Rys00
Boss regionalny
- Punktów
- 94
To go o tym wątku poinformuj, daj mu szanseco w takim razie mam zrobić? Być może nigdy nawet nie zobaczy tego wątku
To go o tym wątku poinformuj, daj mu szanseco w takim razie mam zrobić? Być może nigdy nawet nie zobaczy tego wątku
Poinformowałem sprzedającego wczoraj o tym wątku. Dzisiaj był również dostępny na forum także widział na pewno moją wiadomość ale jak widać nic się w tej sprawie nie zmieniłoTo go o tym wątku poinformuj, daj mu szanse
Będę następnym razem mądrzejszy i ewentualnie będę załatwiał cokolwiek tylko i wyłącznie przez portale aukcyjne które ponoszą odpowiedzialność za sprzedaż oraz kupno.Kolego, jak ktoś spoza "allegro" nie chce wysłać za pobraniem, to dostaje od razu biznesowego kopa w jądra.
Wszyscy wiedzą, a ja nie wiem
To jest zwykłe oszukaństwo.
Dobrze, że oleju u niego nie wymieniam
Weź teraz od niego samochód kup, ja pierd.
Nie bój się przyjacielu, te pieniądze mu staną w gardle. Nie w tym, to w następnym wcieleniu.
Po prostu tak się nie robi.
Który to gagatek?
Dlatego ustawodawca przewidział takie sytuacje. Nawet kiedy jest sprzedawany nowy towar przy zakupach przez internet bez podania żadnej przyczyny można go odesłać.
Tutaj to widzę jakieś dzikie interesy
Który to ma takie frykasy?
30% ceny? Nowy jeśli o AliExpress kosztuje około 5.500 zł oczywiście ceny są różne więc można kupić taniej. Piszesz 30% ceny przy kupnie interfejsu za 2.800 zł więc radził bym wziąć kalkulator i sprawdzić jeśli z obliczeń wychodzi 30 to raz.Wygląda że sprawa dotyczy mnie, więc zajme stanowsko.
Faktycznie autor tego jeczenia i narzekania kupił ode mnie skaner diagnostyczny Xtool. Skaner był już leciwy , nwet chyba nie produkowany już przez Xtoo-a.
Kupił sprzęt za około 30% jego ceny na Aliexpress.
Po drugie, ja sam zaproponowałem odbiór osobisty skanera diagnostycznego u mnie w warsztacie. Autor tego jęczenia zrezygnował z osobistego odbioru.
Ma brata w Warszawie ale na drugim końcu miasta i pomyslał że nie bęzdie mu d.... zawracał.
Dla jasności sytuacji wysłałem zdjęcia skanera zarówno wyłączonego jak i włączonego.
Wyraźnie widać jaki był jego stan i człowiek wiedział co kupuje.
Więcej po kupnie potwierdził w wiadomości prywatnej na forum, że skaner działa mimo swoich lat doskonale.
Aktualizacje są nadal pobierane.
Po krótkim czasie faktycznie napisałe mi, że wszystko jest w porządku i jest zadowolony ale ... estetycznie nie podoba mu się że na ekranie jest jakaś "wyspa" , która absolutnie nie przeszkadza w pracy skanera. ekran dotykowy działa ale jemu to wizualnie i estetycznie sie nie podoba.
Panowie do jasnej cholery bądźmy dorośli i poważni.
Mam potwierdzenie od kupującego , że sprzedałem towar który jest sprawny a to że są ślady użytkowania to normalne w przypadku sprzętu używanego zwłaszcza przez wiele lat.
To ja zarzucam autorowi tego wątku, że chciał ode mnie wyłudzić 425zł na nowy ekran dotykowy do skanera bo stary mu sie po prostu przestał podobać.
Bądźmy poważni !!!
na koniec dobra rada dla autora i ogólu .
Wyrok Sądu Najwyższego.
Zasięgnąłem porady prawnej i krótko mówiąc
Sądu Najwyższego
z dnia 13 marca 1981 r.
III CRN 31/81
TEZA aktualna
Kupno używanej rzeczy zawsze pociąga za sobą niebezpieczeństwo, że rzecz nie odpowiada oczekiwaniom. Upływ czasu i używanie rzeczy, nawet zgodne z jej przeznaczeniem, mogą mieć wpływ na powstanie wad rzeczy, przy czym ich stopień może być różny. W konsekwencji nie ma podstaw do przyjmowania odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady związane z upływem czasu używania. Dotyczy to zwłaszcza rzeczy o wysokim stopniu złożoności. Sprzedawca jest zawsze zwolniony od odpowiedzialności, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy (art. 557 § 1 k.c.).
Jeszcze jakieś pytania do mnie?
Ja widziałem takie skanery za ponad 7000zł. Za ile ty widziałeś nie mam na to wpływu.30% ceny? Nowy jeśli o AliExpress kosztuje około 5.500 zł oczywiście ceny są różne więc można kupić taniej. Piszesz 30% ceny przy kupnie interfejsu za 2.800 zł więc radził bym wziąć kalkulator i sprawdzić jeśli z obliczeń wychodzi 30 to raz.
Oczywiscie była mowa o odbiorze osobistym ale interfejs miał być używany, bez WAD które ma dlatego też nie chciałem fatygować brata żeby odbierał interfejs z 2 końca warszawy tylko po to żeby też mi go wysłać.
Oczywiście interfejs działa i to przyznaje ale ma wadę o której nie było mowy. Zaproponowałem zwrot interfejsu lub negocjację ceny oraz wysłałem stronę na której można kupić warstwę dotykową która jest rozlana i ona kosztuje właśnie około 425 a dostałem w odpowiedzi paragrafy 30% ceny? Nowy jeśli o AliExpress kosztuje około 5.500 zł oczywiście ceny są różne więc można kupić taniej. Piszesz 30% ceny przy kupnie interfejsu za 2.800 zł więc radził bym wziąć kalkulator i sprawdzić jeśli z obliczeń wychodzi 30 to raz.
Poważni ludzie mogą się dogadać tak żeby obydwie strony były zadowolone a ukrywanie lub też wysyłanie paragrafów oraz informowanie o kontaktowaniu się z adwokatem nie jest na miejscu. Proponowałem zwrot lub naprawę bo za taką cenę można kupić sprawne interfejsy bez wad które ten posiada. Zdjęcia były ale proszę obejrzeć sobie moje które wysłałem w wątku i potwierdzić czy rzeczywiście jest z dotykiem wszystko okej i czy rzeczywiście dotyk nie jest uszkodzony
Dla mnie wałkiem jest jak ktoś oczekuje ode mnie że zapłace mu 100euro żeby my wrażenia wizualne poprawić .I tak i nie, powiedzmy, że kupujesz u mnie samochód bez oglądania, cały bok przerysowany ale zdjęcia tak zrobione, że ktoś kto się tego nie spodziewa nie zobaczy. Jeździć można, ale niesmak pozostaje.
Jak dla mnie zasłanianie się takimi wyrokami to ewidentny przejaw wałka z premedytacją. Rozumiem, że sprzedajesz używany skaner za ułamek wartości nowego, ale jak dla mnie taka wada byłaby istotna i chciałbym o niej wiedzieć przed kupnem. Spodziewałbym się porysowanego ekranu albo obudowy a nie jakiejś dziwnej plamy która nie wiadomo jak powstała i nie wiem czy zaraz nie pójdzie dalej.
Odebrałbyś zwrot a nie pajacujesz, jak tak lubisz paragrafy to dajesz o rękojmi przy sprzedaży, jeśli nie masz jej wyłączonej pisemnie to obowiązuje niezależnie czy sprzedałeś jako firma czy prywatnie a w mojej ocenie przy zdjęciach jakie były tutaj wrzucane jesteś na przegranej pozycji bo wygląda jakbyś umyślnie tego nie pokazał.

Kazdy moze wejsc i sprawdzic ile kosztuje nowy szczerze mówiąc nie widziałem żadnego za 7 tyś zł ale okej. Różnice są i średnia cena to 1400-1500 $ także 5400-5800 zł także nadal wychodzi połowa ceny za którą kupiłem interfejs.Ja widziałem takie skanery za ponad 7000zł. Za ile ty widziałeś nie mam na to wpływu.
Dla mnie wałkiem jest jak ktoś oczekuje ode mnie że zapłace mu 100euro żeby my wrażenia wizualne poprawić .
Takie zdjęcia wyslałem. To wyjaśnia sprawę ?
Czy za mało żeby się zorientować i ewentualnie zadać przed kupnem dodatkowe pytania ?
Ja niczego nie ukryłem .
Temat uważam za zamknięty po spojrzeniu na zdjęcia.
A ja autorowi wątku szantażować sie nie dam, a takie próby pod moim adresem podjął.
Jak ktoś mi piszę coś w klimacie : daj mi 425zł bo chcę sobie nowy ekran zafundować, a jak mi nie dasz to obrzucę ciebie gównem.
Nie ze mna takie zagrywki.
Wyświetl załącznik 56203 Wyświetl załącznik 56204
No w ciula se lecisz, na zdjęciu to wygląda jakby ktoś kciuka odbił na ekranie.Takie zdjęcia wyslałem.
Nie wiedząc w którym miejscu znajduje się dokładnie wada ciężko cokolwiek stwierdzić. Pokazywałem zdjęcia trzem osobom i żadna nie wskazała uszkodzenia na zdjęciach które dostałem od sprzedającego. Na wylaczonym jak i włączonym interfejsie mając go przed oczami widać to bardzo z resztą moje zdjęcie to potwierdza.No w chuja se lecisz, na zdjęciu to wygląda jakby ktoś kciuka odbił na ekranie.
A mówili, żeby z warszawiakami nie robić interesów.
Najwidoczniej sprzedający praktykuje takie zachowanie i wiedział dokładnie o tym bo nie było żadnej mowy o zwrocie lub też pokryciu naprawy także do miewam że ukrył ten fakt i udało mu się bardzo dobrze. Nie mówiąc nawet o zwykłym zachowaniu jak przyznanie się do błędu i przeprosin tylko wysyłaniu paragrafów i straszeniu prawnikiemNie wiedząc w którym miejscu znajduje się dokładnie wada ciężko cokolwiek stwierdzić. Pokazywałem zdjęcia trzem osobom i żadna nie wskazała uszkodzenia na zdjęciach które dostałem od sprzedającego. Na wylaczonym jak i włączonym interfejsie mając go przed oczami widać to bardzo z resztą moje zdjęcie to potwierdza.
Interfejs miał być używany i zdawałem sobie z tego sprawę bo rysy widać, a nie z wadą także wszystko się kupy nie trzyma.Nie wiedząc w którym miejscu znajduje się dokładnie wada ciężko cokolwiek stwierdzić. Pokazywałem zdjęcia trzem osobom i żadna nie wskazała uszkodzenia na zdjęciach które dostałem od sprzedającego. Na wylaczonym jak i włączonym interfejsie mając go przed oczami widać to bardzo z resztą moje zdjęcie to potwierdza.
Najwidoczniej sprzedający praktykuje takie zachowanie i wiedział dokładnie o tym bo nie było żadnej mowy o zwrocie lub też pokryciu naprawy także do miewam że ukrył ten fakt i udało mu się bardzo dobrze. Nie mówiąc nawet o zwykłym zachowaniu jak przyznanie się do błędu i przeprosin tylko wysyłaniu paragrafów i straszeniu prawnikiem
Pewnie jakby nie działa to by też było "stan jak na zdjęciach" bo wyłączony xDMoże tę opinię z Googla na które się żalisz to wcale nie takie przesadzone.

No niestety… Aktualnie interfejs jest u elektronika i czeka na wymianę dotyku. Niestety ale koszta musiałem pokryć sam bo jak widzieliście sprzedający uważa że z interfejsem było wszystko w porządku. Nie jestem mściwy ale bardzo chciałbym żeby kiedyś to on trafił na taką osobę jak ‘sprzedający’ oraz minę jak ja no i pozytywny komentarz na wszystkich mediach reklamujący jego super warsztat i fachowe usługi na pewno się pojawi ze względu na rozwiązanie sprawyOd wielu lat każdemu powtarzam: używane (przede wszystkim z AllegroLokalnie i OLX) nakazywać sprzedającym wsadzić sobie w d....
Dlaczego?
Bo nasza mentalność narodowa nie pozwala roz...banego zutylizować tylko trzeba głąba przystroić i szukać osoby nieznajoącej się czyli jelenia. Popatrzcie na OLX!!! Tam co piąty anons z używanym iPhone'em to wał. Poogladajcie głębiej - a sami zobaczycie, że używane często droższe jest od nowego. Taka jest niestety prawda. Nie dość że ceny ssane z palca + arogancja z agresją gdy zwrócisz uwagę to prawie zawsze ukryta wada w postaci: u mnie działało, poczta albo kurier rozwalił.
Trzeba być bogatym aby kupować używane.