Śpiewaczek
Nowy
- Punktów
- 0
Mam Kię Vengę 1.4crdi (d4fc) o mocy 90km. Samochód wyprodukowany w 2010 roku, nalotu 210kkm. Dpf na pokładzie. Auto kupiłem uszkodzone, mianowicie :
-Na zimnym, jakieś 5 sekund po odpaleniu falują obroty w zakresie 700-100 obr./min. Czasami potrafią spać w granice 500 obr./min i auto prawie gaśnie. Dzieje się tak zarówno z włączoną i wyłączoną klimą. Zaznaczam, że wciśnięcie sprzęgła powoduje spadek obrotów z 879 obr./min na 816 obr./min. Po puszczeniu sprzęgła znów faluje przez 2-3sekundy, a później już trzyma obroty.
-Podczas jazdy często ma "lagi", szczególnie na zimnym. Podczas zmiany biegu na wyższy i puszczeniu sprzęgła, a następnie dodaniu gazu auto zwalnia (Niezależnie czy gazu dodaje się delikatnie czy do oporu). Występuje z częstotliwością raz na tydzień. Po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu jedzie już normalnie, nie trzeba go nawet gasić. W trakcie tego żadne kontrolki się nie zapalają. O takim problemie już gdzieś czytałem, lecz nie było rozwiązania.
-Dzwoniący rozrząd na zimnym, ale to też nie za każdym razem.
Podłączyłem auto pod klona AC i niżej podaje wartości które mogą być przydatne i które ulegają zmianie podczas wciskania sprzęgła. Zwracam się do Was z prośbą o interpretację tych wyników oraz ewentualne propozycje jak się z tym uporać. Nadmieniam, że sam ich nie mogę zinterpretować bo nie znam danych "referencyjnych" i nie mogę ich znaleźć.
Ze sprzętu diagnostycznego dysponuje tylko klonem AC I co tu dużo mówić - jestem amatorem
Do tej pory :
-Wymieniłem filtr paliwa oraz powietrza
-Sprawdziłem świece żarowe kontrolką
-Sprawdziłem jak pracuje cięgno przy turbo; bardzo luźno, luz na wirniku minnimalny, w dolocie zero oleju
-EGR ma minimalny nalot sadzy
Jeśli chodzi o rozrząd to czy ktoś robił to w tym silniku? Posiada schematy/manuale? Czy wymieniać oba łańcuchy i koła zembate? Ogólnie w sieci nie ma nic o tym motorze.
I podstawowe pytanie - jak zweryfikować czy się kwalifikuje on do wymiany? Dzwoni sporadycznie, szczególnie wtedy kiedy auto odstawione jest po ostrzejszej jedzie. Po lewej stronie na oslonie rozrzadu jest okienko inspekcyjne, czy będzie pomocne w ocenie stanu łańcucha lub napinacza? Po zakupie wymieniłem olej, gdyż był rozrzedzony przez olej napędowy.
Zamierzone ciśnienie paliwa : skacze w zakresie 245098-254901 hPa
Po wysprzęglaniu : 2352944hPa stałe
Regulator ciśnienia szyny : zakres 39,6-40,4% wolno
Po wysprzęgleniu : zakres 40,0-40,4% szybko
Przepływ powietrza : 7,84 g/s
Ciśnienie otoczenia : 976 mbar
Po wysprzęgleniu : 970 mbar
Czujnik ciśnienia powietrza : 980 mbar
Modulator podciśnieniowy : 4,7%
Obroty : 879/min
Po wysprzęgleniu : 816/min
Wyjście z urządzenia dawkującego paliwo (mprop) : zakres 40,0 - 40,4
Siłownik przepustnicy : 83,1%
Po wysprzęgleniu skok na 81,5 i powrót na 83,1
Masa powietrza : 28,2 kg/h
Liniowe ciśnienie listwy paliwa : skacze w zakresie 235294-245098 mbar
Po wysprzęgleniu : skacze w zakresie 225490-235290
Przepływ masy powietrza na cylinder : 327,6 mg/suw
Aktualna dawka wtrysku : skacze w zakresie od 2,0mm^3 do 2,7mm^3
Po wysprzęgleniu : 2,0mm^3
Aktualna dawka wtrsyju (inny parametr, ta sama nazwa) : 0,8mm^3
Położenie przepustnicy : 94,1%
Żądana dawka wtrysku z MI1 :0,8mm^3
Żądana dawka wtrysku z Pil1 : 0,0
Z Pil2 : 0,0
Z Pil3 : 0,0
Z Pol1 : 0,0
Z Pol2 : 0,0
Czujnik ciśnienia w rampie : 241,1 - 252,9 bar
Po wysprzęgleniu : 229,4 bar
Dawka wtryskiwanego paliwa : 2mg/suw stałe
Po wysprzęgleniu : 1-2mg/suw skacze
Położenie egr : 329
Po wysprzęgleniu : 341
Sprzężenie zwrotne egr : 44,7 %
Jedyne co mi się nasuwa to usterka układu paliwowego, a może to wina sprzęgła? Nadmieniam, że bierze ładnie środkiem, chodzi bez oporu.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pomysły co to może być. Do tej pory robiłem same Toyoty, Kię kupiłem bo była w naprawdę dobrej cenie.
-Na zimnym, jakieś 5 sekund po odpaleniu falują obroty w zakresie 700-100 obr./min. Czasami potrafią spać w granice 500 obr./min i auto prawie gaśnie. Dzieje się tak zarówno z włączoną i wyłączoną klimą. Zaznaczam, że wciśnięcie sprzęgła powoduje spadek obrotów z 879 obr./min na 816 obr./min. Po puszczeniu sprzęgła znów faluje przez 2-3sekundy, a później już trzyma obroty.
-Podczas jazdy często ma "lagi", szczególnie na zimnym. Podczas zmiany biegu na wyższy i puszczeniu sprzęgła, a następnie dodaniu gazu auto zwalnia (Niezależnie czy gazu dodaje się delikatnie czy do oporu). Występuje z częstotliwością raz na tydzień. Po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu jedzie już normalnie, nie trzeba go nawet gasić. W trakcie tego żadne kontrolki się nie zapalają. O takim problemie już gdzieś czytałem, lecz nie było rozwiązania.
-Dzwoniący rozrząd na zimnym, ale to też nie za każdym razem.
Podłączyłem auto pod klona AC i niżej podaje wartości które mogą być przydatne i które ulegają zmianie podczas wciskania sprzęgła. Zwracam się do Was z prośbą o interpretację tych wyników oraz ewentualne propozycje jak się z tym uporać. Nadmieniam, że sam ich nie mogę zinterpretować bo nie znam danych "referencyjnych" i nie mogę ich znaleźć.
Ze sprzętu diagnostycznego dysponuje tylko klonem AC I co tu dużo mówić - jestem amatorem

Do tej pory :
-Wymieniłem filtr paliwa oraz powietrza
-Sprawdziłem świece żarowe kontrolką
-Sprawdziłem jak pracuje cięgno przy turbo; bardzo luźno, luz na wirniku minnimalny, w dolocie zero oleju
-EGR ma minimalny nalot sadzy
Jeśli chodzi o rozrząd to czy ktoś robił to w tym silniku? Posiada schematy/manuale? Czy wymieniać oba łańcuchy i koła zembate? Ogólnie w sieci nie ma nic o tym motorze.
I podstawowe pytanie - jak zweryfikować czy się kwalifikuje on do wymiany? Dzwoni sporadycznie, szczególnie wtedy kiedy auto odstawione jest po ostrzejszej jedzie. Po lewej stronie na oslonie rozrzadu jest okienko inspekcyjne, czy będzie pomocne w ocenie stanu łańcucha lub napinacza? Po zakupie wymieniłem olej, gdyż był rozrzedzony przez olej napędowy.
Zamierzone ciśnienie paliwa : skacze w zakresie 245098-254901 hPa
Po wysprzęglaniu : 2352944hPa stałe
Regulator ciśnienia szyny : zakres 39,6-40,4% wolno
Po wysprzęgleniu : zakres 40,0-40,4% szybko
Przepływ powietrza : 7,84 g/s
Ciśnienie otoczenia : 976 mbar
Po wysprzęgleniu : 970 mbar
Czujnik ciśnienia powietrza : 980 mbar
Modulator podciśnieniowy : 4,7%
Obroty : 879/min
Po wysprzęgleniu : 816/min
Wyjście z urządzenia dawkującego paliwo (mprop) : zakres 40,0 - 40,4
Siłownik przepustnicy : 83,1%
Po wysprzęgleniu skok na 81,5 i powrót na 83,1
Masa powietrza : 28,2 kg/h
Liniowe ciśnienie listwy paliwa : skacze w zakresie 235294-245098 mbar
Po wysprzęgleniu : skacze w zakresie 225490-235290
Przepływ masy powietrza na cylinder : 327,6 mg/suw
Aktualna dawka wtrysku : skacze w zakresie od 2,0mm^3 do 2,7mm^3
Po wysprzęgleniu : 2,0mm^3
Aktualna dawka wtrsyju (inny parametr, ta sama nazwa) : 0,8mm^3
Położenie przepustnicy : 94,1%
Żądana dawka wtrysku z MI1 :0,8mm^3
Żądana dawka wtrysku z Pil1 : 0,0
Z Pil2 : 0,0
Z Pil3 : 0,0
Z Pol1 : 0,0
Z Pol2 : 0,0
Czujnik ciśnienia w rampie : 241,1 - 252,9 bar
Po wysprzęgleniu : 229,4 bar
Dawka wtryskiwanego paliwa : 2mg/suw stałe
Po wysprzęgleniu : 1-2mg/suw skacze
Położenie egr : 329
Po wysprzęgleniu : 341
Sprzężenie zwrotne egr : 44,7 %
Jedyne co mi się nasuwa to usterka układu paliwowego, a może to wina sprzęgła? Nadmieniam, że bierze ładnie środkiem, chodzi bez oporu.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pomysły co to może być. Do tej pory robiłem same Toyoty, Kię kupiłem bo była w naprawdę dobrej cenie.