• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klekot jak diesel, Skoda Fabia 1.4 MPI 1 68 KM z LPG

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0
W czasie trasy silnik zaczął klekotać jak na filmiku(trzeba brać poprawke na stukające wtryski z gazu, jednak to nie w tym problem), na drugi dzień problem już zniknął...jednak nie wiadomo kiedy znowu tak sie stanie i co sie dzieje. Ktoś wie co to może być i jak najwyżej to sprawdzić.

Film: https://youtu.be/3qU-zO1enV8

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Dla świętego spokoju sprawdz luz na zaworach. Na necie znajdzies zapewne procedure ustawiania wstepnego luzu.

Na zimmym nie slyszysz klekotu ?

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Sprawdź to co wyżej opisane, jak nie to jeździj, aż zacznie sie to powtarzać częściej - wtedy stetoskop i słuchaj gdzie dudni

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0
Problem na jakiś czas ucichł, jednak znowu wrócił. Apropo luzów zaworowych... w tym silniku są popychacze hydrauliczne, więc nie ma ręcznego kasowania.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie lata wałek w obudowie?
Nie pamiętam czy tam czasem nie było problemu z za krótkimi tłokami.

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0
Nie lata wałek w obudowie?
Nie pamiętam czy tam czasem nie było problemu z za krótkimi tłokami.
Da się to łatwo sprawdzić ? Sporo ostatnio czytałem i oglądałem..i z jednych z moich podejrzeń był też "piston slap"- tłok lata na boki i wtedy pojawiają się stuki.
Mogło by coś być z wałem lub tłokami bo częstotliwość stuków rośnie wraz z obrotami....dziwne tylko że potrafie auto odpalić i się to dzieje...podjechałem do mechanika i jak na złość ustało i chodziło jak w zegarku a wracając po czasie znowu. Raz tak raz tak :)

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
Problem na jakiś czas ucichł, jednak znowu wrócił. Apropo luzów zaworowych... w tym silniku są popychacze hydrauliczne, więc nie ma ręcznego kasowania.
chopie kto ci takich pi...ł nagadał gdzie w tym silniku masz hydraulikę, toż to stary skodowski silnik pamiętający jeszcze jozin-a z bazin jak swoja 1000 mb popylał. tam jest wałek rozrządu w bloku i korekta luzu zaworów na śrubki 0,20 Dolot i 0,25 Wydech, klucz (chyba) 12 i płaski śrubokręt jest potrzebny , no i szczelinomierz. robótka prosta możesz nawet pod blokiem sprawdzić i poustawiać.

Piekar00

Uczestnik
Punktów
0
chopie kto ci takich pi...ł nagadał gdzie w tym silniku masz hydraulikę, toż to stary skodowski silnik pamiętający jeszcze jozin-a z bazin jak swoja 1000 mb popylał. tam jest wałek rozrządu w bloku i korekta luzu zaworów na śrubki 0,20 Dolot i 0,25 Wydech, klucz (chyba) 12 i płaski śrubokręt jest potrzebny , no i szczelinomierz. robótka prosta możesz nawet pod blokiem sprawdzić i poustawiać.
Skodowski mechanik, :) i nalatał by 200k bez żadnej korekty ?

Mam ten samochód i są w nim hydrauliczne.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
ja felicią z tym silnikiem zrobiłem 130 kkm regulowałem kilka razy(drobne korekty i tylko pojedynczych zaworów) dużo zależy od stylu jazdy. Poza tym napisałem że to bardzo prosta robótka jest, nawet nie trzeba do fachowego mechanika jechać a jeden potencjalny problem można wykluczyć

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Nie mozliwe żeby klepanie znikalo i pojawiało sie na zwyklym ustawianym rosrzadzie. Jaki tam jest kod silnika. Czy te wtryski gazu to walteki? Odepnij gaz i na benzynie bezpośrednio do wtryskow zapodaj sygnaly sterownika i zobacz czy napiernicza.

Do góry Bottom