• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Luz wzdłużny półosi

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Dzień dobry,

Czy luz wzdłużny półosi powinien być wyczuwalny? Ile powinien wynosić?

W tym wypadku problem dotyczy tej półosi 3272GP
Prawa półoś na odcinku przegub zewnętrzny, a podpora nie posiada żadnego wyczuwalnego luzu.
półoś.png

Pozdrawiam

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
nie ma opcji musi być ciasno żadnego nawet najmniejszego luzu cos zje..ne, bity i klejony z trzech

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Dokładnie półoś do wymiany. Przegub wewnętrzny pewnie, ale w tym wypadku cała półoś. Sam zgłupiałem ponieważ czytałem i słyszałem herezje, opinie, że luz wzdłużny jest dopuszczalny.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie żartuj sobie, człowiek tylko zapytał.
lewa ma być sztywna prawa luźna...albo odwrotnie, zalezy jak patrzeć.

ja bym wymienił obie półosie na nowe i sprawdził jaka jest różnica.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja to bym przyspawał półoś do przegubu i nie było by problemu z luzami...:rolleyes::D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To niech se trocin napakuje pod mandżetę...:D

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Zaczytam uważać że to forum to jakiś patol. Kazdy tu uważa się za takiego szpenia do takiego stopnia żeby robić sobie jaja z kogoś kto przychodzi tu z pytaniem dla niego nie oczywistym. Po to jest forum żeby sobie pomagać, forum mechaników a nie żarcik.pl

półoś zawsze będzie miała luz wzdłużny, zamienić jedna z drugą nie zamienisz bo mają różną długość.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
ja? popatrz co piszesz a potem mi wmawiaj że ja wprowadzam w błąd

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Zaczytam uważać że to forum to jakiś patol. Kazdy tu uważa się za takiego szpenia do takiego stopnia żeby robić sobie jaja z kogoś kto przychodzi tu z pytaniem dla niego nie oczywistym. P
To Forum nie jest <patolem> jak to określiłeś . Sprawcami takiej aury są zazwyczaj Ci którzy zadają pytania ...a więc >>>amatorzy .laicy ..osoby nie posiadające wiedzy i doświadczenia w tej materii.Dlatego też może pojawić się ironia lub sarkazm w odpowiedzi .Poza tym >>>(RZECZ WAŻNA) !!! należy przeanalizować taką ironię aby dostrzec prawidłową odpowiedż na zadane pytanie .Też można uzyskać odpowiedż na pytanie poza Forum ..wystarczy otworzyć kilka stron w Necie i po problemie .Serdeczne pozdrowienia Świąteczne !;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zaczytam uważać że to forum to jakiś patol.
W całej rozciągłości się z tobą zgadzam...bo logują się tu głąby bez podstawowego pojęcia o mechanice i jęczą żeby in tłumaczyć...:banghead:
forum mechaników
jak sama nazwa wskazuje jest dla ludzi co coś wiedzą i chcą ewentualnie wymienić się doświadczeniami, a nie dla jemiołów co bez pojęcia starają się drutować swoje szroty...:bored:
Nikt wiedzy nie daje za darmo i trzeba ją sobie wypracować... a to kosztuje i czas i pieniądze...a tu przyłażą żebraki i jeszcze sapią, że nikt nie chce dawać za darmo...:facepalm: za darmo to dzisiaj nawet w ryj nie dostaniesz...:D

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
To gdzie mają pytać Ci mniej lub w ogóle nie doświadczeni? ja januszków i dzięciołów którzy będą kazali im zmieniać powietrze w kołach na zimowe?

Do góry Bottom