie nowe, na gładziach widać ryski honownicze, zostawić pierścionki czy nie? Tłoki ładne nie potopione ani nigdzie nie przytarte.

A no i najwazniejsze, nie jestem znawcą 1,5 dci ale na moje oko jak by nie okręciło panewy na pierwszej korbie to za parę dni jebło by na czwartej bo krechy rysy rowy w panwach jak by na żwirze jeździł ale jeszcze nie zatarte, zmienić tylko ta korbę co się obróciła czy zmienić również tą czwartą co wyglądała podejrzanie.

Turbo szukać nowego wkładu czy dać całe do regeneracji, mam wersję 84KM mało popularne to turbo karwasz jegosz maść

Do góry Bottom