• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Leasing auta dla osoby prywatnej

Arom

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Łódź
Cześć zakładam temat z czystej ciekawości co o tym myślicie ? na podstawie ofert z Master1 zaciekawił mnie cały temat takiego leasingu Skorzystalibyście z takiej oferty?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
W życiu. Ani na osobę prywatną, ani na firmę. Żadnych więcej leasingów. Jeden miałem na firmę i następnym razem wolę kredyt brać. Tak twierdzą wszyscy którzy już temat przerobili.

Arom

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Łódź
W życiu. Ani na osobę prywatną, ani na firmę. Żadnych więcej leasingów. Jeden miałem na firmę i następnym razem wolę kredyt brać. Tak twierdzą wszyscy którzy już temat przerobili.
Możesz mi rozwinąć ? Mój szef brał ostatnio ducato na firme no ale to rozumiem A tutaj wychodzi na to że płacimy cały okres powiedźmy 2000 tysiące miesięcznie i koniec końców zostajemy bez auta Sam o tym nie myślę ale pytam z własnej ciekawości co inni na ten temat myślą:)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Co tu rozwijać? Leasing wychodzi finansowo tak samo jak zwykły kredyt, z tym, że nie jesteś właścicielem auta, nie decydujesz o serwisowaniu, ubezpieczeniach itd. Jak masz stluczkę to musisz się prosić, żeby leasing kasę Ci oddał, która dostali z ubezpieczalni, a oni wymyślają niestworzone historie, żeby jak najpóźniej Ci tą kasę oddać. Ubezpieczenie oni Ci narzucają (w cenie wyższej niż rynkowa), oczywiście możesz sam wykupić, ale wtedy musisz im zapłacić haracz za to, że oni na tym nie zarobią.

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Leasing jak leasing, każdy musi sobie sam sprawdzić czy mu się to finansowo opłaca. Z Master1.pl warto w ogóle skorzystać, ponieważ oni sprzedają samochody po kontraktach. A to oznacza, że były wcześniej leasingowane i serwisowane przez operatorów leasingowych. Masz dzięki temu gwarancję przebiegu i wgląd w całą historię serwisową auta. To są najbardziej pewne auta z drugiej ręki.

Pracowałem w firmie w której serwisował się Master1. W życiu nie kupił bym auta z jakiegokolwiek leasingu.
Do przeglądów auta od samej nowości używane były najtańsze zamienniki do wszystkiego czego się dało... Uszkodzone silniki oraz skrzynie nigdy nie były naprawiane tylko dostarczane nam przez leasing najtańsze jakie tylko znaleźli w necie/szrocie itp ( bardzo często dosłownie wykopane gdzieś z ziemi).
Jeśli dojdzie ci coś w czasie głupiej obsługi technicznej typu klocki, tarcze itp. to masz jak w banku że uzyskanie autoryzacji potrwa parę godzin i musisz przez ten czas siedzieć w serwisie. Jak trafi się jakaś dłuższa naprawa to czasami jesteś bez auta parę tygodni a mimo to rate trzeba płacić. Nie muszę chyba dodawać że użytkownicy nie oszczędzają i nie dbają o te samochody.
Więc jak ktoś chce brać nowe auto to według mnie lepszym rozwiązaniem jest kredyt i mieć swoje niż leasing w tej samej cenie i nie posiadanie później niczego.

adrianhy6

Nowy
Punktów
0
www.sgbleasing.pl
Sam leasing u nich jest ok, ale umowę trzeba dokładnie przeczytać (jak zawsze), bo potem można się zdziwić. Słyszałem, że w razie jakiejś szkody zaczynają się problemy.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Ja mam leasing na nowe auto ale nie z tej firmy. Jestem zadowolony. Nie wiem jak jest ze szkodami, bo jeszcze tego nie przerabiałem, ale ubezpieczyciela wybierasz sam ( oczywiście musisz zapłacić wspomniany wyżej haracz ). Koszt leasingu jest dużo niższy niż w przypadku kredytu. Ratę leasingu wrzucasz w koszty, ratę kredytu nie. Auto serwisujesz sam chyba że jest na gwarancji to serwis. Na koniec okresu leasingu odkupujesz pojazd i jest Twój. W moim przypadku 1% wartości początkowej. Jedyne o czym trzeba pamiętać to odpowiednio wcześniej dostarczyć leasingodawcy umowę OC i AC.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Koszt leasingu jest dużo niższy niż w przypadku kredytu. Ratę leasingu wrzucasz w koszty, ratę kredytu nie

Nie prawda :) koszt kredytu także wrzucasz w koszty, ale robi się to trochę inaczej. W koszty idą odsetki od kredytu + faktura zakupu samochodu (amortyzacja). Masz dokładnie te same koszty, tylko inaczej się je ksieguje.

Co do ubezpieczenia porównaj sobie następnym razem jaką składkę byś zapłacił, gdyby auto nie było w leasingu, tylko byłoby Twoje (kredyt). Idę o zakład, że składka będzie niższa minimum 30% (nie licząc "haraczu").

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Racja nie uwzględniłem faktury zakupu. Z OC muszę porównać. W grudniu muszę kupić.

Do góry Bottom