• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia sorento II wymiana sprzęgła

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Witam. Przymierzam się do wymiany sprzęgła i dwumasy w moim sorento 2. Kia jest z 2012r i z silnikiem 2.0 crdi i przednim napędem. Może ktoś przerabiał ten temat, jak będzie prościej wyjąć cały silnik razem ze skrzynią czy tylko skrzynię. Może jakieś porady, żeby się nie na szarpać.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Powiedz mi jeszcze czy łożysko jest jakoś przykrecane, bo od spodu między skrzynią a silnikiem na społawianiu są dwa otwory na dole i widać dwie śruby na klucz imbusowy.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Wydaje się że nie , bo są dużo wyżej niż miska , w tym sprzęcie docisk jest wciskamy czy ściągnięty.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Dzięki jeszcze jedno półoś od strony prawej zdemontować czy zostawić przykręconą do silnika ciężko ją wypiąć.

Ostatnia edycja:

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Dzięki wszystkim za pomoc ,skrzynia wyjęta dwumas był tak rozsypany że zaczął wycierać obudowę skrzyni . Jeszcze może ktoś podpowie z jaką siłą dokręca się koło dwumasowe.

mech56

Początkujący
Punktów
0
Słuchajcie, wydaje mi się, że też muszę wymienić sprzęgło w swoim samochodzie, bo coś strasznie stuka podczas odpalania samochodu i coś mi się zdaje, że to dotyczy właśnie sprzęgła. Aktualnie posiadam samochód marki volvo i tak się zastanawiam gdzie mogę zakupić dobre i nie drogie ? Może mi ktoś coś podpowie? Szukałem też sklepu internetowego i znalazłem statim

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Fructon wielkie dzięki, nie zauważyłem wcześniej tych momentów

Do góry Bottom