• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kto na czym pracuje (?)

josh62

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dublin IE
Witam wszystkich,być może moja opinia będzie pomocna dla kogoś a więc po kolei znam prawie wszystkie ustrojstwa jak VCDS,Snap-On,Lexia, Clip,Launch Diagun,Fiat ecuscan,Op-Com.Pracowałem też na Vas-ie i tak do ogólnej diagnostyki Launch Diagun jest bezapelacyjnym zwyciezcą ,potrafi mile zaskakiwać w tej chwili mam dostep też do Snap-On Modis i musze wam powiedzieć że sprzet jest 10 razy droższy od Launcha a jedynie ma troche lepsze oprogramowanie do mercedesa i Bmw.Pozostałe są to prawie dedykowane do konkretnych marek samochodów i tak przy zakupie trzeba sią tak naprawdę zastanowić do czego bedzie sprzet uzywany ,jeśli ktoś bedzie chciał mogę udzielic wiecej info.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jeszcze kilka lat temu to komputer był większy, diagnoskop był większy, tylko w dużym lampowym oscyloskopie był mały ekranik :)

Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0063.JPG
    IMG_0063.JPG
    32,6 KB · Wyświetleń: 89

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
ciekawy jestem ktore to oprogramowanie do bmw i mercedesa jest leprze w snap on zawsze wydawalo mi sie ze launch jest sprytniejszy co chodzi o te marki?
Mr. josh62 prosze o info

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Witam.
Zapomniałem że mam urządzenie do ustawiania składu mieszanki w gaźniku za pomocą świecy z wizjerem do podglądania koloru płomienia w cylindrze podczas pracy silnika :)
Pozdrawiam.
Mam też gdzieś taką zabawkę, w latach 90-tych kupiłem na bazarze w Wilnie- produkt naszego byłego sąsiada ZSRR:) Do regulacji gaźników rewelacyjny sprzęt:)

Adam12

Uczestnik
Punktów
6
Teraz ja
CDIF 2 +kolorowe kostki, aktualizacje na bieżąco
MAGNETI MARELLI ASIAN GOLD
VCP + K
Dostęp do LAUNCH DIAGUN (kolega za płotem)
Skopometr HANTEK DSO 1060
geometria HUNTER ProAlign 130 z głowicami DSP700
stację do obsługi klimatyzacji Valeo Clim Fill Auto
Miernik naprężenia paska rozrządu CONTI Btt Hz
Tester akumulatora MAGNETI MARELLI

Teraz to prawie reklama, ale nie narzekam na brak sprzętu i staram się uzupełniać na bieżąco strasznie lubię mieć czym robić, oczywiście na ile budżet pozwala

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Teraz ja
CDIF 2 +kolorowe kostki, aktualizacje na bieżąco
MAGNETI MARELLI ASIAN GOLD
VCP + K

Dostęp do LAUNCH DIAGUN (kolega za płotem)
Skopometr HANTEK DSO 1060
geometria HUNTER ProAlign 130 z głowicami DSP700
stację do obsługi klimatyzacji Valeo Clim Fill Auto
Miernik naprężenia paska rozrządu CONTI Btt Hz
Tester akumulatora MAGNETI MARELLI

Teraz to prawie reklama, ale nie narzekam na brak sprzętu i staram się uzupełniać na bieżąco strasznie lubię mieć czym robić, oczywiście na ile budżet pozwala
pewnie, kobiety kupują pierścionki, kolczyki, bluzeczki i buty a chłopaki lubią inne zabawki :D, ja ostatnio kupiłem sobie pneumatyka Ingersoll Rand, trochę słabszy od Chicago Pneumatic ale na CP mnie nie stać, do tego kupuję sobie różne fejsy, klucze, mimo to że pracuję u kogoś chcę mieć coś swojego

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no ale INGERSOLL RAND nie jest gorszy od CP mam te klucze od paru lat i teraz to tylko te kupuje bardzo dobre

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no ale INGERSOLL RAND nie jest gorszy od CP mam te klucze od paru lat i teraz to tylko te kupuje bardzo dobre
dzis rozebrałem mojego IR i się okazało że ma pocharatane dekielki silnika, wyszlifowałem je papierem ściernym do równego, łopatki wirnika również, wszystko ładnie nasmarowałem i śmiga aż miło, ale i tak CP mocniejszy :) koledze z wulkanizacji ostatnio naprawiałem

rado084

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Ostrołęka
Witam wszystkich forumowiczow-klubowiczow :)
Nie chce zakladac nowego tematu bo nie bede zasmiecał... Chce kupic jakis tester diagnostyczny kasowanie bledow, programowanie kluczyków i kart (Renault), czujniki kół itp. kodowanie wtryskiwaczy... Oczywiscie skanowanie poszczegolnych modułów np w VW, Audi czy BMW Mercedes... Czy tymi sprzetami mozna aktualizaowac oprogramowania w nawigacjach samochodowych? Zastanawiam sie co kupic. Czy kupic Autocoma, Texe czy Autobossa? Czy Autocom to w pelni legalny sprzet z aktualizacjami i legalnym oficjalnym oprogramowaniem? Wiem ze roznica ceny miedzy TexaAutoboss a Autocomem jest bardzo duza ale czy warta?

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
wszystko zalezy od tego ile autek przechodzi przez Twoj warsztat i jaki rocznik tych autek

rado084

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Ostrołęka
Kolego na razie praktycznie nic nie przechodzi. Robie tylko tyle co dla siebie. Znam sie dobrze na francuzach ale i kitajce i VAGi bede tez chaial robic... Przekladam tez angliki...

killer85

Modernsoft
Punktów
5
Miasto
łódź
Kolego na razie praktycznie nic nie przechodzi. Robie tylko tyle co dla siebie. Znam sie dobrze na francuzach ale i kitajce i VAGi bede tez chaial robic... Przekladam tez angliki...

JA POLECAM ZMONTOWAĆ SOBIE TAKI ZESTAW
PSA FRANCUZY -DIAGBOX -450 PLN RYŻ
MERCEDESY -STARKA -2000 PLN RYŻ
BMW - D CAN - 120 PLN RYŻ
-PASOFT -120 PLN RYŻ
-CARSOFT 6.5 -120 PLN RYŻ
GRUPA VAG -VCP -960 PLN ORYG TU MOŻNA POMINĄĆ 2 DOWOLNE ALE FAJNIE MIEC WSZYSTKIE
-VCDS -1700 PLN ORYG
-VAS 19 -450 PLN RYŻ
RENAULT -CLIP -900 PLN RYZ
VOLVO -VIDA -900 PLN RYŻ
FORD -VCM -1600 PLN RYŻ
FIAT -MES 1,7 - 200 PLN ZESTAW KABLI RYŻ (LIC Z SIECI :p)
-200 PLN ORYGINALNA LIC + 200 KABLE RYŻ
OPEL -OP COM - 400 PLN RYŻ
-3000 PLN ORYG

OGÓLNY TESTER CHINA AUTOCOM 1000 PLN /ORYGINAŁ 10 000

DO TEGO LAPEK D630 2 PARTYCJE POSTAWIONA STARKA DEVELOPER NAJWAŻNIEJSZE (LAPEK SAM KOLE 600 ZE STARKĄ 1000)

TO TRZEBA MIEĆ BY POPRACOWAĆ

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
1. Kupa sprzętu, zero talentu. To nie sprzęt, a technika, zrobi z Ciebie zawodnika,
2. Żeby popracować, to trzeba mieć wiedzę. Najlepszy sprzęt, za Ciebie roboty nie zrobi,
3. Dzięki takiemu podejściu, pseudo fachowcy zaniżają ceny, a Ci, którzy chcieliby pracować na
oryginałach, a nie tylko bawić się ryżowcami, nie mogą się przez takich ludzi rozwijać, bo trafia się debil spod bloku, który "podłancza pod kompjuter" za dychę.
4. Współczuje Ci, jak wpadnie byle jaka kontrol i ten ostatni argument, powinien najbardziej
przemówić do rozumów, ludzi którzy mają trochę oleju w głowie.

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
Ja rowniez posiadam w swojej kolekcji to co kolega killer85
plus
Honda HIM
Toyota Techstrem
BMW Icom
BMW Scaner 1.4
BMW DashScaner 2.20
Launch Diagun
Autocom 2013.2
Snapon Verus
i cala game roznych programatorow takich jak
carprog ,upa-usb, xprogm zbyt wiele zeby wszystkie wymieniac
oczywiscie wszystko RYZ
z wyjatkiem snap on VERUS jedyny orginal jaki posiadam i dodam ze byl to blad nigdy tej kasy nie wroce jaka w niego wpakowalem
i nie zgodze sie z Kolego grzybol ktory napisal (Kupa sprzętu, zero talentu)
nie bardzo widze w tym spojnosc
ale to dlugi temat

killer85

Modernsoft
Punktów
5
Miasto
łódź
NO JA MAM JESZCZE AVDI DP3 VP990 XPROG ITP. ALE TROSZKĘ JEST W TYM PRAWDY KUPA SPRZETU ZERO TALENTU ... MAŁY PIERWIASTEK OCZYWISCIE PRAWDY ...BO TO PRZYJDZIE Z CZASEM -> WIEDZA ...
VIDA TO LEZY NIGDY NIE PODPOIŁEM ... np pasy w mercu da sie wykodować starka a ja to robię avdi z lic merce ...wiedze taka jak sbc programowanie zakresu temperatur prądu czyszczeniu błędów typu c235c to musiałem kupić -teraz sam mam 4 lata praktyki i moge szkolenia robic idac dalej kolega robił doświetlanie w skodzie w kilka sekund .. ja musiałem się naczytać i robiłem to tylko raz :/ ... w bmw to jestem niedojdą i bym sobie nawet psa nie dał wyprowadzić :) d can służy mi do czytania kasowania błędów i tak można wymieniać i wymieniać ...

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Tylko, że jak się zaczniesz uczyć na portfelu klienta, to biada Tobie Panie...
Ja swoje w temacie napisałem, zatem ucinam polemikę.
Chodziło mi tylko o to, żeby nowi nie pomyśleli sobie ile to oni teraz na hurra muszą nakupić i jak będzie im się nagle super pracowało i ile to będą mieć z automatu klientów.
Tak nie jest.
Przede wszystkim, liczy się wiedza.
Ten kto umie, to nawet kontrolką dobrą diagnozę zrobi ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak do sprawdzenia bledow to wiedzy zadnej nie trzeba. Ale zeby logi zrobic lub zkumac co oznaczaja dane wartosci to juz trzeba liznac troche....
Przykladowo wywala blad dokadowania.
Turbo czyste map sensor wymieniony bo nie wiedziales jak go sprawdzic wiec wymieniles w ciemno jak to robia spece forumowi a blad jak byl tak jest.
I co z tym calym sprzetem poczniesz?
Bez wiedzy nic.....

Do góry Bottom