• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno interfejsu z naszego forum

Status
Zamknięty.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
To są jakieś jaja i żarty ze strony sprzedającego. Napisałem opinię na Google starając opisać jak najlepiej sytuację i dostałem fajną odpowiedź:

Nie polecam robienia interesów z tym Panem. Co prawda nie instalowałem u niego instalacji gazowej ale kupiłem interfejs diagnostyczny który miał być używany i bez wad - rysy na LCD czy brud to oczywiście norma przy takich typu rzeczach ale uszkodzony ‘rozlany’ dotyk to już przeginka. Zdjęcia robione oczywiście tak żeby wadę zatuszować. Po skontaktowaniu się z Panem i zaproponowaniu zwrotu lub też pokrycia napraw dostałem tylko i wyłącznie obraźliwe teksty i przytaczanie paragrafów po wcześniejszym skontaktowaniu się przez niego z adwokatem. Założyłem też oddzielny wątek na forum ‘mechanicy’ z tym problemem i wszystkie osoby które zainteresowały się tym wątkiem stały po mojej stronie i stwierdziły jednoznacznie że padłem ofiarą oszusta który jest bez honoru i liczy się tylko i wyłącznie kasa ze względu na ukrycie wady. Naprawę musiałem pokryć sam a o zwrocie nie było mowy. Nie polecam ponieważ sprawa dotyczyła 500 zł a właściciel wolał wbić głowę w piach i olać ten temat. Załączam zdjęcie które wysyłał sprzedający i zdjęcie jak to naprawdę wygląda. Radze przemyśleć robienie interesów z tym Panem i napraw ponieważ przy każdym najmniejszym problemie wjeżdżają obraźliwe teksty i paragrafy.

A oto odpowiedź:

Proszę usunąć kłamliwy wpis. W pana wypadku bierzemy pod uwagę możliwość konsekwencji prawnych dla pana.

Także wyszło na to że sprzedający jest pokrzywdzony a ja piszę jakieś oszczerstwa do czego to doszło najpierw paragrafy a teraz konsekwencje prawne gdzie to ja zostałem oszukany

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
169
Miasto
Gorzów Wlkp
Także wyszło na to że sprzedający jest pokrzywdzony a ja piszę jakieś oszczerstwa do czego to doszło najpierw paragrafy a teraz konsekwencje prawne gdzie to ja zostałem oszukany
Co się przejmujesz. Żeby to ruszyć prawnie i coś ugrać to trzeba kupę czasu i pieniędzy. Jest to prawie nie do zrobienia, a fakt że cię oszukał jest niezmienny, więc opisujesz prawdziwa historię. Skoro cała historia obiła się o 400 zł, to tak naprawdę mniej niż jakakolwiek porada prawna, więc ciągu dalszego nie będzie.

Habibi

Uczestnik
Punktów
4
Jeśli zachowałeś korespondencję sprzed kupna i z tej korespondencji jasno wynika, że sprzedający określa sprzęt jak „w pełni sprawny technicznie”, to moim skromnym zdaniem nie masz się o co martwić w sądzie. Taka wada wyświetlacza to nie jest tylko wada wizualna niewpływająca na działanie urządzenia. Ważne jest czy zostałeś poinformowany o tej wadzie czy kupiłeś urządzenie jako w pełni sprawne technicznie.

Na takiego typa niestety trafiłeś -- https://lpg-forum.pl/lpgmasters-t75410.html

Negatywne opinie z „gugla” tego „fachowca” wiele mówią.

Ten post od MIKUr1 jest bardzo celny -- https://forum-mechanika.pl/threads/kupno-interfejsu-z-naszego-forum.75673/page-3#post-667721

Często można przeczytać, że mechanicy narzekają na klientów ale ten medal ma dwie strony, czego przykładem jest ten wątek i kilka moich doświadczeń. Ja, jako klient warsztatów mechanicznych, nie wrzucam wszystkich do jednego wora i liczę na to samo z drugiej strony .

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
@domcioo26 dodaj do opinii link tego tematu, tutaj jest wszystko jak na dłoni.

@afrikanerhart, chcesz jeszcze kilka opinii w Google opartych na tym, że jesteś zwykłym cwaniakiem i kanciarzem? Ja chętnie dorzucę swoje trzy grosze, bo nienawidzę oszukiwania innych.
Solidarnie od każdego po sztuce myślę że nauczka będzie na przyszłość gównozjad za 500 zł szkłem dupę podciera.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Dzięuję panowie , wszystko jest zarchiwizowane.
Właśnie zaobserwowałem wysyp szkodliwych wpisów na mapie google.
Bardzo dziekuję : Matus1014 i pozostałym.... macie gwarantyowaną wycieczkę do sądów w Warszawie.
Za duzo tego dobrego.
Będzie jazda.
A autor tematu ... zapraszam go na kilka przymusowych wizyt w sądzie w Warszaiwe.
Niektórych z was też to będzie czekało.
To co zorbiliście jest karalne.
Trudno , zapłacicie za swoje działąnia.

Tryby poszły w ruch , zobaczycie ile kosztuje działąnie na szkodę wizerunku .

Matus 1014 i pozostali macie 24 godziny na usunięcie wpisów zrobionych na moją szkodę.

24 godziny , czas start.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
O kuna noga, ale afera, heńkowi wyjątkowo się upiekło :D

Będzie tak jak z Owsiakiem i tą starszą Panią co to o 6 rano jej AT wjechało na kwadrat :D

Teraz Jurkowi piszą już na płocie spraJem. Czeka aż go podpalą w kolejnym ruchu :(
"Misiek" też pójdzie w pasiaki :D bo nie usuwa postów.

A tak w ogóle....
Matus 1014 i pozostali macie 24 godziny na usunięcie wpisów zrobionych na moją szkodę.
A jak ty ich Afrikan namierzysz? Google poda Ci ich dane, czy prokurator się tym zajmie? :D

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
O kuna noga, ale afera, heńkowi wyjątkowo się upiekło :D

Będzie tak jak z Owsiakiem i tą starszą Panią co to o 6 rano jej AT wjechało na kwadrat :D

Teraz Jurkowi piszą już na płocie spraJem. Czeka aż go podpalą w kolejnym ruchu :(
"Misiek" też pójdzie w pasiaki :D bo nie usuwa postów.

A tak w ogóle....

A jak ty ich Afrikan namierzysz? Google poda Ci ich dane, czy prokurator się tym zajmie? :D

Twoje dane poda mi administracja forum :D dobrowolnie albo przymuszona przez sąd.
Póki dyskusja toczyła się na wątku na forum nie interweniowałem.
Jednak na forum pojawiły się działania podrzegajaće i zachęcające to działąnia na niekorzysść moich dóbr osobistych i mojej firmy poza wątkiem na tym forum.
Na to są odpowiednie paragrały.

Ty chyba nie rozumiesz w jakim teraz szambie są niektórzy, nie zdajesz sobie sprawy co zrobiłeś lub do czego zachęcasz.

24 godziny !!!

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
571
Miasto
Częstochowa
Zacytuję Prawa konsumenta tj rękojma:

"Podstawa prawna – rękojmia za wady fizyczne (art. 556 i następne Kodeksu cywilnego)"

A więc:

Nawet jeśli kupiłeś rzecz od osoby prywatnej, masz prawo do reklamacji z tytułu rękojmi, jeśli:

przedmiot ma wadę fizyczną (a rozwarstwienie warstwy dotykowej to poważna wada),
sprzedawca wiedział o niej, ale jej nie ujawnił (lub próbował ją ukryć),
wada nie była jednoznacznie widoczna na zdjęciach lub w opisie oferty,
albo celowo wprowadził w błąd.

Sprzedający nie może się w takiej sytuacji zasłaniać ogólnym stwierdzeniem "jest używany", jeśli wada:

istotnie wpływa na użytkowanie,
nie została wyraźnie zaznaczona,
została zamaskowana na zdjęciach

Jedno:
Kupujący ma prawo " Nawet jeżeli jest to osoba prywatna, bez faktury itp" zwrócic towar jak zostały wady ukryte, Kupujący ma prawo z tego skorzystać (Sprzedający widział i ukrył wadę ekranu, gdzie na zdjęciach jest mało widoczna i w opisie aukcji nawet o tym nie wspomniał)

Drugie:
Skalowanie w internecie, nie pisząc prawdy jest łamaniem prawa, ( Bo nie znamy faktycznych faktów, słuchamy jedną i drugą stronę, a sądem nie jesteśmy) Jeżeli nie skorzystaliście z jego usług to nie macie prawa jego oczerniać w internecie.

Podsumowując: Kupujący ma prawo na zwrot w tej sytuacji korzystająć z Rękojmi, sprzedający odmówił co za tym idzie też po części łamie prawa konsumenta. Panowie, jesteście dorośli, zamiast się dogadać i wciskać jeden drugiemu w internecie za parę stów, to robicie sobie problemów jeden i drugi, sam prawnik plus pismo przedsądowne przewyższy wartość tego cyrku. Dogadajcie się jakoś bo jeden jest w niekorzystnej sytuacji jak i drugi.
Nie chcecie się dogadać prywatnie to załwcie to Prawnie a nie na foruch w internecie, macie do tego prawo! A nie zachowujecie się jak dzieci.

@afrikanerhart Trzymaj nerwy na wodzy, obrażanie tutaj też jest łamaniem regulaminu.

Habibi

Uczestnik
Punktów
4
Kretynie, twoje dane poda mi administracja forum :D dobrowolnie albo przymuszona przez sąd.
Póki dyskusja toczyła się na wątku na forum nie interweniowałem.
Jednak na forum pojawiły się działania podrzegajaće i zachęcające to działąnia na niekorzysść moich dóbr osobistych i mojej firmy.
Na to są odpowiednie paragrały.

Ty chyba nie rozumiesz w jakim teraz szambie są niektórzy, nie zdajesz sobie sprawy co zrobiłeś lub do czego zachęcasz.

24 godziny !!!
nazwanie kogoś kretynem w świetle polskiego prawa

Nazwanie kogoś kretynem w Polsce może być uznane za zniewagę, co jest przestępstwem zgodnie z art. 216 kodeksu karnego. Za takie zachowanie grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku, jeśli zniewaga miała miejsce za pomocą środków masowego komunikowania.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
nazwanie kogoś kretynem w świetle polskiego prawa

Nazwanie kogoś kretynem w Polsce może być uznane za zniewagę, co jest przestępstwem zgodnie z art. 216 kodeksu karnego. Za takie zachowanie grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku, jeśli zniewaga miała miejsce za pomocą środków masowego komunikowania.

Martw się o siebie. Masz 24 godziny.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-35
Miasto
Rybnik
Na ostudzenie emocji:))))))
3/4 języka czokoliken

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Na ostudzenie emocji:))))))
3/4 języka czokoliken

Rozumiem że kierujesz to w stronę osób które w sposób świadomy i zorganiozany na mapach google wystawiły kłamliwe, nieprawdziwe opinie o mojej firmie na mapach google.
Niektórzy chyba nie wiedzą co to jest ochrona dóbr osobistych i działanie na szkodę podmiotu gospodarczego.
Niektórzy chyba nie zdają sobie sprawę jak poważne konsekwencje prawne i finansowe to generuje.
Niektórzy myślą, ze są w internecie anonimowi, ale tylko tak im się wydaje.
Też liczę, że ochłoną i wykasują wszystkie szkalujące, szkodzące mnie osobiście i mojej firmie treści.

Dla mnie sprawa jest cholernie poważna.
O jednej porze na mapach google pojawił się wysyp negatywów z fałszywą szkalującą treścią.
A wcześniej grupa ludzi zmawiała sie na tutejszym forum żeby mnie w internecie szkalować.
Wszystko jest już zarchiwizowane.

Jeżeli wszystkie treści nie zostaną usuniete to te osoby czeka ciężki czas.

Ostatnia edycja:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
169
Miasto
Gorzów Wlkp
Jeżeli wszystkie treści nie zostaną usuniete to te osoby czeka ciężki czas.
Chyba za dużo oglądałeś W11. To tak nie działa, to nie są treści podlegające pod paragrafy bo nie jest to "mowa nienawisci", "stalking", czy groźby karalne i inne podobne. Tu możesz sobie tylko i wyłącznie z powództwa cywilnego podziałać, ale najpierw musisz mieć dane osobowe i zapłacić w sądzie, prawnikowi itp. Po co to komu? Nie popieram masowego wystawiania opini negatywnych, wystarczyło by jakby zrobił to tylko kupujący. Nie mniej zadziałała jakaś solidarność , może i dobrze bo może nikt więcej nie będzie takich wałków robił. Myślę że w dalszym ciągu możecie się dogadać, chyba że warszawska duma ci nie pozwala i wolisz zmarnować dwa lata i 20 k na prawnikow a i tak nic nie wskórasz.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Chyba za dużo oglądałeś W11. To tak nie działa, to nie są treści podlegające pod paragrafy bo nie jest to "mowa nienawisci", "stalking", czy groźby karalne i inne podobne. Tu możesz sobie tylko i wyłącznie z powództwa cywilnego podziałać, ale najpierw musisz mieć dane osobowe i zapłacić w sądzie, prawnikowi itp. Po co to komu? Nie popieram masowego wystawiania opini negatywnych, wystarczyło by jakby zrobił to tylko kupujący. Nie mniej zadziałała jakaś solidarność , może i dobrze bo może nikt więcej nie będzie takich wałków robił. Myślę że w dalszym ciągu możecie się dogadać, chyba że warszawska duma ci nie pozwala i wolisz zmarnować dwa lata i 20 k na prawnikow a i tak nic nie wskórasz.
Jeżeli byłeś jednym z tych co naruszyli moje dobre imię i szkodzili firmie to miej odwagę i się przyznaj.
To ułatwi sprawę a w sądzie przekonasz się czy to żarty czy nie żarty.
To nie chodzi o mowę nienawiści.
Paru "mądrych inaczej" na tym forum zmówiło się żeby pisać fąłszywe opinie na mapach google o mojej firmie i o mnie.
Ten gang Olsena będzie miał .........

Rozumiesz co to znaczy prawnie !!!!!!!!!!!! ???????????
No chojraku .....

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
Jeżeli byłeś jednym z tych co naruszyli moje dobre imię i szkodzili firmie to miej odwagę i się przyznaj.
To ułatwi sprawę a w sądzie przekonasz się czy to żarty czy nie żarty.
To nie chodzi o mowę nienawiści.
Paru "mądrych inaczej" na tym forum zmówiło się żeby pisać fąłszywe opinie na mapach google o mojej firmie i o mnie.
Ten gang Olsena będzie miał .........

No chojraku .....
Po pierwsze żeby dostać czyjeś dane osobowe to taka pchełka jak ty musi coś ugrać w sądzie a na swoje widzimisię nikt ci tego nie udostępni bo to są dane osobowe.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
@afrikanerhart ale jak Ty będziesz mnie tak brzydko hochsztaplerze nazywał, to się pogniewamy.

Niestety muszę się zgodzić z GorzołĄ za dużo W11 się chłopie naoglądaleś.

Ty na ekranie i bąblu oszczędzasz pincet złotych, a straszysz gołodupcu procesami sądowymi.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
@afrikanerhart ale jak Ty będziesz mnie tak brzydko hochsztaplerze nazywał, to się pogniewamy.

Niestety muszę się zgodzić z GorzołĄ za dużo W11 się chłopie naoglądaleś.

Ty na ekranie i bąblu oszczędzasz pincet złotych, a straszysz gołodupcu procesami sądowymi.
Henio jak nigdy ale się zgodzę . Podcieranie dupy szkłem . Przyjął by spowrotem i by było po temacie tak robią ludzie jak mają jakieś zasady .

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
169
Miasto
Gorzów Wlkp
Jeżeli byłeś jednym z tych
naruszyli moje dobre imię
Chyba nie takie dobre skoro ten temat tu powstał
Oczywiście że rozumiem. Mam bogate doświadczenia w tych zagadnieniach. Prawnie to znaczy , że prawnicy wyjdą na tym najlepiej finansowo a ty najgorzej.
No chojraku .....
Brak słów

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom