• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Leon VR6 nie odpala po rozgrzaniu

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
Cześć wszystkim, mam problem z samochodem seat leon 1m 2.8 VR6.
Samochód praktycznie z dnia na dzień zaczął ciężko odpalać. Na zimnym silniku musi chwilę pokręcić zanim załapie, bez dodania gazu potrafi odpalić i zgasnąć, tak jakbym przekręcił stacyjkę na 0. Na rozgrzanym nie ma opcji żeby odpalić, dopiero jak ostygnie. Dodam że podczas odpalania wskazówka obrotomierza podnosi się dopiero po 2/3 sekundach i dopiero wtedy łapie.
Jak na ten moment wymienione czujniki położenia wałków i czujnik położenia wału na Boscha. Czujnik temperatury płynu na Febi. Wyczyszczona przepustnica i zrobiona adaptacja. Zero zmian, mam błąd od czujnika g40(zwarcie do masy). Samochód gdy odpali działa dobrze, ma moc, nie szarpie, nie gaśnie, trzyma wolne obroty.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
błąd od czujnika g40(zwarcie do masy)

to jest czujnik położenia wałka rozrządu. masz podany problem z którym należy się uporać na początek. ale po co? przecież to bez sensu tak od razu naprawić. więc wymieniaj dalej wszystko co się da i dalej marnuj pieniądze...

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
to jest czujnik położenia wałka rozrządu. masz podany problem z którym należy się uporać na początek. ale po co? przecież to bez sensu tak od razu naprawić. więc wymieniaj dalej wszystko co się da i dalej marnuj pieniądze...
Czujnik temperatury płynu wymieniłem ze względu na to że się pocił, co zauważyłem dopiero gdy szukałem przyczyny no i była to moja ostateczna nadzieja. Czujnik położenia wału wymieniłem jako pierwszy, miał uszkodzony przewód lecz nic to nie zmieniło więc postanowiłem wymienić czujniki położenia wałków gdyż to one dają błąd, ale błąd pozostał i również 0 zmian. Mam dostęp jedynie do skanera typu minivag. Czujnik położenia wałka wydechowego, podczas odpalania pokazuje 0.0 lub jakieś wartości typu -15 i wtedy zaczyna łapać ale po chwili znów jest 0.0 i tylko kręci. Wskazania czujnika wałka ssącego oscylują w okolicach -3+3.
Czy takie objawy może dawać rozciągnięty łańcuch rozrządu? Kilka osób mówiło mi że rozrząd do roboty lecz nie pasuje mi to że gdy odpalę go na zimnym to chodzi jak zegareczek i nie ma żadnych problemów. Gdzie szukać? Wiązka? ECU? Rozrząd? Dodam że jest założone LPG i sygnał do sterownika jest prawdopodobnie brany z czujników halla.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Czujnik temperatury płynu wymieniłem ze względu na to że się pocił, co zauważyłem dopiero gdy szukałem przyczyny no i była to moja ostateczna nadzieja. Czujnik położenia wału wymieniłem jako pierwszy, miał uszkodzony przewód lecz nic to nie zmieniło więc postanowiłem wymienić czujniki położenia wałków gdyż to one dają błąd, ale błąd pozostał i również 0 zmian. Mam dostęp jedynie do skanera typu minivag. Czujnik położenia wałka wydechowego, podczas odpalania pokazuje 0.0 lub jakieś wartości typu -15 i wtedy zaczyna łapać ale po chwili znów jest 0.0 i tylko kręci. Wskazania czujnika wałka ssącego oscylują w okolicach -3+3.
Czy takie objawy może dawać rozciągnięty łańcuch rozrządu? Kilka osób mówiło mi że rozrząd do roboty lecz nie pasuje mi to że gdy odpalę go na zimnym to chodzi jak zegareczek i nie ma żadnych problemów. Gdzie szukać? Wiązka? ECU? Rozrząd? Dodam że jest założone LPG i sygnał do sterownika jest prawdopodobnie brany z czujników halla.
Sprawdź synchronizacje i będzie wszystko jak na tacy .

Ostrich

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Trojmiasto
Moim zdaniem bez konkretnego diagnoskopu (komputera) bedziesz mogl dalej wymieniac czesci. Tu wydaje sie byc potrzebna analiza parametrow w czasie pracy silnika. Porzadny sprzet ma mozliwosc porownywania odczytow czujnikow z wzorcami. No ale jak to mechanik nic nie naprawil tylko komputer podlaczyl i chce 500 zl za diagnostyke. Nie, nie dam sie w h...ja robic.

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
Moim zdaniem bez konkretnego diagnoskopu (komputera) bedziesz mogl dalej wymieniac czesci. Tu wydaje sie byc potrzebna analiza parametrow w czasie pracy silnika. Porzadny sprzet ma mozliwosc porownywania odczytow czujnikow z wzorcami. No ale jak to mechanik nic nie naprawil tylko komputer podlaczyl i chce 500 zl za diagnostyke. Nie, nie dam sie w h...ja robic.
Nie oddałem nigdy samochodu do mechanika, jestem mechanikiem z wykształcenia. Dziś dostałem się do góry rozrządu, wcześniej nie miałem na to czasu. Po ustawieniu wału na znak, strzałki na wariatorach są przesunięte o jeden ząb, w dodatku koło zębate na wałku pośrednim ma zjechane zęby.
Przyznam że pierwszy raz wymieniam rozrząd w VR6. Jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy to normalne że po odkręceniu napinacza mogę cofnąć wariatory tak aby były na znaku? Wypycha wtedy olej z rozdzielacza. Chyba odrazu wyśle rozdzielacz i wariatory do regeneracji.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Sprawdź synchronizacje i będzie wszystko jak na tacy .
Jak ma synchro sprawdzić z nieczynnym G40? Ty myślisz w ogóle?
Moim zdaniem bez konkretnego diagnoskopu (komputera) bedziesz mogl dalej wymieniac czesci. Tu wydaje sie byc potrzebna analiza parametrow w czasie pracy silnika.
Mi sie wydaje a nawet jestem pewny ze nie powinieneś zabierać głosu bo bredzisz.
Nie oddałem nigdy samochodu do mechanika, jestem mechanikiem z wykształcenia. .
Papier nie robi z ciebie fachowca. Nie jesteś mechanikiem.

Adam4318

Początkujący
Punktów
9

Mi sie wydaje a nawet jestem pewny ze nie powinieneś zabierać głosu bo bredzisz.

Dlatego pytałem o porady.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Oddaj auto do mechanika jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć tak prostego tematu

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
Nie oddałem nigdy samochodu do mechanika, jestem mechanikiem z wykształcenia. Dziś dostałem się do góry rozrządu, wcześniej nie miałem na to czasu. Po ustawieniu wału na znak, strzałki na wariatorach są przesunięte o jeden ząb, w dodatku koło zębate na wałku pośrednim ma zjechane zęby.
Przyznam że pierwszy raz wymieniam rozrząd w VR6. Jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy to normalne że po odkręceniu napinacza mogę cofnąć wariatory tak aby były na znaku? Wypycha wtedy olej z rozdzielacza. Chyba odrazu wyśle rozdzielacz i wariatory do regeneracji.
Dodam że podmieniłem czujnik na wałku wydechowym, na stary który był na ssącym. Samochód odpalił, na komputerze błędy od czujników g40 i g28 (sygnał poza zakresem)

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195

A to synchronizacje mądralo sprawdza się tylko komputerem? Mechanicznie już nie można ? Wielki myślicielu

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
Ostatnio mało mam czasu na grzebanie przy samochodzie, ale udało mi się znaleźć przyczynę. Na szczęście do kolizji zaworów z tłokami nie doszło, aktualnie czekam na części.
IMG20240703145811.jpg IMG_20240707_11132160.jpeg

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Ostatnio mało mam czasu na grzebanie przy samochodzie, ale udało mi się znaleźć przyczynę. Na szczęście do kolizji zaworów z tłokami nie doszło, aktualnie czekam na części.
Wyświetl załącznik 53675

no nawet ja nie jestem taki szczerbaty :) ładnie je zjechało. kolejny element wykonany z gównolitu. jeżeli to tylko tyle to będziesz wielkim szczęściarzem. czego serdecznie życzę. powodzenia

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
Poskładałem dziś samochód.
Wymieniłem rozrząd, pompe oleju, sprzęgło, dwumasa została zregenerowana + "przy okazji" sporo innych elementów i wszystko gra :)

Do góry Bottom