• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kangoo 1,5dci 65km 2003r nie odpala nawet na plaku

Arkadi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
Witam wszystkich serdecznie.
Pojawił mi się problem w Kangoo. Przez wadliwą gruszkę układ paliwowy się zapowietrzał. Wymieniłem gruszkę, filtr i przewody na nowe lecz nie fabryczne tylko z metra i dałem opaski. Układ odpowietrzyłem. Auto pojeździło jeszcze ok 200km i po zgaszeniu już niestety nie odpaliło.

Wymieniłem ponownie filtr, zrobiłem próbę przelewową kręcąc rozrusznikiem parenaście razy po ok 20 sekund i 1 wtrysk - sucho, 2 wtrysk - w wężyk nabiło może ze 4mm, 3 wtrysk też nabiło w wężyk może ze 4mm, 4 wtrysk sucho.

Podpiąłem komputer Lunch wyszło, że ciśnienie na rozdzielaczu 60 i spada na -44(wartość ujemna) podczas kręcenia rozrusznikiem.

Zmieniłem czujnik ciśnienia na listwie oraz regulator w pompie Wtryskowej - nic to nie zmieniło. Odpalanie na plaka się też nie powiodło - kilka prób i nic. Raz próbował zagadać i na tym się skończyło.

Czy mogła posypać się pompa? - rozcinałem filtr paliwa w poszukiwaniu opiłków i nic nie znalazłem.
Czy może przestawił się jakimś dziwnym trafem rozrząd?

Proszę o pomoc może ktoś z Was miał podobny przypadek z 1,5 dci
Pozdrawiam

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Panie jak on na plaku nie pali, to z mety rozrząd na blokady a potem pomiar ciśnienia w cylindrach. Później sprawdzaj resztę jak zagada plakiem. Tam brak klina na wale. A widzi obroty wału, bo bez wałka odpali.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No to blokady i kompresja. Jeśli zapali jak wolno ssący to szukasz zasilania paliwem

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
A jak krecisz rozrusznikiem jakie jest ciśnienie na listwie?

Arkadi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
No to blokady i kompresja. Jeśli zapali jak wolno ssący to szukasz zasilania paliwem
Jeżeli okaże się że się przestawił rozrząd a koło zębate na wale jest bez klina co wówczas dalej? Ustawić od nowa i? - jak zapobiec by ponownie nie przestawił się

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Słuchaj tam jest ręczna pompka, czyli gruszka a one się psują.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie silnika. Tam przy pompie wysokiego ciśnienia jest zdaje się taki zaworek, czy ty go nie przestawiłeś. Taki jak w Scenic- u.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
60 czego? Trochę dziwne te wartości czym to czytasz?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
60 czego? Trochę dziwnewartości czym to czytasz?
Masz rację Mikrobi, już w innym miejscu na Forum widziałem te same wartości. A swoją drogą popraw mnie jeśli się mylę z tym zaworkiem na przewodach przy pompie. Pamiętam, kiedyś znajomy w swoim Scenic- u nim pokręcił przy wymianie filtra, bo na nim jest półokrągła strzałka lewo- prawo i odciął paliwo do pompy.

Arkadi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
Ciśnienie pokazuje 60 barów i spada do - 44 barów (wartość ujemna)

Zaworka przy pompie nie mam ponieważ wymieniałem wszystkie przewody na nowe (z metra cięte) i go wyrzuciłem.

Diagnozowane Lunchem (lanczem)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Jak na listwie może być podcisnienie i to -44 bar? Sprawdź dobrze czujnik i kabloteke...

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Zmien sprzet diagnostyczny,nie moze byc cisnienie ujemne.

Arkadi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
ok we wtorek zabiorę się za sprawdzenie rozrządu i kompresję

Arkadi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
Nie poknociłem wężyki podłączone dobrze, mam drugie takie kangoo i sprawdzałem bo różnie bywa

Arkadi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałcz
Witam ponownie
Dzisiaj mając trochę czasu zabrałem się jeszcze raz za sprawdzenie ciśnienia na garach. Pożyczyłem od kolegi mechanika firmowy tester i ma się następująco:
1 od rozrządu 220 Psi,
2 od rozrządu 260 Psi,
3 od rozrządu 280 Psi,
4 od rozrządu 320 Psi
Nie mogę odkręcić bez pneumatycznego klucza śruby od wału. 80cm przedłuża nie daje rady - boję się, że ją ukręcę. Macie Panowie jakiś patent na ruszenie tej śruby?
Co sądzicie o takim ciśnieniu?

Do góry Bottom