• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4R 2.0 16v - 140kM Renault Latitiude

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Witam Panów. Pomóżcie bo nie daję sobie rady z tym autem. Problem polega na tym że gdy zimny jest duży problem z uruchomieniem silnika. Kręci ale nie zapali , a jak już się uruchomi to dławi się ,gaśnie podczas np. dojeżdżania do skrzyżowania, po prostu nie trzyma wolnych obrotów przy schodzeniu z wyższych obrotów.
Wymieniłem czujnik temperatury, sprawdziłem ciśnienie paliwa, podmieniłem przepustnicę i zero efektu. Clip nie podaje błędów - zadnych
I teraz najciekawsze - wymieniłem czujnik wału i wałka rozrządu i przestał zupełnie odpalać - nic nawet się nie odezwie.
Konfiguracja z czujnikami :
Nowy czujnik wałka rozrządu zamieniam na stary a czujnik wału nowy i zapala ale wywala błędy czujnika wału korbowego - sygnał niewłaściwy. Analogicznie jest jak je zamienię tzn. czujnik wału na stary a czujnik wałka nowy i też odpala ( słabo ale jednak ) i błędy niewłaściwego sygnału wałka rozrządu .
Sytuacja się zmienia jak silnik się rozgrzeje , zarówno jak na starych czujnikach jak i na nowych chodzi idealnie !
Sterownik to EMS 3110
Co Wy na to ? Czy czujniki się jakoś adaptuje/koduje ? Jeśli tak to podpowiedzcie bo już sił brak
Chciałem zapodać nowy soft ( mam reproga 172 ) i dostaję info że ster jest już przeprogramowany

Ostatnia edycja:

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Znalazłem jak adaptuje się czujniki ale i tak to nic nie dało . !!! Jak sterownik był już raz przeprogramowany clipem i chciałbym zrobić to ponownie to macie jakiś sposób ? Podczas ponownej próby programowania wywala komunikat że sterownik był już przeprogramowany i operacja przerwana .

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Po co wymieniasz czyjnik skoro sa sprawne? Sprawdziłeś adapatacje krótko i długoterminową jak pracują ? To jest silnik na bezpośrednim wtrysku ?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Nie jest na bezpośrednim ,a czujniki wymieniałem ponieważ zdarzyło się nie raz że wyglądał na sprawny a coś partolił a po wymianie ok. Głównie podpadał mi czujnik wałka rozrządu ale po jego wymianie zaczęły się cuda dziać. A po za tym normalne to nie jest jak czujnik zaadoptuję, silnik pracuje, a jak ostygnie do temperatury otoczenie to nic nie pamięta - ma demencję !! Nawet adaptacja zmiennej fazy rozrządu idzie się golić. Dosłownie cała konfiguracja ulatuje.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Wiem że jaj nie urywa tylko problem polega na tym że Cars miał tylko to dostępne a inne hurtownie w ogóle nie miały

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ustaw rozrząd na blokady, sprawdź szczelność kolektora ssącego. Miałem też przypadek, że sterownik silnika padł, objawy podobne.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Czujniki z Carsu to loteria. Zacząłbym od wymiany pompy paliwa, musi być sprawna na 100 procent.

Do góry Bottom