• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koło dwumasowe do oceny

Duch^

Początkujący
Punktów
0
Czy te koło zamachowe nadaje się do użytku? Koło nie ma luzów góra dół i tak ciężko chodzi. Jest to koło firmy luk ma rok czasu.. Silnik 1.9 tdi awx avf.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Dwa ząbki luzu to jest fabryczna norma, możesz śmiało zakładać i będzie latać:)

Duch^

Początkujący
Punktów
0
dzięki dla pewności lepiej zapytać :)

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Dwa ząbki luzu to jest fabryczna norma, możesz śmiało zakładać i będzie latać:)
Przepraszam bardzo ale ja słyszałem że na dwumasowym kole zamachowym dopuszczalny luz jest do 7 zębów. Odniesie się ktoś do tego ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sprawdzam używane dwumasy przyrządem do pomiaru luzu i każde koło zależy od modelu i rocznika ma inny dopuszczalny stopień zużycia. Koła fabryczne jedne mają tolerancję większą a inne nie mają wcale. Do tego służy katalog z normami jakie posiadają dwumasy, który jest dołączony do przyrządu. Nie przypominam sobie by jakieś koło miało tak dużą granicę tolerancji. We wtorek zajrzę i napiszę. W twoim modelu luz 4 zębów jest nie dopuszczalny, wtedy już słychać stuki na biegu jałowym.

Duch^

Początkujący
Punktów
0
Według luka ten dwumas powinien mieć luz max 1.6 mm ten dwumas przy naprawdę samym luzie tyle co napisali a jak się postarasz b ardziej dociągniesz do 2 cmm mi się wydaje że to jak ze sklepu tym bardziej że chodzi ciężko jak sklepowa.. hmm

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
Zawsze się zastanawiam czemu ma służyć ta dwu masa,chyba tylko producentom.Bo stare sprzęgła spełniają tą samom rolę a nawet lepszą mniejsze koszta ,iawaryjność

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
prawda, ja w dosc malym silniku czuje roznice

nusbaun

Gaduła
Punktów
4
Grupa vw w zasadzie chodzi na sztywnym kole .Ale do innych aut nie polecam ,auto potrafi szarpac .I druga sprawa medalu dokup coś odzielnje do takiego sztywnego jak coś padnie, znowu nowy komplecik.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
przypadek taki, dwa razy zakładana, sprzęgło,dwu masa czyli komplet niby nowe ze sklepu pół roku koleś jeżdził na każdej no na jedym około trzech miesięcy.Za trzecim razem wymienione na klasyczne sprzęgło i sądze problem z głowy.A marka wozu to VW Bora 1.9tdi na pąpowtryskach.

Sebastian 121077

Początkujący
Punktów
0
Miasto
borysów
To tak samo i ja wam powiem ze na nowej dwumasie sklepowej miałem wrażenie większego luzu nisz te całe 1.6mm nisz na starym fakt stare było śląska a nowe luka i niewiem czy dobże zrobiłem zakładając takie ale fakt mam na to niby rok gwarancji ale wszystko się okaże jak narazie smignołem prawie 14000 i mam wrażenie ze jest coś nie tak z tym sprzęgłem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Doswiadczalnie 140konne hdi z dwumasa na sztywne, roznica podczas jazdy, subiektywnie jak by lekko wyczuwlana, przy zmianie biegow zadna, dla zywotnosci skrzyni jeszcze nie zbadana. Auto na 140KM zrobione jakies 3 lata temu i tyle samo smiga na sztywnym zestawie. Skrzynia kosztuje 200pln, mozna w zasadzie pominac ja w ocenie:) Dwumasy maja wieksze znaczenie w dostawczych ciezkich samochodach, tam zywotnosc ukladu przeniesienia napedu ma znaczenie chociaz z drugiej strony 130konne ducato z rocznika 2000 bez problemu zrobi na skrzyni i sprzegle 300tys. Sadze ze przez samochod zarobi na nowe:)

Kisielo

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Wieluń
Pytanie jaki jest dopuszczalny luz dla dwumasy z Alfa Rome 156, 1.9 JTD, 105KM, rocznik 1999?

Sprzęgło przy ruszaniu szarpało całą budą jak szalone, pod zrzuceniu skrzyni okazało się, że rozklekotane jest łożysko, wydarte słoneczko docisku (docisk odwrotny "wyciągany", a nie dociskany), jednak koło dwumasowe wykazuje luz podobny jak to na filmie. Jest ono jednak w tym aucie od nowości i ma około 2oo ooo km.

Czy ktoś ma możliwość podania tego luzu i czy rozklekotane łożysko może powodować takie objawy?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Maks kąt swobodnego obrotu 11, maks liczba zębów mechanizmu 3, maks luz krawędziowy 1.6. Posiada płytkę kontroli tarcia, to znaczy, że przy ciężko palącym silniku zniszczysz dwumasę nie jeżdżąc tym autem:).

Kisielo

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Wieluń
A więc tak te wartości 11 st i 3 zęby to jest licząc od punktu spoczynkowego w lewo 3 i w prawo 3 tak? Luz krawędziowy gdzie zmierzyć? I jaka jest jednostka wartości 1.6? Gdzie znajdę tą płytkę kontrolną i jak ją czytać?

Spr na mojej dwumasie wygląda to tak w punkcie A dwie górne kreski oznaczają luz bez oporu, od pkt A do pkt C jest maksymalne wychylenie po użyciu breszki, zwolnienie z wychyłu w pkt C skutkuje powrotem do pkt B.

Czyli wychył w każdą str o 6 zębów co wskazuje na zużycie dobrze kombinuję?

Załączniki

• DSC_0212abc.JPG
    DSC_0212abc.JPG
    956,6 KB · Wyświetleń: 35
Do góry Bottom