• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LOGI 1.8T

Mateusz215351

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Witam wszystkich. Mam problem ze swoją octavia
silnik 1.8t (chyba po modzie) kod silnika AGU rok 2001
Mianowicie auto nie jedzie na benzynie , przerywa dławi się słychać głośny metaliczny szum , przy wciśniętym pedale w podłogę dochodzi do wysokich obrotów (około 4k) i jakby odcina turbo , czasami jakby strzeli w wydech turbina jest w porządku bo zakładałem nowa. Myślałem że przeładowuje ale po założeniu turbo było okej Nieszczelności jakiejkolwiek nie mogę znaleźć , auto posiada instalację LPG , te same objawy ale w mniejszym stopniu , do tego na LPG gdy jadę z równym gazem auto jakby przyspieszało i hamowało buja po prostu autem .
Nie mam siły już na ten samochód ile pieniędzy w to włożyłem to nie macie pojęcia , chciałem zrobić logi ale nie wiem jakie kanały błagam pomóżcie ! :X

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie mów, że w Gnieźnie, lub okolicach nie ma dobrego mechanika, tylko same papruny, co nie potrafią ci fury naprawić ?:)

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Ten silnik loguje się dynamicznie kanałami 001+013 | 002+025 | 002+007 [doładowania nie ma, tylko flow, knock, lambda itd..]

Cóż 20-letni silnik, wersja oparta na przepływce i wąska sonda, brak map sensora, podpięcie do kompa nic nie daje więc stąd te problemy.
Tutaj albo ktoś zna ten silnik albo nie, to jest trochę jak stare 1,9 tdi co innego 1Z

Swoją droga w 2001 jeszcze AGU było? wg mnie do 99 były te silniki, może masz jakiś swap zrobiony?

Mateusz215351

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Nie mów, że w Gnieźnie, lub okolicach nie ma dobrego mechanika, tylko same papruny, co nie potrafią ci fury naprawić ?:)
A no niestety nie ma , każdy wymyślą co innego dziś usłyszałem u elektromechanika (wszędzie szukam pomocy) że mam odłączyć na pół godziny akumulator
Automatyczne połączenie postów:

Ten silnik loguje się dynamicznie kanałami 001+013 | 002+025 | 002+007 [doładowania nie ma, tylko flow, knock, lambda itd..]

Cóż 20-letni silnik, wersja oparta na przepływce i wąska sonda, brak map sensora, podpięcie do kompa nic nie daje więc stąd te problemy.
Tutaj albo ktoś zna ten silnik albo nie, to jest trochę jak stare 1,9 tdi co innego 1Z

Swoją droga w 2001 jeszcze AGU było? wg mnie do 99 były te silniki, może masz jakiś swap zrobiony?
Jest AGU na pewno , czy był robiony SWAP nie mam pojęcia, straszny szum jakby z tyłu tłumika i mocny spadek mocy w wysokim zakresie obrotów , coś jakby odcięło turbo.. dodam że 1 i 2 pali laczki . A jesteście w stanie te logi rozczytać ?

Mateusz215351

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Witam wszystkich. Mam problem ze swoją octavia
silnik 1.8t (chyba po modzie) kod silnika AGU rok 2001
Mianowicie auto nie jedzie na benzynie , przerywa dławi się słychać głośny metaliczny szum , przy wciśniętym pedale w podłogę dochodzi do wysokich obrotów (około 4k) i jakby odcina turbo , czasami jakby strzeli w wydech turbina jest w porządku bo zakładałem nowa. Myślałem że przeładowuje ale po założeniu turbo było okej Nieszczelności jakiejkolwiek nie mogę znaleźć , auto posiada instalację LPG , te same objawy ale w mniejszym stopniu , do tego na LPG gdy jadę z równym gazem auto jakby przyspieszało i hamowało buja po prostu autem .
Nie mam siły już na ten samochód ile pieniędzy w to włożyłem to nie macie pojęcia , chciałem zrobić logi ale nie wiem jakie kanały błagam pomóżcie ! :X
Dodam jeszcze że gdy rozpędzam się powoli turbo nie odcina i auto jedzie.. gdy dam pedał w podłogę dzieją się cyrki

Mateusz215351

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Straszny szum słyszysz bo może coś jest dziurawe w układzie dolotu albo w drugą stronę turbo przeładowuje
Myślę że nie przeładowuje bo gdy troszkę zwolnię i dodam gazu ponownie tylko powoli to turbo pompuje słychać i czuć , nieszczelność gościu niby wykluczył bo miałem u mechanika nie ma nikogo na to auto..

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Jak są szumy to niewykluczone że mogło wydmuchać uszczelkę przy kolektorze wydechowym lub poszedł nawet sam kolektor albo coś na połączeniu z wydechem.
Natomiast ogólnie słyszenie jak turbo pracuje w tym silniku raczej nie jest dobrą oznaką chyba że ktoś ma 300 koni i jakąś hybrydę
Jeśli wszystko seryjne to raczej słychać turbo być nie powinno.

Bez logów dynamicznych z próby drogowej to za wiele z tym autem nie zdziałasz, aczkolwiek i tak szumy to nie jest coś normalnego i trzeba zweryfikować skąd one pochodzą.

Mateusz215351

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Jak są szumy to niewykluczone że mogło wydmuchać uszczelkę przy kolektorze wydechowym lub poszedł nawet sam kolektor albo coś na połączeniu z wydechem.
Natomiast ogólnie słyszenie jak turbo pracuje w tym silniku raczej nie jest dobrą oznaką chyba że ktoś ma 300 koni i jakąś hybrydę
Jeśli wszystko seryjne to raczej słychać turbo być nie powinno.

Bez logów dynamicznych z próby drogowej to za wiele z tym autem nie zdziałasz, aczkolwiek i tak szumy to nie jest coś normalnego i trzeba zweryfikować skąd one pochodzą.
Do piątku jestem za granicą , gdy tylko wrócę do Polski zrobię logi jeśli Państwo będą potrafili je odczytać będę bardzo wdzieczny , uszczelkę pod wydechowym sprawdzę oczywiście jaki pod ssacym
Automatyczne połączenie postów:

A co na to pan vcds ? Jakieś błędy?
Żadnych poza składem mieszanki , który pochodzi pewnie od lpg

Do góry Bottom